ΒΟΛΕΪ

H αχίλλειος πτέρνα του ΠΑΟΚ

H αχίλλειος πτέρνα του ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το λάθος που έκανε ο Γιάννης Καλμαζίδης και πως σκέφτηκαν Πιάτσα, Σουλτανόπουλος. (VIDEOS)

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, η τύχη για εμάς δεν παίζει ρόλο στον αθλητισμό, παρά μόνο η ικανότητα και οι σωστές επιλογές, γι αυτό και όλα έχουν μια εξήγηση, όπως και η δεύτερη ανατροπή του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στη Γλυφάδα. Στη Σύρο είδαμε τον Δημήτρη Σουλτανόπουλο να γυρίζει με σερβίς το ματς από το 14-10 του ται μπρεικ, ενώ στη Γλυφάδα από το 0-2 και το 21-24 του τρίτου σετ.

Ποιες ήταν οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες, θα μας πει ο προπονητής του Ολυμπιακού Ρομπέρτο Πιάτσα, ο θύτης Δημήτρης Σουλτανόπουλος, αλλά και ο Μένιος Κοκκινάκης που πανηγύρισε τη νίκη από το 2-1.

Ο Πιάτσα λοιπόν θυμάται "Στη Σύρο ο ΠΑΟΚ είχε διαφορετική διάταξη άμυνας, με τον λίμπερο στη θέση 6, ανάμεσα στους δυο υποδοχείς. Η πρώτη εντολή που έδωσα στον Σουλτανόπουλο ήταν να μη χάσει το σερβίς, γιατί αν χανόταν το σερβίς τελείωνε και το ματς. Η δεύτερη εντολή ήταν να αποφύγει το λίμπερο και να σημαδέψει τον νεοεισελθέντα Καρασσαβίδη, που αντικατέστησε τον Γιαμπλόνσκι. Έτσι και έγινε"

Πάμε τώρα στη Γλυφάδα, όπου οι ομοιότητες ήταν καταπληκτικές. Στη Σύρο ο Καλμαζίδης αντικατέστησε τον Γιαμπλόνσκι με τον Καρασσαβίδη, προκειμένου να βελτιώσει την υποδοχή του, αλλά ο νεοεισελθείς αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα. Την ίδια επιλογή έκανε και στην Γλυφάδα, μόνο που αυτή τη φορά αντικατέστησε τον Χιμένες με τον Καρασσαβίδη και ο 21χρονος Βασίλης δεν τα κατάφερε και πάλι. Το κλάμα του μετά τον τελικό της Σύρου είναι ακόμη αποτυπωμένο στη μνήμη μας, αλλά αυτό δεν πτόησε τον Γιάννη Καλμαζίδη, που του έδωσε και δεύτερη ευκαιρία.

Και τις δυο φορές λοιπόν ο Καλμαζίδης έβγαλε έξω τον ακραίο του και έχασε τη δυνατότητα επίθεσης από την πίσω ζώνη, αφού ο 21 χρονος είναι ουσιαστικά δεύτερο λίμπερο. Προτίμησε λοιπόν να χάσει μια επιθετική επιλογή για να θωρακίσει την υποδοχή του, αλλά εγκλωβίσθηκε στα σχέδια του. Και στα δυο ματς εξάλλου ο ΠΑΟΚ έπαιζε με τον διαγώνιο Σεπέδα στην πίσω ζώνη και τους Κουρνέτα, Λι μπροστά στο φιλέ. Κι άλλη σύμπτωση λοιπόν με τον Ρομπέρο Πιάτσα να αποκαλύπτει. "Είπα στον βοηθό μου, τόσο στη Σύρο, όσο και στη Γλυφάδα. Αν φτάσουμε στο κρίσιμο σημείο που κρίνεται το ματς με τον Λι στην μπροστινή ζώνη θα κερδίσουμε"

Ο Δημήτρης Σουλτανόπουλος εξάλλου άκουσε ευλαβικά τον Ρομπέρτο Πιάτσα. Αρχικά έκανε το καθήκον του και δεν έχασε τα σερβίς. Κατά δεύτερο λόγο , σύμφωνα με τις οδηγίες του Πιάτσα στη Γλυφάδα, κι ενώ ο λίμπερο Γκαράς ήταν στη θέση 1 δηλαδή στην άκρη, είχε να επιλέξει, κι όπως έλεγε στους συμπαίκτες του "μου είπε να αποφύγω τον Γκαρά και σημάδεψα όπως μου ζήτησε τον Καρασαββίδη. Έβγαλε κακή υποδοχή και δεν εκδήλωσε σωστή επίθεση ο ΠΑΟΚ. Στο δεύτερο σερβίς σημάδεψα πάλι τον Καρασαββίδη και κάναμε μπλοκ στον Σεπέδα. Και την τρίτη φορά σημάδεψα τον Καρασαββίδη, αλλά πρόλαβε και μπήκε μπροστά του ο Γκαράς , με αποτέλεσμα να βγάλει κακή υποδοχή, λόγω της λανθασμένης τοποθέτησης του σώματος του και πέρασε η μπάλα στο τερέν μας"

Μετά το 25-24 ο Καλμαζίδης επανέφερε τον Χιμένες στη θέση του Καρασαββίδη, αλλά η ζημιά έγινε για τον ΠΑΟΚ, αφού στο μυαλό όλων και των μεν και των δε ήρθε στο μυαλό η ανατροπή της Σύρου και είχαμε ουσιαστικά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος "θανάτου". Εκεί ο Σουλτανόπουλος απέφυγε πάλι το λίμπερο, σημάδεψε τον νεοσεισελθόντα Κουβανό, μπήκε μπροστά του ο Γιαμπλόνσκι για να τον καλύψει έγινε επίθεση με ανορθόδοξο τρόπο, έβγαλε την άμυνα ο Στιβαχτής και ο Τσουκ κέρδισε κατά κράτος τον Λι στο φιλέ και έγινε το 26-24.

"Μετά το πρώτο επιτυχημένο σερβίς , ήμουν σίγουρος πως θα συμβεί ότι και στη Σύρο" ομολόγησε μετά το ματς ο Δημήτρης Σουλτανόπουλος. "Το είπα στον βοηθό μου ότι θα κερδίσουμε" πρόσθεσε ο Πιάτσα, ενώ ο Κοκκινάκης ήταν πιο τολμηρός "μετά το 0-2 όταν αλλάζαμε πάγκους χαμογελούσαμε γιατί σκεφτήκαμε τη Σύρο. Ε, μετά το 2-1 σήκωσα ψηλά τα χέρια και πανηγύρισα μόλις περνούσα στην απέναντι πλευρά γιατί ήμουν σίγουρος και έβλεπα τον φόβο στα πρόσωπα των παικτών και των προπονητών του ΠΑΟΚ".

ΥΓ: Ο Καλμαζίδης είχε πάρει τα δυο ταιμ άουτ και σταμάτησε το χρόνο στο 23-24, ζητώντας βίντεο ρέφερι, ισχυριζόμενος ότι ο Σουλτανόπουλος πάτησε γραμμή στο σερβίς. Δεν το έκανε για να βρεθεί παράβαση, αλλά επειδή είχε πάρει τα δυο ταιμ άουτ, αλλά δεν μπορούσε να δώσει οδηγίες στους παίκτες του. Βιάστηκε.. .

Η ανατροπή του Ολυμπιακού στο Λιγκ Καπ

Η ανατροπή του Ολυμπιακού στο Κύπελλο

Photo credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ