ΒΟΛΕΪ

Στο Λιγκ, μέσω Μεξικού

Στο Λιγκ, μέσω  Μεξικού

Η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών, της προσπάθειες της οποίας στηρίζει η Stoiximan.gr, ετοιμάζεται για την επιστροφή της στο World League 10 χρόνια μετά την τελευταία της συμμετοχή.

Mετά από 10 χρόνια η Εθνική Ελλάδας επιστρέφει στο Παγκόσμιο Λιγκ, που δεν είναι βέβαια όπως το αφήσαμε, αφού έχει τρεις κατηγορίες και είναι περισσότερο σύνθετο απ ότι στο παρελθόν. Η Ελλάδα λόγω οικονομικών προβλημάτων αποσύρθηκε από την κορυφαία εμπορική διοργάνωση βόλεϊ στον κόσμο και επέστρεψε την 1η Νοεμβρίου 2014, με απόφαση του κογκρέσου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βόλεϊ στο Κάλιαρι.

Παλιά το Παγκόσμιο Λιγκ, είχε μόνο μια κατηγορία με τις ομάδες να παίζουν διπλά παιχνίδια εντός και εκτός έδρας με τους αντιπάλους του ομίλου της, προκειμένου να βγουν οι ομάδες που θα προκριθούν στο φαιναλ-4 ή φαιναλ-6. Τώρα όμως το Παγκόσμιο Λιγκ μεγάλωσε για να τους χωρέσει όλους και έχει τρεις κατηγορίες, με την Ελλάδα να παίζει στην τρίτη, που έχει τρεις ομίλους . Ο πρώτος από κάθε όμιλο και η διοργανώτρια Σλοβακία που είναι στον όμιλο μας θα παίξουν σε φάιναλ φορ και ο νικητής θα προβιβαστεί στην Β κατηγορία.

Η καλύτερη θέση που πήρε η Εθνική ήταν η πέμπτη το 2004, τότε που βρισκόταν στην κορύφωση της λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι πρώτε συμμετοχές της συνοδευόταν και με μεγάλη προσέλευση θεατών, αφού στα ματς με τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τις άλλες υπερδυνάμεις γέμιζε το Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας". Σιγά-σιγά άρχισε να ατονεί το ενδιαφέρον του κόσμου, σε συνδυασμό με την αδυναμία της ΕΟΠΕ να απευθυνθεί σε σχολεία και σε συλλόγους. Έτσι φτάσαμε στην αποχώρηση, αφού τα πρόστιμα έπεφταν βροχή για τις άδειες εξέδρες και το ενδιαφέρον της Ομοσπονδίας για την Εθνική είχε ατονήσει.

Τελικά, ήταν συνέντευξη

Πολλά είναι τα οργανωτικά προβλήματα στο Τέπικ, οι προπονητές διαμαρτύρονται συνεχώς για τις ώρες προπόνησης, για το φαγητό και την προχειρότητα του τουρνουά και το βράδυ τους περίμενε μια νέα έκπληξη. Πήγαν για να παραστούν στο τεχνικό μίτινγκ και τους είπαν ότι αναβλήθηκε και στη θέση του θα γίνει συνέντευξη Τύπου. Φυσικά δεν υπήρχε πρόγραμμα των αγώνων και απλά μας έδωσαν πριν από λίγο φωτοτυπίες με τις συνθέσεις των τεσσάρων ομάδων.

Δεν μας κάλεσαν καν στη συνέντευξη Τύπου και μάθαμε από τον Σωτήρη Δρίκο τι ειπώθηκε στην αίθουσα, που είχε βέβαια Μεξικάνους δημοσιογράφους. Ο επικεφαλής των αγώνων προέρχεται από τον Άγιο Δομήνικο, μιλάει μόνο ισπανικά και δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τις ξένες αποστολές. Καλά που υπάρχει και η επικεφαλής του Γραφείου Τύπου από τη Γουατεμάλα , η αγγλομαθής μπαρουτοκαπνισμένη Καρολίνα Ρίβας, που όταν τη ρωτήσαμε γιατί δεν μας ειδοποίησε, απάντησε ψευδώς "γνώριζε ο προπονητής σας ότι θα γίνει συνέντευξη Τύπου".

Στην συνέντευξη Τύπου ο Κινέζος προπονητής Guochen Xie είπε: "Ελπίζουμε να κερδίσουμε πολλά ματς, όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά και στα δυο τουρνουά. Θέλουμε να κρατήσουμε την τακτική μας και να την επιβάλουμε στους αντιπάλους. Θα κοιτάξουμε το Μεξικό στα μάτια, το παίξαμε και παλιά και γνωρίζουμε ότι έχει σπουδαίους παίκτες"

Ο Σωτήρης Δρίκος τόνισε: "Είναι τιμή μας η παρουσία στη χώρα σας. Στηριζόμαστε σε νεαρά παιδιά και δεν έχουμε ως προτεραιότητα τα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι η πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017".

Ο Ιταλός προπονητής της Σλοβακίας και πρώην του Ολυμπιακού Φλάβιο Γκουλινέλι τόνισε: "Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε το φάιναλ φορ της διοργάνωσης στο σπίτι μας. Είναι μέσα στην προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα γίνει τον Οκτώβριο στην Ιταλία. Οι φίλαθλοι στο Τέπικ θα χαρούν βόλεϊ"

Ο Roberto Vilches, του Μεξικού καλωσόρισε όλες τις ομάδες και τόνισε: "είναι μια καλή ευκαιρία να παίξουμε με δυνατές ομάδες που ταξίδεψαν από κάθε άκρη της γης για να διαφημίσουν το βόλεϊ. Επτά παίκτες μας έπαιξαν και στην περσινή διοργάνωση, ενώ έξι είναι κάτω των 23 χρονών και προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ντουμπάι"

Το γήπεδo "Auditorio de la Gente", σε ελεύθερη μετάφραση "το αμφιθέατρο του λαού" είναι χωρητικότητας 12.000 θέσεων, μοντέρνο και πρόκειται για συναυλιακό χώρο που μετατράπηκε σε γήπεδο βόλεϊ. Οι Μεξικανοί περιμένουν 4000 θεατές στο μεταξύ μας παιχνίδι.

Ελλάδα και Μεξικό θα συναντηθούν για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Λιγκ. Η Εθνική στα οκτώ τελευταία ματς με ομάδες της Βόρειας & Κεντρικής Αμερικής έχει έξι νίκες και δυο ήττες (όλα με τις ΗΠΑ). Το Μεξικό έχει κερδίσει μόνο μια φορά ευρωπαϊκή ομάδα , 3-2 την Τουρκία στο Μέξικο Σίτι. Παίρνει δεύτερη φορά μέρος στο Παγκόσμιο Λιγκ. Πέρυσι κέρδισε 3-0 την Τυνησία και την Τουρκία και έχασε από την Κούβα (δύο φορές) και μια από την Τουρκία και την Τυνησία. Τερμάτισε 25ο στη διοργάνωση.

Στο Λιγκ, μέσω  Μεξικού

Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΙΓΚ ΑΝΔΡΩΝ

Έτος (Έδρα) Χρυσό Ασημένιο Χάλκινο 4η Ελλάδα

2014 (Φλορεντία): ΗΠΑ Βραζιλία Ιταλία Ιράν

2013 (Μαρ ντε Πλάτα): Ρωσία Βραζιλία Ιταλία Βουλγαρία -

2012 (Σόφια): Πολωνία ΗΠΑ Κούβα Βουλγαρία -

2011 (Γκντανσκ): Ρωσία Βραζιλία Πολωνία Αργεντινή -

2010 (Κόρντομπα): Βραζιλία Ρωσία Σερβία Κούβα -

2009 (Βελιγράδι): Βραζιλία Σερβία Ρωσία Κούβα -

2008 (Ρίο ντε Τζανέιρο): ΗΠΑ Σερβία Ρωσία Βραζιλία -

2007 (Κατοβίτσε): Βραζιλία Ρωσία ΗΠΑ Πολωνία -

2006 (Μόσχα): Βραζιλία Γαλλία Ρωσία Βουλγαρία -

2005 (Βελιγράδι): Βραζιλία Σερβία Κούβα Πολωνία 7η

2004 (Ρώμη): Βραζιλία Ιταλία Σερβία Βουλγαρία 5η

2003 (Μαδρίτη): Βραζιλία Σερβία Μαυρ. Ιταλία Τσεχία 7η

2002 (Μπέλο Οριζόντε): Ρωσία Βραζιλία Γιουγκοσλαβία Ιταλία 9η

2001 (Κατοβίτσε): Βραζιλία Ιταλία Ρωσία Γιουγκοσλαβία 9η

2000 (Ρότερνταμ): Ιταλία Ρωσία Βραζιλία Γιουγκοσλαβία -

1999 (Μαρ ντε Πλάτα): Ιταλία Κούβα Βραζιλία Ρωσία -

1998 (Μιλάνο): Κούβα Ρωσία Ολλανδία Ιταλία 12η

1997 (Μόσχα): Ιταλία Κούβα Ρωσία Ολλανδία -

1996 (Ρότερνταμ): Ολλανδία Ιταλία Ρωσία Κούβα 11η

1995 (Ρίο ντε Τζανέιρο): Ιταλία Βραζιλία Κούβα Ρωσία 9η

1994 (Μιλάνο): Ιταλία Κούβα Βραζιλία Βουλγαρία 7η

1993 (Σάο Πάολο): Βραζιλία Ρωσία Ιταλία Κούβα 11η

1992 (Γένοβα): Ιταλία Κούβα ΗΠΑ Ολλανδία -

1991 (Μιλάνο): Ιταλία Κούβα Ρωσία Ολλανδία -

1990 (Οσάκα): Ιταλία Ολλανδία Βραζιλία ΕΣΣΔ -

Αποστολή ΠΣΑΤ: Στέφανος Λεμονίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ