Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Σοφία Κοσμά στο Sport24.gr

Η Σοφία Κοσμά στο Sport24.gr

Η Σοφία Κοσμά λίγες μέρες μετά την μεταγραφή της στον Ολυμπιακό μίλησε στο Sport24.gr για τη νέα σελίδα στην καριέρα της, τους στόχους της με την ερυθρόλευκη φανέλα και τα όνειρα που έχει για το βόλεϊ (βίντεο)

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού βόλεϊ τόνισε πως δεν την φοβίζει η σύγκριση με την Εύα Χαντάβα, ενώ έστειλε το δικό της μήνυμα στους παράγοντες του αθλήματος για τη φουρνιά των νέων αθλητριών που έχει βγει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Δεν πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία συνέντευξη που είχε δώσει για το Sport24.gr ως παίκτρια του Μαρκόπουλου αλλά το νέο βήμα στην καριέρα της μας "επέβαλε" και μια καινούργια. Συναντηθήκαμε με τη Σοφία στον Ωρωπό, όπου και διαμένει, μία ημέρα πριν την πρώτη προπόνηση της νέας της ομάδας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο "Sport24.gr" η Σοφία Κοσμά.

Τι σημαίνει το βόλεϊ για σένα, σαν προτεραιότητα πού το τοποθετείς και πώς βλέπεις το μέλλον σου, ή πώς θέλεις να το δεις στο βόλεϊ;


Το βόλεϊ σίγουρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μου. Πρώτα τοποθετώ τις σπουδές μου γιατί είναι σίγουρα σημαντικότερες και το βόλεϊ δε μπορεί να σου προσφέρει για μια ολόκληρη ζωή. Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα φέτος και το επόμενο βήμα είναι το εξωτερικό αν μπορέσω να παίξω, αν μπορέσω να φύγω κάποτε.


Τι σε έκανε να αφήσεις το Μαρκόπουλο και να επιλέξεις τον Ολυμπιακό, ξέροντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός;

Σίγουρα στο Μαρκόπουλο πέρασα μια πάρα πολύ ωραία χρονιά και θέλω να ευχαριστήσω τους παράγοντες, τις συμπαίκτριές μου αλλά και τον προπονητή μου γιατί συνέβαλαν κι αυτοί με τον τρόπο τους στο να γίνει αυτή η μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Τώρα σίγουρα είναι ένα ρίσκο το ότι ήρθα στον Ολυμπιακό με βάση αυτά που ακούγονταν πέρυσι, αλλά όπως έχω πει θέλω να κάνω ένα βήμα μεγαλύτερο στην καριέρα μου. Γι' αυτό το λόγο ήρθα στον Ολυμπιακό που είναι μια ομάδα με τόσο μεγάλο όνομα και τόσο μεγάλη ιστορία.


Από τις συμπαίκτριες που θα έχεις τώρα στον Ολυμπιακό, έχεις κάποιες που είστε ήδη φίλες;


Με την Άννα την Καβαθά ήμαστε δύο χρόνια στο Μαρκόπουλο, έχουμε παίξει συμπαίκτριες με την Εύη την Κυριακίδου στην Εθνική, με τη Στέλλα τη Χριστοδούλου επίσης έχουμε παίξει συμπαίκτριες στην Εθνική, οπότε λίγο-πολύ τα ξέρω όλα τα κορίτσια.


Ουσιαστικά φέτος θα έχεις το δύσκολο έργο να θεωρείσαι -λόγω και της θέσης σου- σαν αντικαταστάτρια της Εύας Χαντάβα που είχε καλή χρονιά πριν φύγει για Ιταλία. Σε αγχώνει καθόλου αυτό;


Σίγουρα η Εύα έκανε μια πάρα πολύ καλή χρονιά στον Ολυμπιακό και γενικά όλες της οι χρονιές στον Ολυμπιακό ήταν πολύ καλές. Δε μπορώ να πω ότι με αγχώνει αυτό, η καθεμία έκανε και θα κάνει τη δική της πορεία και πιστεύω και η δική μου να είναι καλή.


Όπως τις βλέπεις τις ομάδες για τη φετινή χρονιά -τουλάχιστον μέχρι τώρα- ποιες θεωρείς ότι είναι τα φαβορί για το Πρωτάθλημα και πώς βλέπεις το Πρωτάθλημα σε σχέση με άλλες χρονιές;


Τα πράγματα φέτος σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Και πέρυσι ήταν, αλλά φέτος έχουν χειροτερέψει. Οι ομάδες πλέον διαθέτουν μικρό μπάτζετ με αποτέλεσμα να πέφτει και το επίπεδο. Σίγουρα θα είναι χαμηλότερο το επίπεδο και από πέρυσι αλλά τα φαβορί θα είναι τα ίδια, δηλαδή Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μαρκόπουλο και ΑΕΚ.


Είσαι μόλις 18 και σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια θα είχες κάποιες συμπαίκτριες και κάποιους προπονητές που σε βοήθησαν περισσότερο από τους υπόλοιπους να εξελιχτείς.


Όλοι οι προπονητές με τον τρόπο τους με βοήθησαν να εξελιχτώ και να φτάσω εδώ που είμαι, που ακόμα εννοείται προσπαθώ και βελτιώνομαι. Σημαντικό ρόλο στην πορεία μου έπαιξε στην αρχή που ξεκίνησα το βόλεϊ ο κύριος Δερμάτης, δούλεψα μαζί του 4 χρόνια και μου έμαθε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία με ακολουθούν μέχρι σήμερα.

Μετά στον Ηρακλή Κηφισιάς είχα τον κύριο Χουντουμάδη, ύστερα έπαιξα beach και από εκεί πήρα κάποια πράγματα που με βοήθησαν μετά που συνέχισα τη σάλα με τον κύριο Μανώλη Ρουμελιώτη. Μετά ο κύριος Λυκούδης έπαιξε πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, μου έχει δώσει πολλά σημαντικά στοιχεία που με έχουν βοηθήσει... Και με τον κύριο Νικολάκη έχουμε συνεργαστεί και όλοι γενικά μου έχουν δώσει πολλά στοιχεία.

Από συμπαίκτριες, στην αρχή μπορώ να πω ότι οι αδερφές Γκαραγκούνη, η Μαρία και η Νίκη με βοήθησαν πάρα πολύ, μου έδειξαν τον σωστό αθλητικό τρόπο ζωής που μέχρι τότε την ήξερα σε μικρό ποσοστό. Την μεθεπόμενη χρονιά ήταν η Φίφη Σαπαρέφσκα... Γενικά όλες αυτές οι αθλήτριες με εμπειρία με βοήθησαν.


Τι σημαίνει για σένα η Εθνική ομάδα; Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου μέσα από την Εθνική για το μέλλον;


Σίγουρα όπως και για κάθε άλλη παίκτρια, έτσι και για μένα, το ότι βρίσκομαι στην Εθνική είναι μεγάλη τιμή. Πιστεύω ότι μέσα από την Εθνική μπορείς να αναδειχτείς για να παίξεις στο εξωτερικό, μπορεί να σε δουν ομάδες, να γίνεις γνωστή. Σίγουρα είναι τιμή να παίζεις στην Εθνική.


Ποια είναι η σχέση σου με τα αθλητικά; Ενημερώνεσαι από το ίντερνετ γι' αυτά που σε ενδιαφέρει; Πιστεύεις ότι οι αθλητικές ιστοσελίδες ασχολούνται με το άθλημά σου; Μαθαίνεις ό,τι χρειάζεσαι;


Σίγουρα εφόσον παίζω βόλεϊ, παρακολουθώ γενικά τι γίνεται. Ιστοσελίδες όπως το Sport24 πιστεύω ότι προβάλλουν το άθλημα και το βοηθούν να εξελιχθεί. Γενικά τα παρακολουθώ όλα.


Έχεις παίξει 4 χρόνια στην Α1, πιστεύεις ότι αυτό σε έχει βοηθήσει στην εξέλιξή σου;


Σίγουρα, το να παίζω στο πιο υψηλό επίπεδο που είναι η Α1, με έχει βοηθήσει να εξελιχθώ παικτικά αλλά και σαν χαρακτήρας γιατί είναι άλλο το να παίζεις σε τόσο καλό επίπεδο και άλλο σε πιο χαμηλό επίπεδο.


Tώρα βγαίνουν κάποια καινούργια πρόσωπα τα οποία δείχνουν ότι μπορούν να πάρουν στις πλάτες τους και τις ομάδες αλλά και την Εθνική. Πιστεύεις ότι η νέα γενιά που έρχεται στο προσκήνιο μπορεί να προσφέρει πράγματα στο Ελληνικό βόλεϊ;


Κάθε γενιά σίγουρα γράφει τη δική της ιστορία, απλά πιστεύω ότι και αυτή η γενιά που είμαστε εμείς πρέπει να προσεχθεί λίγο περισσότερο. Σίγουρα τα χρόνια είναι δύσκολα αλλά για να υπάρξουν αποτελέσματα πρέπει να υπάρξει και περισσότερη οργάνωση, περισσότερη προσοχή γιατί αλλιώς θα χαθεί.


Με εξαίρεση ορισμένες ομάδες οι οποίες προσέχουν για χρόνια τις υποδομές τους (όπως πχ ο Ηρακλής Κηφισιάς και το Μαρκόπουλο) με βάση την οικονομική κρίση που υπάρχει πιστεύεις ότι είναι μονόδρομος για τις ομάδες να αρχίσουν να κοιτάνε περισσότερο τις υποδομές τους και να βγάζουν δικές τους αθλήτριες;


Από τη μία αυτή η οικονομική κρίση είναι καλή γιατί παλαιότερα οι ομάδες δεν προωθούσαν τα μικρά παιδιά, δηλαδή αν εξαιρέσεις τον Ηρακλή Κηφισιάς ποιες άλλες προωθούσαν τα παιδιά; Τώρα άρχισαν όλοι. Ναι, μπορώ να πω ότι είναι σαν μονόδρομος διότι πλέον λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για ξένες, ούτε για μεταγραφές μεγάλων αθλητριών.


Είπες ότι το επόμενο βήμα στην καριέρα σου είναι το εξωτερικό. Έχεις κάποια αθλήτρια σαν πρότυπο από το εξωτερικό που θα 'θελες να της μοιάσεις και κάποιο Πρωτάθλημα που θα 'θελες να αγωνιστείς;


Το καλύτερο Πρωτάθλημα είναι το ιταλικό, οπότε εκεί θα ήθελα να αγωνιστώ και η καλύτερη παίκτρια για μένα είναι η Ρουίζ κι αν μπορούσα να παίξω σαν κι αυτήν, θα ήταν όνειρο!

Πώς πήγες στις εξετάσεις σου;


Καλά. Θα μπορούσα και καλύτερα αλλά με το χρόνο που είχα να διαβάσω λόγω του βόλεϊ, πήγα αρκετά καλά.


Πού νομίζεις ότι θα περάσεις (σε λίγες μέρες βγαίνουν οι βάσεις) και τι θα κάνεις με τις σπουδές σου;


Έχω περάσει στην Πάντειο απλά δεν ξέρω ακόμα σε ποιο τμήμα της Παντείου. Σίγουρα δεν θα τις αφήσω. Καταρχήν δήλωσα τμήματα που να μην έχουν υποχρεωτικά μαθήματα τόσα πολλά ώστε να μην μπορώ να τα χάνω. Σίγουρα δεν θα τις αφήσω πίσω, αλλά παράλληλα θα παίζω και βόλεϊ.

Δείτε ορισμένα από τα καλύτερα στιγμιότυπα της Σοφίας Κοσμά στο περσινό Πρωτάθλημα όπως τα κατέγραψε η κάμερα του Κουρκούτι.

Η Σοφία Κοσμά στο Sport24.gr

Μη χάσετε και το σχετικό photostory με φωτογραφίες της 18χρονης ακραίας...

TAGS Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ