ΤΕΝΙΣ

Υπόκλιση σε Κύργιο και Ρομπρέδο

Υπόκλιση σε Κύργιο και Ρομπρέδο

Το παιχνίδι του Νικ Κύργιου μπορεί να τον πάει πολύ μακριά,γράφει ο Δημήτρης Σιάτης. Το πρόσωπο της ημέρας στο US Open ήταν ο επίμονος Τόμι Ρομπρέδο.

Ο 2ος γύρος του US open ολοκληρώνεται σήμερα αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά και σημαντικά που πρέπει να κουβεντιάσουμε.

Του Δημήτρη Σιάτη

Ladies first!

Ξεκινάμε με τον αποκλεισμό της Ανιέσκα Ραντβάνσκα από την Σουάι Πενγκ (3-6, 4-6). Η Πολωνέζα ξέρει τόσο καλά να ανακατεύει την τράπουλα χρησιμοποιώντας όλα τα χτυπήματα που υπάρχουν στο παιχνίδι και ίσως ένα δυο έξτρα, πατενταρισμένα δικά της, που οι περισσότερες στο tour θα ήθελαν να την χαστουκίσουν! Μπορεί να σ' εκνευρίσει με τους χίλιους τρόπους που γυρίζει την μπάλα και ν' αρχίσεις να κοπανάς αλόγιστα για να τελειώνεις μια ώρα αρχύτερα και συνήθως να κάνεις πρώτη το λάθος.

Όταν όμως δεν βρει το ρυθμό της και η αντίπαλος ρισκάρει με σχετική επιτυχία, τότε δεν έχει κάποιο όπλο πάνω στο οποίο μπορεί να χτίσει για να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Διαθέτει όλα τα χτυπήματα, αλλά όχι κάποιο στο βαθμό που θα την ξελασπώσει όταν η τακτική δεν δουλέψει.

Η Πενγκ είχε όλες τις απαντήσεις και πέταξε έξω από νωρίς την Ανιέσκα που πάντως δεν μου φαίνεται ικανή να κατακτήσει έναν τίτλο grand slam.

Μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε ο αποκλεισμός της Ιβάνοβιτς. Η φόρμα που είχε να επιδείξει μας έκανε να πιστεύουμε ότι είναι ώρα να διεκδικήσει κάποιον μεγάλο τίτλο μετά το Ρολάν Γκαρός του 2008. Όμως όχι, βρήκε απέναντί της την Τσέχα Καρολίνα Πλίσκοβα που σέρβιρε καλά και δεν δίστασε να επιτεθεί στις μπάλες που είχε ευκαιρία με αποτέλεσμα να κλείσει το παιχνίδι με 7 άσους και 25 winners. Η Ιβάνοβιτς ήταν νευρική με πολλά αβίαστα λάθη (29) και σίγουρα όχι τις λύσεις και την τακτική που απαιτούσε η περίσταση.

Υπόκλιση σε Κύργιο και Ρομπρέδο

Κι εδώ είναι η διαφορά που μπορώ να δω ανάμεσα στην Άνα και τη Μαρία Σαράποβα. Επειδή παίρνουν γρήγορα την μπάλα τής αντιπάλου και συνήθως την επιστρέφουν δυνατά και χωρίς στροφές (φλατ χτυπήματα), το παιχνίδι τους εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό ρίσκου. Μπορεί να διαλύσουν κάθε αντίπαλο αν έχουν τον απαιτούμενο ρυθμό, μπορεί να κάνουν πολλά λάθη σε μια μέτρια μέρα. Στη μέτριά της μέρα όμως η Σαράποβα έχει 2ο πλάνο, θα βάλει σπιν σε κάποιες μπάλες της, θα προσπαθήσει να μείνει στον πόντο μέχρι η απέναντι να κάνει πρώτη το λάθος και θα επιστρατεύσει όλα τα ψυχικά της αποθέματα για να γυρίσει το ματς (κι έχει πολλά από δαύτα!). Η Άνα δυστυχώς δεν διαθέτει αυτό το πακέτο και για να κερδίζει πρέπει να παίζει καλά, μένοντας στο μοναδικό πλάνο παιχνιδιού που ξέρει να εκτελεί.

Η Σαράποβα λοιπόν γύρισε το 4-6 του πρώτου σετ και κέρδισε με 6-3 6-2 την ιδιαίτερα αγωνιστική Ρουμάνα Αλεξάντρα Ντουλγκέρου , η Άνα όχι.

Για την Κβίτοβα τα έχουμε πει, η Σερένα άνετα μέχρι νεωτέρας, η αδερφή της ενθαρρυντικά και το νέο μεγάλο αστέρι του τένις η Τζένι Μπουσάρ δύσκολα, αλλά έτσι προβλεπόταν απέναντι στην πολύ καλή Ρουμάνα Σοράνα Κιρστέα (6-2, 6-7, 6-4). Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που αγωνίζεται η Μπουσάρ, δεν αφήνει μπάλα για μπάλα που να μην πάρει γρήγορα, διαθέτει φοβερό συγχρονισμό, είναι ταχύτατη, μ΄ ενα πραγματικά αθλητικό σώμα και το πιο σημαντικό!: Δεν βγάζει φωνή (στριγκλιά για μερικές μερικές!) στα χτυπήματά της! Επόμενο νούμερο 1? Υπογράφω ότι θα περάσει από αυτό!

Άντρες

Οκ τον Νικ (Κύργιο) δεν τον λες και άντρα, παιδί είναι ακόμα, αλλά παίζει τόσο, μα τόσο δυνατά. Δεν θυμάμαι παίκτη με τόση ενέργεια στο γήπεδο ακόμα κι όταν ο πόντος έχει τελειώσει! Πραγματικά πολύ μεγάλη εμφάνιση απέναντι στον καλό Ιταλό Αντρέα Σέπι με εκπληκτικά στατιστικά: 22 άσοι, 41 winners και συνολικά 105 πόντοι έναντι 81 του Αντρέα! 6-4, 7-6, 6-4 ακόμα πιο εύκολα κι από ό,τι δείχνει το τελικό σκορ.

Μια μόνο συμβουλή Νικ, στιλιστική, αν μου επιτρέπεις: Ξεκούμπωσε κάνα κουμπάκι από την μπλούζα, έστω το πάνω πάνω, δεν θα φορέσεις δα και γραβάτα!

Πού μπορεί να φτάσει? Ο Κύργιος ανήκει στην κατηγορία των παικτών που αν ο τρόπος παιχνιδιού τους εκτελεστεί στο υψηλότερο επίπεδο μπορούν να κερδίσουν τους πάντες, οπότε...

Αντίστοιχη πάστα παίκτη είναι ο Τσονγκά. Ο Γάλλος αν πιάσει 9-10 στην απόδοσή του μπορεί να κερδίσει ακόμα και το τουρνουά. Δείχνει να πατάει καλά και τα απαιτούμενα για το παιχνίδι του "3 C" (cool, calm, collected), τον χαρακτηρίζουν απόλυτα μέχρι στιγμής. Για τον Τσονγκά το να βρίσκεται το μυαλό μέσα στο κεφάλι και να παραμείνει εκεί καθ' όλη τη διάρκεια του ματς , πάντα ήταν ένα θέμα...

Υπόκλιση σε Κύργιο και Ρομπρέδο

Οι άλλοι μεγάλοι έκαναν περίπατο και η αλήθεια είναι ότι είδα έναν τέλειο Τζόκοβιτς έστω και μ΄ έναν αντίπαλο που δεν μπορούσε να τον βλάψει (Πολ-Ανρί Ματιέ), ενώ πολύ καλός ήταν και ο Μάρεϊ που πέρασε άνετα το εμπόδιο του Ματίας Μπάτσινγκερ. Ο Βαβρίνκα έχασε σετ από τον Μπελούτσι και δεν δείχνει να είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το σερβίς του με αυτούς τους αντιπάλους αρκεί για να προχωρήσει, στα δύσκολα όμως δεν του δίνω μεγάλη τύχη. Όπως και του Ράονιτς που αν και παίζει αρκετά καλά δείχνει να έχει ένα όριο σ΄ αυτά που μπορεί να καταφέρει. Καλή νίκη με τον γερμανό "surfer dude" λόγω παρουσιαστικού Πέτερ Γκογιόφτστικ (7-6, 5-7, 6-4, 7-6) και πρώτο πραγματικό τεστ ενόψει το ενδεχόμενο ματς με τον Νισικόρι στον 4ο γύρο.

Ματς της ημέρας: Τόμι Ρομπρέδο-Σιμόνε Μπολέλι (5-7, 6-7, 6-4, 6-3, 6-2)

Δόξα και τιμή σ΄ αυτόν τον Ισπανό που βρέθηκε ένα βήμα από το να εγκαταλείψει την ενεργό δράση εξ αιτίας σοβαρού τραυματισμού, αλλά ξαναγύρισε στα γήπεδα ("μου έλειψε το παιχνίδι"), παίζοντας σε άσημα τουρνουά μέχρι να καταφέρει να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους βαθμούς και ν΄ αγωνίζεται ξανά στο τοπ επίπεδο. Τόσο αγωνιστής όσο δεν φαντάζεσαι ότι μπορεί να υπάρχει και τόσο δυνατός πνευματικά που έχει καταφέρει επανειλημμένα να γυρίσει ματς από το 0-2! Μόνο θαυμασμός για τον Τόμι και τα επιτεύγματά του (μην ξεχνάμε και την πρόσφατη νίκη του εναντίον του Νόλε).

Υπόκλιση σε Κύργιο και Ρομπρέδο

Αυτά λοιπόν για την ώρα, το βράδυ αργά έχει Ρότζερ, κι ένα μεγάλο ματς στις γυναίκες: Σαράποβα εναντίον Λισίκι με τη γερμανίδα να είναι ικανή τουλάχιστον να δυσκολέψει τη Μαρία.

Περισσότερα στον 3ο γύρο λοιπόν...

* Ο Δημήτρης Σιάτης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στο τένις και συγγραφέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ