ΤΕΝΙΣ

Τζόκοβιτς vs Βαβρίνκα=Θέαμα

Τζόκοβιτς vs Βαβρίνκα=Θέαμα

Ο Σταν Βαβρίνκα άλλαξε την καριέρα του εξαιτίας του Νόβακ Τζόκοβιτς. Τα τελευταία χρόνια οι δύο τενίστες μας έχουν δώσει επικές αναμετρήσεις. Ο τελικός του Ρολάν Γκαρός την Κυριακή (7/6, 16.00, live από το Sport24.gr) αναμένεται να είναι εξίσου συναρπαστικός (videos).

Το σύγχρονο τένις "λατρεύει" τα επικά ματς, τους "μαραθωνίους" στους άνδρες. Το ίδιο και η "παρέα" των Big 4 (Ρότζερ Φέντερερ, Ράφα Ναδάλ, Νόβακ Τζόκοβιτς, Άντι Μάρεϊ) ή τουλάχιστον ο απόλυτος "μαραθωνοδρόμος" Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Μάρεϊ. Το δίδυμο του τελικού του Ρολάν Γκαρός δηλαδή ο Τζόκοβιτς και ο Σταν Βαβρίνκα συναγωνίζεται επί ίσοις όροις το δίδυμο Τζόκοβιτς-Ναδάλ.

Ο 30χρονος Βαβρίνκα θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον Σέρβο από το να συμπληρώσει το Grand Slam καριέρας, ώστε να κατακτήσει ο ίδιος το τουρνουά που λάτρευε από μικρός, το Ρολάν Γκαρός και να πλησιάσει ακόμα περισσότερο στους Big 4. Ο Βαβρίνκα που έφτασε στο Παρίσι το 2014 ως ένα από τα φαβορί για να αποκλειστεί στον 1ο γύρο κατέκτησε το τρόπαιο το 2003 στα τζούνιορ.

Χάρη στον Τζόκοβιτς ο Βαβρίνκα άλλαξε την καριέρα του. Στον 4ο γύρο (σ.σ. στους 16) του Αυστραλιανού Όπεν το 2013 ο Βαβρίνκα έκανε break στο ξεκίνημα του 5ου σετ, είχε τέσσερις ευκαιρίες για break στο 4-4 που θα του επέτρεπαν να αποκλείσει τον Σέρβο. Ο Τζόκοβιτς όμως που είχε χάσει επτά φορές το σερβίς του βρήκε τη δύναμη, και δυόμισι χρόνια μετά αναρωτιόμαστε που τη βρίσκει, για να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση και να νικήσει με 1-6, 7-5, 6-4, 6-7 (5-7), 12-10 σε ΠΕΝΤΕ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ.

Ο Βαβρίνκα "διαλύθηκε" από την ήττα, τον Απρίλιο προσέλαβε τον Σουηδό Μάγκνους Νόρμαν για προπονητή, πήγε σε ψυχολόγο και επαναπροσέγγισε την εν διαστάσει γυναίκα του και μητέρα της μονάκριβης κόρης του, της Αλέξια. Είχε απομακρυνθεί από την οικογένεια του για να αφοσιωθεί στην καριέρα του. Την άνοιξη ανακοινώθηκε πως το ζευγάρι παίρνει διαζύγιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε πορεία μέχρι τα ημιτελικά. Εκεί ξανασυνάντησε τον Τζόκοβιτς και έχασε πάλι σε ένα επικό ματς που έφτασε στα πέντε σετ! Είχε ήδη αποκλείσει στους προηγούμενους γύρους τον Τσέχο Τόμας Μπέρντιχ και τον κάτοχο του τίτλου, τον Μάρεϊ.

Tελικά, οκτώ χρόνια μετά τη δεύτερη νίκη του επί του Τζόκοβιτς, ο Βαβρίνκα τον "πλήρωσε" με το ίδιο νόμισμα στο Αυστραλιανό Όπεν το 2014. Πήρε την τρίτη νίκη του στα προημιτελικά, χαλώντας την αρμονία του Σέρβου στη Μελβούρνη. Με ένα επικό ματς σε πέντε σετ φυσικά ο Βαβρίνκα πήρε 9-7 το πέμπτο σετ, προχώρησε μέχρι τον τελικό, νίκησε τον Ράφα Ναδάλ και κατέκτησε το μοναδικό Grand Slam στην καριέρα του.

Εκεί που πραγματικά είχαμε ξεχάσει να σκεφτόμαστε πως θα έχει δεύτερη ευκαιρία, ο Βαβρίνκα απέκλεισε τον Φέντερερ, τον Τζο-Βίλφριντ Τσόνγκα και αντιμετωπίζει ίσως τον καλύτερο Τζόκοβιτς όλων των εποχών.

Μολονότι κατάκοπος μετά από δύο συνεχόμενες μέρες παιχνιδιού με τον Μάρεϊ, ο Σέρβος θέλει τον 9ο Grand Slam τίτλο, αλλά κυρίως το Ρολάν Γκαρός που είχε χάσει τις δύο προηγούμενες φορές που βρέθηκε στον τελικό από τον Ναδάλ. Ο Βαβρίνκα δεν είναι Ναδάλ. Φέτος ο Τζόκοβιτς είναι άψογος στο χώμα, το ίδιο και ο Βαβρίνκα, οι μοναδικοί δύο τενίστες που έχουν νικήσει στην ίδια χωμάτινη περίοδο τον Ναδάλ και τον Φέντερερ.

Φέτος το ζευγάρι Τζόκοβιτς-Βαβρίνκα έχει ήδη συναντηθεί σε Grand Slam. Στο Αυστραλιανό Όπεν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Τζόκοβιτς κατέβαλε σε πέντε σετ τον αντίπαλο του για να περάσει στον τελικό και να πάρει το τρόπαιο.

Φυσικά, στο χώμα οι αναμετρήσεις τους δεν έχουν επικό χαρακτήρα. Ίσως γίνει η αρχή. Πόπκορν ματς αποκαλούν αυτούς τους αγώνες οι Αμερικανοί. Καθίστε αναπαυτικά γιατί ο τελικός θα κρατήσει αρκετή ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ