ΤΕΝΙΣ

Τι κι αν είσαι στο top 10;

Τι κι αν είσαι στο top 10;

Η καθίζηση στις τοπ αθλήτριες του ταμπλό συνεχίστηκε στο US OPEN. Η Κρούνιτς που εκνεύρισε την Κβίτοβα, η Χάλεπ που δεν μπορούσε να κάνει παιχνίδι και η κακή συμπεριφορά του Φονίνι.

Εστιάζει ο Δημήτρης Σιάτης

Έξω η Γερμανίδα Κέρμπερ (βέβαια το νούμερο 6 που τη συνοδεύει είναι αρκετά τιμητικό γι' αυτά που έχει δείξει στο γήπεδο μέχρι στιγμής!), αλλά κυρίως έξω και η Κβίτοβα (3) και η Σιμόνα Χάλεπ (2).

Η Κβίτοβα αντιμετώπισε τη Σέρβα Αλεκσάντρα Κρούνιτς νούμερο 5 στη χώρα της και 145 στην παγκόσμια κατάταξη και σίγουρα δεν θα περίμενε τέτοια άδοξη κατάληξη! Το μικροκαμωμένο κορίτσι άλλαζε συνεχώς το ρυθμό του παιχνιδιού, άλλοτε με πολύ ψηλές μπαλιές, άλλοτε με πετυχημένα drop shot και προσπαθούσε να έχει συνεχώς την Κβίτοβα σε κίνηση. Η Τσέχα δεν είναι και η πιο γρήγορη παίκτρια, ενώ το γεγονός ότι έπρεπε πάντα αυτή να τελειώνει τον πόντο (στόχος τής Κρούνιτς ήταν να γυρίζει όλες τις μπάλες κι έχει ο Θεός, που όντως τελικά είχε γι' αυτήν!!) της δημιούργησε εκνευρισμό με αποτέλεσμα να κάνει πολλά λάθη. Όταν μάλιστα βλέπεις ότι ο αντίπαλος είναι ικανός να επιστρέφει μπαλιές που συνήθως είναι winner αρχίζεις να στέλνεις την μπάλα λίγο πιο βαθιά και λίγο πιο πλάγια και τα περιθώρια του λάθους αυξάνονται κατακόρυφα.

Όπως και να χει η Σέρβα αξίζει πολλά μπράβο, τόσο για την έξυπνη τακτική και την τέλεια εκτέλεσή της, όσο και για το γεγονός ότι δεν φορτώθηκε με το "προβλεπόμενο" άγχος μετά την κατάκτηση του 1ου σετ. Όταν είσαι το απόλυτο outsider και κανείς δεν θα σου πει τίποτα ακόμα και game να μην πάρεις, μπαίνεις χωρίς άγχος, τα χτυπήματα βγαίνουν πιο εύκολα κι αν ο αντίπαλος δεν είναι σε καλή μέρα μπορεί να πάρεις ένα σετ. Εκεί όμως αλλάζει η ψυχολογία γιατί ξαφνικά έχεις κάτι στα χέρια σου και δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα. Είναι το σημείο που συνήθως σε καταβάλει το άγχος αφού πλέον αρχίζεις να σκέφτεσαι την πιθανότητα να κερδίσεις και το ματς.

Ευχαριστώ δεν θα πάρω είπε η Σέρβα κι έπαιξε τον κάθε πόντο ξεχωριστά και στο τέλος η σούμα έβγαλε τη μεγαλύτερη νίκη στην μικρή της καριέρα με 6-4 6-4.

Με διαφορετικό τρόπο έμεινε έξω από το τουρνουά και η Σιμόνα Χάλεπ που έχει σκαρφαλώσει στο νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης. Η αντίπαλός της κροάτισα Μιργιάνα Λούτσιτς-Μπαρόνι που έχει ξαναπαίξει στο τουρνουά 17 χρόνια πριν, έμεινε καιρό έξω από την αγωνιστική δράση εξαιτίας ενδοοικογενειακών προβλημάτων και μάλλον καταφέρνει να ξεσπάσει στο γήπεδο χτυπώντας όλες τις μπάλες τόσο δυνατά! Πολύ δυνατή και στο μυαλό, δεν λύγισε όταν ήταν πίσω στο 1ο σετ και ολοκλήρωσε εύκολα το έργο της στο 2ο (7-6, 6-2). Η Χάλεπ είναι μαθημένη να κάνει αυτή το παιχνίδι, όμως με τη Λούτσιτς οι ρόλοι άλλαξαν.

Κάποια άλλα φαβορί δείχνουν πιο ανθεκτικά κι έχουν τις απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα που τους θέτουν τα διψασμένα για έκπληξη outsiders. Η Σερένα επέδειξε την απαιτούμενη αντοχή στο επιθετικό παιχνίδι της συμπατριώτισσάς της Λεπτσένκο σ' ένα πολύ πιο κλειστό ματς από όσο δείχνει το τελικό σκορ (6-3, 6-3).

Η Σαράποβα δεν αντιμετώπισε τελικά πολλά προβλήματα από τη Λισίκη, ενώ η Μπουσάρ κέρδισε δύσκολα την Τσέχα Ζαχάλοβα-Στρίκοβα 6-2, 6-7, 6-4.

Για τους άντρες τα πράγματα κυλάνε πιο ομαλά. Ο Τσονγκά με επαγγελματικό 3-0 (6-4 6-4 6-4) κάνοντας από ένα break σε κάθε σετ και με σερβίς αλάνθαστο - όχι πάντως σε ματς που θα μπορούσε να τον δυσκολέψει παραπάνω - απέναντι στον P. Carreno Busta, αλλά με σαφή δείγματα σοβαρότητας και συγκέντρωσης σε στυλ "είναι ώρα να περάσω στο επόμενο επίπεδο, δίπλα στους 3 μεγάλους!".

Ο Νόλε πολύ χαλαρά, αλλά πάντα προβλεπόμενα ενάντια στο "νερντ" Σαμ Κέρεϊ, το αναμενόμενο ζευγάρωμα Ράονιτς- Νισικόρι και πρώτο πραγματικό τεστ και για τους δύο, ενώ o Ρότζερ πέρασε εύκολα και όμορφα το εμπόδιο του πιο δυνατού σέρβερ στο tour Σαμ Γκροθ.

O Νικ Κύργιος δεν τα κατάφερε απέναντι στον εκπληκτικό (βλ. προηγούμενο άρθρο μου) Τόμι Ρομπρέδο.

Ο Ισπανός εξουδετέρωσε το παιχνίδι του Νικ χρησιμοποιώντας τέλεια το slice κι από τις δύο πλευρές, χτυπώντας με το "γρήγορό" του σπιν όταν έβρισκε την ευκαιρία, τρέχοντας σε κάθε μπάλα, μην αφήνοντας τον Ελληνοαυστραλό να κερδίσει τίποτα εύκολα. Έχει την εμπειρία και ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Ο Νικ έδωσε ένα ρεσιτάλ στο 1ο σετ, όταν όμως ο Ρομπρέδο άρχισε να τον ζορίζει υπέπεσε σε πολλά λάθη και η όλη στάση του έδειχνε απογοήτευση κι εκνευρισμό. Σίγουρα δεν ανήκει ακόμα στην κατηγορία των παικτών που ενισχύουν την παικτική τους ικανότητα με την ψυχοπνευματική τους δύναμη, αντίθετα η πνευματική του δύναμη τρέφεται μόνο όταν παίζει καλά.

Αυτό όμως μπορεί να διορθωθεί κι όταν δέσει με όσα είναι ικανός να κάνει στο γήπεδο έχουμε μπροστά μας έναν πολύ μεγάλο παίκτη.

Ρομπρέδο το ξανάκανες, δεν έχω λόγια για σένα.

Η κακή συμπεριφορά:

Ο Φάμπιο Φονίνι είναι ένας έξοχος χειριστής της ρακέτας, διαθέτει όλα τα χτυπήματα, είναι χάρμα οφθαλμών να τον βλέπεις ν' αγωνίζεται, έχει την πλάκα του, αν όμως χαλαστεί πάρτε ένα μεγάλο σφουγγάρι και σβήστε όλα τα παραπάνω. Έπαιζε με τον Γάλλο Μαναρίνο και δεν άργησε να εκνευριστεί με τις εκπληκτικές του άμυνες (ο γάλλος γύριζε τα πάντα!!) που δεν του επέτρεπαν να τελειώνει πόντους, ήδη τελειωμένους στο μυαλό του. Από τα δικαιολογημένα - ίσως σε κάποιο βαθμό - νεύρα μέχρι το σημείο να παίζει "όρθιος" το τελευταίο σετ, επιδεικτικά αδιάφορος τύπου "σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ" σαν ένα κακομαθημένο παιδί που νιώθει ότι κάνει αγγαρεία ενώ κανείς δεν το έχει υποχρεώσει, ε, η απόσταση είναι μεγάλη. Δεν σέβεται αυτούς που έχουν πληρώσει να δουν μια σοβαρή αναμέτρηση, δεν σέβεται τους οπαδούς του, πάνω από όλα δεν σέβεται τον εαυτό του και την αξία που διαθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ