ΤΕΝΙΣ

Serena... Unplugged

Serena... Unplugged

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (11/9) από τον πρώτο τίτλο της Σερένα Γουίλιαμς σε Grand Slam. Θυμηθείτε ορισμένα από τα παιχνίδια που σημάδεψαν την καριέρα της (videos).

Η Σερένα Γουίλιαμς για λίγο ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά... Η καριέρα της 32χρονης μετράει ήδη 17 χρόνια, τα πρώτα δύο ως το μεγάλο ταλέντο που κρυβόταν πίσω από τη μεγαλύτερη Βένους και τα επόμενα 15 ως η απόλυτη πρωταγωνίστρια.

Την προηγούμενη Κυριακή (7/9) κατέκτησε τον 18ο Grand Slam τίτλο. Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου το 1999. Ακριβώς πριν από δεκαπέντε χρόνια. Έφερε στην οικογένεια Γουίλιαμς τον πρώτο τίτλο σε Grand Slam, επικρατώντας στον τελικό της Νο1 τενίστριας, Μαρτίνα Χίνγκις.

Παρακάτω θυμόμαστε δέκα από τους αγώνες που σημάδεψαν την καριέρα της. Φυσικά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό για την καριέρα μιας αθλήτριας που έχει κερδίσει τα πάντα (μονό, διπλό, μικτό διπλό) στο επαγγελματικό τένις, στο FED Cup και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έχει ζήσει ακόμα περισσότερα εκτός των τεσσάρων γραμμών.

NEW YORK, UNITED STATES - SEPTEMBER 11:  US OPEN 1999, FRAUEN FINALE, New York/USA; SIEGERIN Serena WILLIAMS/USA  (Photo by Mark Sandten/Bongarts/Getty Images)
NEW YORK, UNITED STATES - SEPTEMBER 11: US OPEN 1999, FRAUEN FINALE, New York/USA; SIEGERIN Serena WILLIAMS/USA (Photo by Mark Sandten/Bongarts/Getty Images) BONGARTS/GETTY IMAGES

1.Tελικός Ίντιαν Γουέλς 1999: Σερένα-Στέφι Γκραφ 6-3, 3-6, 7-5

Δεν ήταν κανένα τουρνουά της σειράς. Το πρώτο μεγάλο τουρνουά επί αμερικανικού εδάφους μέσα στη σεζόν.Η 17χρονη Σερένα είχε ήδη γευθεί τη χαρά της νίκης στον τελικό, επικρατώντας της φιναλίστ του Αυστραλιανού Όπεν, Αμελί Μορεσμό στο Παρίσι (σ.σ. το δεύτερο σπίτι της τώρα πια). Στην έρημο της Καλιφόρνια νίκησε σε τρία σετ τη Στέφι Γκραφ στην τελευταία σεζόν της Γερμανίδας στην WTA.

2. Τελικός US Open 1999: Σερένα-Μαρτίνα Χίνγκις 6-3, 7-6 (7-4)

Δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία της στα Grand Slam. Mέχρι που έφτασε στη Νέα Υόρκη. Απέκλεισε στα ημιτελικά την κάτοχο του τίτλου, Λίντσεϊ Ντάβενπορτ. Μολονότι η αδερφή της, η Βένους έχασε από τη Μαρτίνα Χίνγκις στα ημιτελικά, η ίδια δεν έκανε το ίδιο λάθος. Σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς νίκησε στον τελικό τη "Swiss Miss". Ολοκλήρωσε τη χρονιά στο Νο4 στη δεύτερη φουλ σεζόν της στην WTA Tour.

3. Τελικός Ίντιαν Γουέλς 2001: Σερένα-Κιμ Κλάιστερς 4-6, 6-4, 6-2

Από μια τοποθέτηση της Ρωσίδας Έλενα Ντεμέντιεβα ξεκίνησε το κουτσομπολιό πως οι αδερφές Γουίλιαμς... κανονίζουν τα μεταξύ τους παιχνίδια. Η Βένους αποσύρθηκε λίγα λεπτά πριν από το πρώτο σερβίς στον ημιτελικό με τη Σερένα. Η αδερφή της πήρε μια ξεκούραστη πρόκριση και στον τελικό επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Κιμ Κλάιστερς. Η Βένους συνοδευόμενη από τον πατέρα της, Ρίτσαρντ πήρε τη θέση της στην κερκίδα. Το κοινό αποδοκίμασε σε όλο το ματς τη Σερένα που κατάφερε να νικήσει. Ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς κατήγγειλε πως δέχθηκε ρατσιστική επίθεση. Αυτή ήταν η τελευταία χρονιά που οι αδερφές Γουίλιαμς έπαιξαν στο συγκεκριμένο τουρνουά.

4. Τελικός US Open 2001: Σερένα-Βένους Γουίλιαμς 2-6, 4-6

Πρώτη φορά ο τελικός των γυναικών διεξήχθη το βράδυ με αντιπάλους δύο μαύρες Αμερικανίδες που ξεκίνησαν να παίζουν τένις στις επικίνδυνες γειτονιές του Κόμπτον στο μεγαλύτερο στάδιο στον κόσμο. Ήταν η τρίτη φορά που θα βρίσκονταν αντίπαλες οι δύο αδερφές, αλλά η πρώτη σε τελικό. Η Βένους ήταν εκείνη την εποχή η καλύτερη τενίστρια στον κόσμο και νίκησε τη μικρή της αδερφή, η οποία δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα της.

5. Προημιτελικός US Open 2004: Σερένα-Τζένιφερ Καπριάτι 2-6, 6-4, 6-4

Μετά τη νίκη της στο Γουίμπλεντον το 2003 η Σερένα τραυματίστηκε. Επρόκειτο να μείνει λίγες εβδομάδες εκτός αγώνων και τελικά έμεινε οκτώ μήνες έξω από τα γήπεδα. Έκανε μαθήματα υποκριτικής, έπαιξε σε τηλεοπτικές σειρές και επέστρεψε μόλις την άνοιξη. Μετά την απώλεια του Γουίμπλεντον από την 17χρονη Μαρία Σαραπόβα, συνεχίστηκαν οι κακές εμφανίσεις. Πήγε στο US Open ως Νο11 στον κόσμο, αλλά Νο3 στο ταμπλό. Στα προημιτελικά έπαιξε ακόμα μια φορά με τη Τζένιφερ Καπριάτι. Η διαιτητής Μαριάνα Άλβες, μια από τις κορυφαίες στον κόσμο, τα έκανε μούσκεμα. Η Σερένα αδικήθηκε και για πρώτη φορά ξεκίνησε να συζητιέται η εφαρμογή ριπλέι στο τένις και λίγους μήνες μετά έγιναν οι πρώτες δοκιμές στο Hawk-Eye.

6. Τελικός Αυστραλιανού Όπεν 2005: Σερένα-Λίντσεϊ Ντάβενπορτ 2-6, 6-3, 6-0

Στη "Rod Laver Arena" ολοκληρώθηκε η πρώτη κακή περίοδος στην καριέρα της Σερένα. Από το Serena Slam (Ρολάν Γκαρός 2002, Γουίμπλεντον 2002, US Open 2002, Αυστραλιανό Όπεν 2003) η Σερένα επέστρεψε στους τίτλους. Με δάκρυα στα μάτια αφιέρωσε τον τίτλο στην Γετούντε Πράις, τη μεγαλύτερη αδερφή της που είχε δολοφονηθεί στο Κόμπτον το 2003. Ήταν το πρώτο μεγάλο τουρνουά που κέρδιζε δίχως τη Γετούντε, η οποία τη συνόδευε πάντα στα τουρνουά. Επέστρεψε στο Νο2 και δήλωσε πως θέλει να ξαναβρεθεί στο Νο1.

7. Ημιτελικός US Open 2009: Σερένα-Κιμ Κλάιστερς 4-6, 5-7

Είναι ο αγώνας που απείλησε την κριτή γραμμών πως θα την κάνει να φάει το μπαλάκι. Είχε ήδη δεχθεί παρατήρηση από τη διαιτητή στο πρώτο σετ όταν έσπασε τη ρακέτα της. Στο δεύτερο σετ η Κλάιστερς βρισκόταν δύο πόντους μακριά από τη νίκη, η Σερένα έχασε το δεύτερο σερβίς και στράφηκε στην κριτή γραμμών απειλώντας της. Τιμωρήθηκε με έναν πόντο, έχασε το παιχνίδι και αρνήθηκε στη συνέχεια πως απείλησε πως θα σκοτώσει την κριτή. Της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, ζήτησε συγγνώμη από τη γυναίκα δύο μέρες μετά, αλλά δεν ξανασυζήτησε το θέμα.

8. 2ος Γύρος Ίστμπουρν 2011: Σερένα-Βέρα Ζβονάρεβα 6-3, 6-7 (5-7), 5-7

Τον Ιούλιο του 2010 πάτησε ένα σπασμένο γυαλί σε εστιατόριο του Μονάχου και έχασε το υπόλοιπο της σεζόν. Τον Μάρτιο του 2011 ανακοίνωσε πως κινδύνευσε να πεθάνει από αιμάτωμα στον εγκέφαλο, ενώ υπέστη πνευμονική εμβολή. Επέστρεψε στις προπονήσεις τον Μάρτιο του 2011 και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα τουρνουά τον Ιούνιο την ίδια χρονιά στο Ίστμπουρν (σ.σ. τουρνουά σε χορτάρι). Αποκλείστηκε στον 2ο γύρο από τη Ζβονάρεβα, την οποία είχε νικήσει στον τελικό του Γουίμπλεντον την προηγούμενη χρονιά. Πάλεψε τρεις ώρες, έχασε, αλλά χαμογελούσε μετά. Ήταν ζωντανή και έκανε αυτό που αγαπούσε.

9. Τελικός US Open 2011: Σερένα-Σαμ Στόσουρ 2-6, 3-6

Η Σερένα... ξαναχτύπησε τρία χρόνια μετά το συμβάν με την κριτή γραμμών. Αυτή τη φορά τα έβαλε με την Ελληνίδα διαιτητή Εύα Ασδεράκη. Η τελευταία τιμώρησε πολύ σωστά τη Σερένα που φώναξε "come on" την ώρα που σέρβιρε η αντίπαλος της, η Αυστραλή Σαμ Στόσουρ. Όταν κάθισε στην καρέκλα η Αμερικανίδα τα έβαλε και πάλι με την Ασδεράκη.

10. 1ος γύρος Ρολάν Γκαρός 2012: Σερένα-Βιρζινί Ραζανό 6-4, 6-7 (5-7), 3-6

Το 2011 είχε βυθιστεί ξανά. Χτυπούσε το καμπανάκι, αλλά δεν το άκουγε. Έτσι, φτάσαμε στο Παρίσι και η Σερένα γνώρισε τη μεγαλύτερη ήττα στην καριέρα της από τη Γαλλίδα Βιρζινί Ραζανό. Ξεκίνησε αμέσως να δουλεύει με τον Γάλλο προπονητή Πατρίκ Μουρατόγλου, απέκτησε αυτοπεποίθηση και κατέκτησε το Γουίμπλεντον, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το US Open στα 30 της χρόνια.

Ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς ονειρευόταν να δει τη Βένους και τη Σερένα στο Νο1 και στο Νο2 στον κόσμο, να παίζουν αντίπαλες στους τελικούς. Όλα αυτά όταν τα δύο κορίτσια του δεν είχαν καν συμπληρώσει το πέμπτο έτος της ηλικίας τους! Τα κατάφερε και ενώ οι αδερφές Γουίλιαμς έδειχναν απόμακρες, να μη δείχνουν σεβασμό στο σπορ παίζοντας όποτε ήθελαν, η σημερινή εικόνα είναι διαφορετική. Απολαμβάνουν το παιχνίδι και το σεβασμό όλων, έχοντας ξεπεράσει τα 30 τους χρόνια.

Serena... Unplugged

Ακόμα κι αν η Σερένα Γουίλιαμς δεν καταφέρει να απειλήσει το απόλυτο ρεκόρ της Στέφι Γκραφ (22 Γκραν Σλαμ) στο επαγγελματικό τένις, διεκδικεί ήδη τον τίτλο της κορυφαίας όλων των εποχών από τη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ