ΤΕΝΙΣ

Roland Garros: 12-1 οι Big 4

Roland Garros: 12-1 οι Big 4

Δεύτερος μόλις γύρος στο τουρνουά του Παρισιού και μοιάζει σα να έχουμε προχωρήσει τόσο βαθιά, με όλους αυτούς τους θεαματικούς αγώνες και τις εκπλήξεις που γίνονται!

Έτσι όμως συμβαίνει σε ένα grand slam όπου τα παιχνίδια έχουν άλλη βαρύτητα και δεν θέλει κανείς να χάσει το πάρτι!

Γυναίκες: Σε όλο το WTA tour μπορείς να βρεις τενίστριες που χτυπάνε την μπάλα δυνατά, έχουν σώματα γυμνασμένα, ικανά ν' ανταποκριθούν στις δυσκολότερες συνθήκες ενός αγώνα και όταν μπαίνουν στο γήπεδο απέναντι σε καλύτερες στην κατάταξη παίχτριες, θαρρείς ότι μαζί με τη ρακέτα έχουν ένα μαχαίρι στο στόμα! Παλεύουν λυσσασμένα τον κάθε πόντο, ξέροντας ότι αυτή είναι η ευκαιρία τους να ξεχωρίσουν και να μπουν στο club των ισχυρών!

Αν μάλιστα τιθασεύσουν το άγχος τους και πάρουν με ευχαρίστηση το χαλαρό ρόλο του outsider είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλες εκπλήξεις!

Η Γιούλια Γκέργκες (27 χρονών νούμερο 68) δεν είναι δα καινούργια στο χώρο (νούμερο 15 το 2012) και διαθέτει (πέρα από την εμπειρία) το παιχνίδι που μπορεί να την οδηγήσει σε μεγάλες νίκες. Το πρόβλημά της ήταν και είναι η σταθερότητα που μπορεί να επιδείξει καθ' όλη τη διάρκεια ενός αγώνα, όμως σήμερα το άφησε πίσω της και κέρδισε καθαρά τη Βοζνιάκι 6-4, 7-6. Θεωρούσα ότι το παιχνίδι "υπομονής, λιγότερων λαθών και ρίσκου" το οποίο επιλέγει η Δανή (στο US OPEN την είδαμε περισσότερο επιθετική αλλά δεν το κράτησε για πολύ, επανερχόμενη στην κλασική συνταγή του πατέρα-προπονητή της) θα της εξασφάλιζε τη συμμετοχή τουλάχιστον μέχρι τις 16, όμως όταν η αντίπαλος προσπαθεί να επιτεθεί και το κάνει μ' επιτυχία, το πλάνο "περιμένω η απέναντι να χάσει πρώτη" δεν είναι το ενδεδειγμένο!

Η Σιμόνα Χάλεπ έκανε ακόμα πιο άσχημη ήττα από τη Βοζνιάκι με αντίπαλο τη Λούτσιτς Μπαρόνι που είναι στα 33 και είχε ως καλύτερη χρονιά καριέρας το 1998 (νούμερο 32)! Η περυσινή φιναλίστ δείχνει τόσο αδύναμη να διαχειριστεί οποιαδήποτε διαφορετική - από τη σχεδιασμένη στο μυαλό της - τροπή ενός αγώνα, που αισθάνεσαι ότι μόνο αν διατηρεί την υπεροχή της από την αρχή μέχρι το τέλος μπορεί να κερδίσει. Σε μια υπερβολή, φαντάζει ικανή να εκτελέσει τέλεια ένα πρόγραμμα χτυπημάτων με τις πιο πλαστικές κινήσεις αλλά χωρίς αντίπαλό απέναντι!

Πάντως με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα παιχνίδια των φαβορί και λίγες εκπλήξεις είχαμε!:

Σερένα, Κβίτοβα, Ιβάνοβιτς και Πέτκοβιτς έχασαν το 1ο σετ και αναγκάστηκαν να μπουν σε ψυχοφθόρες διαδικασίες ανατροπής, που όμως χάρη στην ποιότητά τους ήταν όλες εφικτές και σχετικά αναμενόμενες!

Η Σερένα με το κλασικό σάστισμα "δεν μπορεί να μου συμβαίνει αυτό εμένα" στο πρώτο σετ, δεν είχε τελικά ιδιαίτερα προβλήματα στο να κάμψει την αντίσταση της νεαρής και ανερχόμενης από ό,τι μας έδειξε Άνα-Λένα Φρίντσαμ, χωρίς καν να παίξει καλά!

Τα ίδια, όσον αφορά στην απόδοση, αλλά με σαφώς μεγαλύτερη ευκολία όπως μαρτυρά το τελικό σκορ, για την κρυωμένη Σαράποβα! Κι εδώ είναι κατά τη γνώμη μας η σημαντικότερη διαφορά των δύο φαβορί σε σχέση με τις υπόλοιπες τοπ τενίστριες: Συνήθως έχουν τον τρόπο να κερδίσουν ακόμα και στην πιο άσχημή τους μέρα, υπερτερώντας σαφώς σε ψυχικά αποθέματα και στη δύναμη της θέλησης να καταβάλουν κάθε αντίπαλο! Αυτό το γεγονός από μόνο του τρομάζει όλες τις άλλες παίκτριες που ουκ ολίγες φορές μπορεί να έχουν βρεθεί κοντά σε μεγάλες νίκες, χωρίς όμως να καταφέρνουν να ολοκληρώσουν. Γνωρίζουν ότι Σερένα και Σαράποβα είναι ικανές να γυρίσουν οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση κι αυτή η "κακή" σκέψη δύσκολα φεύγει από το μυαλό τους, βασανίζοντάς το καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού!

Επικό Σκιαβόνε-Κουζνέτσοβα (6-7, 7-5, 10-8)

Θα μπορούσε να είναι ο τελικός μιας άλλης εποχής αλλά και για 2ο γύρο είδαμε έναν απίστευτο αγώνα! Έσκαψαν κι οι δύο τον πάτο των φυσικών και ψυχικών δυνάμεων που τους είχαν απομείνει και τελικά αποδείχθηκε ότι η τρελαμένη Ιταλίδα είχε λίγο παραπάνω!

4 φορές σέρβιρε η Κουζνέτσοβα για το ματς κι όμως η Σκιαβόνε έμενε στο παιχνίδι για να κλείσει τελικά με 10-8 (δεν υπάρχει tie break στο τελευταίο σετ) μία αξέχαστη αναμέτρηση με εκπληκτικούς πόντους και κατάθεση ψυχής εκατέρωθεν!

Άντρες: Το 12-1 των big 4 και ο Θανάσης!

Το βραβείο για την καλύτερη εμφάνιση στο 2ο γύρο απονέμεται δικαιωματικά στον Ναδάλ. Ο Ράφα επικράτησε εύκολα με 6-4, 6-3, 6-1 του Νίκολας Αλμάγκρο και θεωρεί ότι είναι καλύτερα από ό,τι ο ίδιος περίμενε! Σημαντική νίκη, με τον καθαρό τρόπο που επιτεύχθηκε, απέναντι στον παίκτη που στέρησε ένα σετ από τον Τζόκοβιτς στη Ρώμη, έχει από τα καλύτερα backhand στο tour και ειδικεύεται στο χώμα! Είναι όντως πολύ καλά ο Ισπανός!

Σε εξαιρετική κατάσταση και ο Φέντερερ, αντιμετώπισε με επιτυχία τις αναμενόμενες δυσκολίες που συνάντησε από τον Γκρανολιέρς κι έχοντας εκπληκτικά ποσοστά στο φιλέ (δείγμα κατά τη γνώμη μας ότι ανεβαίνει όταν πράγματι έχει ασκήσει πίεση στον αντίπαλό του) επιβλήθηκε με 6-2, 7-6, 6-3. Τα καμπανάκια που ήχησαν στο 2ο σετ όταν και βρέθηκε πίσω με 4-2, σίγησαν μετά την άμεση αντίδρασή του στο σερβίς του Ισπανού (κόντρα break για το 3-4) και ιδιαίτερα με το εμφατικό 7-1 στο tie break.

Ο Νόλε κόλησε άλλη μία εύκολη νίκη μνημονεύοντας όμως κάποια κενά διαστήματα που παρουσιάζει στην απόδοσή του! Ο Ζιλ Μίλερ δεν θα μπορούσε να βλάψει τον Σέρβο με το μονοδιάστατο παιχνίδι του και το 6-1, 6-4, 6-4 ήρθε απόλυτα φυσιολογικά.

Αντίθετα ο Άντι Μάρεϊ χρειάστηκε ν' αλλάξει ταχύτητα στην απόδοσή του για να κάμψει την αντίσταση του πορτογάλου Ζοάο Σόουζα. 'Εχασε το 2ο σετ 6-4 όμως μπόρεσε γρήγορα ν' ανασυγκροτηθεί και να παίξει το αγαπημένο του "τένις ποσοστών" (σίγουρες, βαθιές μπάλες και ανάληψη ρίσκου μόνο σε μπάλες που προσφέρονται), όντας περισσότερο αποτελεσματικός και στο 1ο σερβίς του που στο χαμένο σετ κατάφερε να βάλει μόλις 9 στις 25 φορές!

Κλείνοντας, μετά τη μεγάλη μας χαρά για τη νίκη του Παγδατή (κρίμα που δεν την ζευγάρωσε για να τον δούμε απέναντι στον Ρότζερ) θα μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά και για την τεράστια νίκη-ανατροπή του Θανάση Κοκκινάκη απέναντι στον πιο έμπειρο Τόμιτς (3-6, 3-6, 6-3, 6-4, 8-6)! Το παιδί γίνεται άντρας και ίσως κάπως πρόωρα, αφού θα κληθεί να παίξει στον τρίτο γύρο με τον Νόλε! Μεγαλο ματς!

Ο Δημήτρης Σιάτης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και συγγραφέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ