ΤΕΝΙΣ

Πρωτάρης στο γρασίδι του Γουίμπλεντον

Πρωτάρης στο γρασίδι του Γουίμπλεντον

Ο 16χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς προετοιμάζεται για την πρώτη του συμμετοχή στο μυθικό Grand Slam και μοιράζεται με το Sport24.gr την εμπειρία από την παραμονή του στη μεγαλύτερη ακαδημία τένις στην Ευρώπη.

Το καθένα από τα τέσσερα Grand Slam στο τένις είναι σημαντικά. Απλά το Γουίμπλεντον είναι ιστορικότερο. Το τουρνουά παίζεται στα ίδια γήπεδα από το 1877, στους ίδιους διαδρόμους που περπάτησε ο επτά φοερές νικητής Ουίλιαμ Ρένσο, έχουν βαδίσει οι "σύγχρονοι βασιλιαδες" του τουρνουά ο Πιτ Σάμπρας και ο Ρότζερ Φέντερερ, οι οποίοι επίσης με επτά τίτλους στο ενεργητικό τους.

Στα ίδια αποδυτήρια θα βρεθεί και ο 16χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς που θα λάβει για πρώτη φορά μέρος στο τουρνουά των τζούνιορ τη δεύτερη εβδομάδα, η μοναδική ελληνική συμμετοχή. " Όταν σκέφτομαι το Γουίμπλεντον έρχονται στο μυαλό μου οι εικόνες από τα καταπράσινα γήπεδα, τα λευκά ρούχα και το αυθεντικό στυλ. Πιστεύω πως η στιγμή του πρώτου μου αγώνα θα είναι τρομερή, παίζοντας στο διασημότερο Grand Slam. Εκεί όπου το τένις ξεκίνησε για πρώτη φορά. Ανυπομονώ να έρθει εκείνη η στιγμή", δήλωσε σε επικοινωνία που είχε με το Sport24.gr.

" Με αυτό το σμας θα κατακτήσω μια μέρα το Γουίμπλεντον", είχε ανακοινώσει κάποτε με σιγουριά ο Ρότζερ Φέντερερ σε προπόνηση του στον όμιλο "Old Boys" στη Βασιλεία. Το ίδιο όνειρο έχει φέτος και ο Στέφανος, λέγοντας " ο στόχος μου στο Γουίμπλεντον είναι φυσικά η κατάκτηση του τουρνου. Το θέλω πάρα πολύ. Θα προσπαθήσω να παίζω κάθε αγώνα ξεχωριστά μέχρι το τέλος".

Μόλις πριν από λίγες μέρες προπονήθηκε για πρώτη φορά σε γρασίδι μετά την άφιξη του στο Λονδίνο. Οι επαγγελματίες αναζητούν συχνά "μικρούς" για να προπονηθούν και τον Στέφανο επέλεξε ο Ιταλός Φάμπιο Φονίνι με δύο συμμετοχές στον 3ο γύρο (στους "32") του τουρνουά.

" Ήταν πολύ ωραία η αίσθηση του γρασιδιού, αν και κάπουκάπου δεν περίμενες την μπάλα να σου έρθει εκεί που περιμένεις. Δεν θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ γρήγορη η επιφάνεια, απλώς αναπηδάει πολύ χαμηλά η μπάλα. Ο προπονητής του Φονίνι μου είπε ότι το γρασίδι στο Wimbledon είναι διαφορετικό. Θα το έχω στο μυαλό μου".

Πρωτάρης στο γρασίδι του Γουίμπλεντον

Ο Στέφανος με τον Φονίνι, Νο28 στην παγκόσμια κατάταξη

Ο Στέφανος πήγε προετοιμασμένος στη "Γηραιά Αλβιώνα". Η μητέρα του, η Ρωσίδα πρώην τενίστρια Γιούλια Σαλνίκοβα και ένας κορυφαίος Έλληνας τενίστας, ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης του έχουν μιλήσει για το παιχνίδι στο γρασίδι.

"Με τον Οικονομίδη είμαστε καλοί φίλοι. Το μόνο που μου έχει πει για το γρασίδι είναι εκείνο το ματς που είχε παίξει με αντίπαλο τον (Ισπανό) Φελιθιάνο Λόπεθ. Να αναφέρουμε πως ο Λόπεθ είναι μέσα στους δέκα παίκτες με τους περισσότερους τίτλους στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Η μητέρα μου που είχε αγωνιστεί στα προκριματικά του Γουίμπλεντον μου είπε ότι η μπάλα ήταν πολύ γρήγορη και δεν υπήρχαν πολλά ράλι".

Το παιχνίδι του Στέφανου του δίνει τις βάσεις για να τα πάει καλά στο Γουίμπλεντον. Βλέπει τον κόσμο από τα 1,92μ, διαθέτει μεγάλο σερβίς και καλά χτυπήματα και από τις δύο πλευρές. Στο Αυστραλιανό Όπεν, την πρώτη του συμμετοχή σε τουρνουά τζούνιορ, έφτασε στα προημιτελικά, στο Ρολάν Γκαρός σταμάτησε στους "16" από τον μετέπειτα φιναλίστ, τον Αμερικανό Τέιλορ Φριτζ, έναν παίκτη που έχει μεγάλη ώθηση από την αμερικανική ομοσπονδία (USTA).

" Ήταν ευχαρίστηση για μένα η συμμετοχή μου στο Ρολάν Γκαρός, σε γήπεδα που έβλεπα από μικρός στην τηλεόραση. Ήμουν τραυματίας στην πλάτη πριν από το τουρνουά, δεν είχα επιλογή από το να αγωνιστώ. Μπήκα στο γήπεδο και πάλεψα. Κέρδισα δύο αγώνες και στον 3ο έπεσα πάνω στο Νο2 του ταμπλό. Είμαι χαρούμενος που τα κατάφερα παρά τον τραυματισμό μου".

Οι εμφανίσεις του ήταν αρκετές για να αναγκάσουν τους υπεύθυνους της ακαδημίας του Πατρίκ Μουρατογλού (ή Μουράτογλου όπως τον γνωρίζουμε στην Ελλάδα), της γαλλικής ακαδημίας που βοήθησε να αναδειχθεί το ταλέντο του Μάρκου Παγδατή και ο ιδρυτής της, προπονεί τη Σερένα Γουίλιαμς.

Πρωτάρης στο γρασίδι του Γουίμπλεντον

Μετά το Αυστραλιανό Όπεν ο Στέφανος εντάχθηκε στην ομάδα της adidas

" Με κάλεσαν για πρώτη φορά, με είδαν να παίζω στο Ρολάν Γκαρός. Η ακαδημία βρίσκεται στη Νότια Γαλλία, συγκεκριμένα στη Νίκαια. Το κλίμα είναι καλό και φιλικό προς τους παίκτες. Το πρόγραμμα μου περιελάμβανε τένις δύο φορές την ημέρα για ενενήντα λεπτά και γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα για 75 λεπτά. Η προπόνηση ήταν δύσκολη, αλλά ένιωσα πως ήταν αποδοτική. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων υπήρξαν και άλλα πράγματα στα οποία δουλέψαμε όπως είναι το κομμάτι της πειθαρχίας, αυτοσυγκέντρωσης και διάρκειας. Κατάλαβα πως υπάρχουν και άλλα πράγματα προς βελτίωση. Το σλόγκαν για όλους σχεδόν τους προπονητές σε αυτές τις ακαδημίες είναι να δίνεις το 100% στην προπόνηση".

Η ακαδημία Μουρατογλού θα μπορούσε να ανοίξει πόρτες για τον ίδιο, αλλά ο Στέφανος και η οικογένεια του παραμένουν πιστοί στο δικό τους πρόγραμμα. " Όλες αυτές οι ακαδημίες και δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη, είναι ένα "εργοστάσιο" που παράγουν εκατοντάδες παίκτες συνεχώς. Το έχουμε συζητήσει με την οικογένεια μου και με τους ανθρώπους στον όμιλο μου (ΟΑΓ). Θα πηγαίνουμε για προετοιμασία στη Γαλλία μερικες εβδομάδες το χρόνο και τις υπόλοιπες θα βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα που ακολουθώ στην Ελλάδα είναι καλό, πήγαμε για μια δοκιμή στην ακαδημία Μουρατογλού".

Ο Στέφανος στο γρασίδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ