ΤΕΝΙΣ

Οι Fantastic 4 σε κρίση

Οι Fantastic 4 σε κρίση

Η κυριαρχία των Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Μάρεϊ φαίνεται πως αμφισβητείται με τους αριθμούς να δείχνουν πως έρχεται αλλαγή.

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στην καριέρα ενός αθλητή αφού όπως αποδεικνύεται κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει. Η κατάκτηση του US Open από τον Μάριν Τσίλιτς ήταν αυτή που φούντωσε την κουβέντα για το εάν ήρθε το τέλος για τους "Fantastic 4".

Φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια έμειναν στην κατάκτηση μόνο δύο εκ των τεσσάρων Γκραν Σλαμ.

Για την ακρίβεια πρέπει να ταξιδέψουμε στο 2003 όταν τότε ο Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στο Γουίμπλεντον. Έκτοτε και για μια δεκαετία ο Ελβετός μαζί με τον Ναδάλ έχουν μονοπωλήσει τους τίτλους στα Γκραν Σλαμ με ορισμένες διακοπές κυρίως από τους Τζόκοβιτς και Μάρεϊ.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι τέσσερις τους από τους 40 διαθέσιμους τίτλους της δεκαετίας έχουν χάσει μόλις τρεις. Το 2004 ο Γκαούντιο ήταν εκείνος που κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός, την επόμενη σεζόν ο Σάφιν πήρε το Αυστραλιανό Όπεν και ο τελευταίος που το κατάφερε ήταν ο Ντελ Πότρο το 2009 στην Αμερική.

Αν σε αυτό υπολογίσουμε και το γεγονός ότι σε μόνο έναν τελικό, πριν από αυτόν ανάμεσα στον Τσίλιτς και τον Νισικόρι, δεν υπήρχε κάποιος από τέσσερις μεγάλους τότε γίνεται ακόμα μεγαλύτερο το κατόρθωμα των δύο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο τελευταίος τελικός χωρίς εκπρόσωπο της μεγάλης τετράδας ήταν το 2005 στην Αυστραλία όταν ο Σάφιν αντιμετώπισε τον Χιούιτ με τον Ρώσο να παίρνει τον τίτλο.

Τα χρόνια που περνούν...

Μετά την επικράτηση του Τσίλιτς στην Αμερική και του Βαβρίνκα στην Αυστραλία δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν πως πλησιάζει έχει έρθει η ώρα της αμφισβήτησης για τη μεγάλη τετράδα.

Ο Ρότζερ Φέντερερ έχει φτάσει πλέον στα 33 και ο αθλητικός του χρόνος τελειώνει. Ο Ναδάλ από την πλευρά του, μπορεί να είναι μικρότερος κατά 5 χρόνια, ωστόσο, τις τελευταίες περιόδους έχει αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών οι οποίοι οφείλονται στο γεγονός ότι έχει καταπονήσει ιδιαίτερα το σώμα του.

Τζόκοβιτς και Μάρεϊ στα 27 τους πλέον μοιάζουν ως οι πλέον επικρατέστεροι για τη συνέχεια της κυριαρχίας της μεγάλης τετράδας. Ο Μάρεϊ φέτος έφτασε μέχρι τα προημιτελικά στα τρία από τα τέσσερα Γκραν Σλαμ, ενώ στο Ρολάν Γκαρός σταμάτησε στον ημιτελικό όπου και αποκλείστηκε από τον Ναδάλ.

Από την πλευρά του ο Τζόκοβιτς βρέθηκε σε δύο τελικούς (κατέκτησε το Γουίμπλεντον, έχασε στο Ρολάν Γκαρός), στην Αμερική σταμάτησε στα ημιτελικά απέναντι στον Νισικόρι, ενώ η πορεία του στην Αυστραλία διεκόπη άδοξα στα προημιτελικά από τον μετέπειτα κάτοχο του τίτλου Σταν Βαβρίνκα.

Εκείνοι που έρχονται

Τη δική τους θέση στη "μεγάλη τετράδα" διεκδικούν αρκετοί. Ανάμεσά τους είναι σίγουρα οι πιο έμπειροι Βαβρίνκα και Μπέρντιχ, όμως εκείνοι που δείχνουν πιο ικανοί είναι εκείνοι που έρχονται.

Πιάνοντας τους με ηλικιακή σειρά πρώτος είναι ο Μάριν Τσίλιτς. Στα 25 του χρόνια ο Κροάτης κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο σε Γκραν Σλαμ και μένει να δούμε εάν θα μπορέσει να κάνει το βήμα παραπάνω. Από το 2007 μέχρι και σήμερα είχε βρεθεί τρεις φορές σε προημιτελικά Γκραν Σλαμ μέχρι να καταφέρει τα ξημερώματα της Δευτέρας να γράψει ιστορία.

Ανάλογη είναι και η πορεία του Κέι Νισικόρι. Ο κατά ένα χρόνο νεότερος Ιάπωνας είχε ως καλύτερη επίδοση την παρουσία του στα προημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν το 2012 μέχρι να φτάσει στον τελικό του Αμερικανού Όπεν.

Ο τρίτος στη λίστα είναι ο Μίλος Ράονιτς. Στα 23 του ο Καναδός έκανε την καλύτερη χρονιά του δείχνοντας μεγάλη σταθερότητα. Στο Ρολάν Γκαρός έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ενώ στο Γουίμπλεντον σταμάτησε στον ημιτελικό απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ.

Τελευταίος στην τετράδα είναι ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ. Με εξαίρεση το Ρολάν Γκαρός όπου έμεινε εκτός από τον πρώτο γύρο κατάφερε να βρεθεί στα προημιτελικά στο Αυστραλιανό Όπεν, ενώ στο Γουίμπλεντον έβαλε δύσκολα στον Τζόκοβιτς στον ημιτελικό.

Φυσικά, στη συγκεκριμένη τετράδα μπορούμε να προσθέσουμε και άλλους νεότερους σε ηλικία οι οποίοι δείχνουν ότι έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους, ανάμεσα στους οποίους και Ελληνοαυστραλός, Νικ Κύργιος.

Τα χρόνια της κυριαρχίας της μεγάλης τετράδας:

Χρονιά Αυστραλιανό Όπεν Ρολάν Γκαρός Γουίμπλεντον Αμερικανικό Όπεν
2004 Φέντερερ Γκαούντιο Φέντερερ Φέντερερ
2005 Σάφιν Ναδάλ Φέντερερ Φέντερερ
2006 Φέντερερ Ναδάλ Φέντερερ Φέντερερ
2007 Φέντερερ Ναδάλ Φέντερερ Φέντερερ
2008 Τζόκοβιτς Ναδάλ Ναδάλ Φέντερερ
2009 Ναδάλ Φέντερερ Φέντερερ Ντελ Πότρο
2010 Φέντερερ Ναδάλ Ναδάλ Ναδάλ
2011 Τζόκοβιτς Ναδάλ Τζόκοβιτς Τζόκοβιτς
2012 Τζόκοβιτς Ναδάλ Φέντερερ Μάρεϊ
2013 Τζόκοβιτς Ναδάλ Μάρεϊ Ναδάλ
2014 Βαβρίνκα Ναδάλ Τζόκοβιτς Τσίλιτς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ