ΤΕΝΙΣ

Ο Βαβρίνκα "σκότωσε" το όνειρο του Τζόκοβιτς

Ο Βαβρίνκα "σκότωσε" το όνειρο του Τζόκοβιτς

Ο Σταν Βαβρίνκα έκανε το δικό του όνειρο πραγματικότητα στο Παρίσι. Ο Ελβετός Νο8 του ταμπλό κατέκτησε τον τίτλο στο Ρολάν Γκαρός, επικρατώντας σε τέσσερα σετ του Νόβακ Τζόκοβιτς. Χάνει το Grand Slam καριέρας ο Σέρβος.

Δύο άνθρωποι έχουν νικήσει τον Ράφα Ναδάλ στο Ρολάν Γκαρός, ο Ρόμπιν Σόντερλινγκ το 2009 και ο Νόβακ Τζόκοβιτς το 2015. Το εντυπωσιακό κύπελλο των "τεσσάρων σωματοφυλάκων" έχει σηκώσει Ελβετός και τις δύο χρονιές, ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Σταν Βαβρίνκα. Τον Φέντερερ απέκλεισε ο Βαβρίνκα στα προημιτελικά. Καμιά κακία από τον φίλο του, ο οποίος παρακολούθησε την εξέλιξη του τελικού μέσω κινητού και ενώ βρισκόταν στον τελικό του κυπέλλου Ελβετίας στο ποδόσφαιρο.

Ο Βαβρίνκα ήταν ίσως ο μοναδικός που δεν φοβόταν τον Τζόκοβιτς τον 28 συνεχόμενων νικών, τον Τζόκοβιτς που έχει κερδίσει όλους τους μεγάλους τίτλους φέτος. Ο 30χρονος από τη Λωζάννη έχασε το πρώτο σετ από τον Σέρβο στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, αλλά "σφυροκόπησε" ανελέητα το πλάνο τακτικής του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο και αναδείχθηκε νικητής με 4-6, 6-4, 6-3, 6-4.

Ο Βαβρίνκα "σκότωσε" το όνειρο του Τζόκοβιτς

Αυτό είναι το δεύτερο Grand Slam για τον Βαβρίνκα μετά το Αυστραλιανό Όπεν το 2014. Υπήρξαν πολλοί που έλεγαν πως δεν είχε δεύτερο Grand Slam μέσα του και σήμερα (7/6) ο Ελβετός τους σώπασε. Κατάφερε να κάνει κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο, τον καλύτερο Τζόκοβιτς ακόμα και από το 2011, τον Τζόκοβιτς που είχε βάλει στόχο το Ρολάν Γκαρός και το Grand Slam καριέρας, αλλά θα πρέπει να περιμένει την επόμενη χρονιά.

Θυμηθείτε πως καλύψαμε LIVE τον τελικό

" Όταν παίζω καλά, πιστεύω πως μπορώ να νικήσω τον καθένα", είχε πει ο θριαμβευτής μετά την πρόκριση του στον τελικό εις βάρος του Τζο-Βίλφριντ Τσόνγκα. Γνώριζε πως εκείνη την ώρα "μονομαχούσαν" ο Τζόκοβιτς με τον Άντι Μάρεϊ στον άλλο ημιτελικό. Γνώριζε πως το ακλόνητο φαβορί βρισκόταν στο άλλο ζευγάρι. Το 2003 είχε κατακτήσει το Ρολάν Γκαρός, το αγαπημένο του τουρνουά στην κατηγορία των τζούνιορ, είχε παρακολουθήσει τον τελικό ανάμεσα στον Ισπανό Χουάν Κάρλος Φερέρο και τον Ολλανδό Μάρτιν Φερκέρκ και το είχε βάλει στόχο ζωής. Από τον Απρίλιο του 2013 που συνεργάζεται με τον φιναλίστ του τουρνουά το 2000, τον Μάγκνους Νόρμαν έμαθε περισσότερα. Και στον Σουηδό πρώην Νο2 στον κόσμο αφιέρωσε αυτό τον τίτλο " Έχασες τελικούς στην καριέρα σου εδώ. Αυτόν τον κέρδισες εσύ". Το 2009 ο Νόρμαν ήταν ο προπονητής του Σόντερλινγκ στον τελικό με τον Φέντερερ.

Ο Βαβρίνκα "σκότωσε" το όνειρο του Τζόκοβιτς

Απίστευτο, σαν να παίζουν video game", ήταν το σχόλιο του πρώην Νο1, Άντι Ρόντικ στο Twitter. Tα χτυπήματα του Βαβρίνκα ήταν βγαλμένα από video game, από αυτά που ίσως απαγορεύει στην κόρη του, Αλέξια να παίζει.

Διαβάστε την ιστορία του Σταν Βαβρίνκα

Ο Σέρβος κοίταζε απεγνωσμένα το θεωρείο του όπου κάθονταν οι δύο προπονητές του, ο Μάριαν Βάιντα και ο Μπόρις Μπέκερ. Η τακτική του δεν δούλεψε. Φώναξε, διαμαρτυρήθηκε, στο τέλος έσπασε και τη ρακέτα του. Επειδή όμως είναι μεγάλος βρήκε τρόπο να ξαναμπεί στο ματς στο τέταρτο σετ, κάνοντας break, προηγήθηκε με 3-0. Ο Βαβρίνκα δεν λύγισε, ισοφάρισε σε 3-3 και βρήκε τρόπο να γλυτώσει από το 0-40 για να κάνει το 4-4.

Ο Βαβρίνκα "σκότωσε" το όνειρο του Τζόκοβιτς

Ο Τζόκοβιτς είχε break point με σερβίς βολέ που έκανε περήφανο τον Μπέκερ. Και πάλι ο Βαβρίνκα βρήκε τρόπο να κρατήσει το γκέιμ. Είχε την πρώτη ευκαιρία για τίτλο με winner με μπάκχαντ στην ευθεία. Έφτασε στη νίκη στη δεύτερη ευκαιρία του με τον 60ο winner του, επίσης με μπάκχαντ στην ευθεία!

Ο Βαβρίνκα λοιπόν "σκότωσε" το όνειρο του Τζόκοβιτς, αλλά στο φιλέ οι δύο παίκτες αγκαλιάστηκαν θερμά. Έχουν άλλωστε δώσει επικά ματς και μάλλον το σημερινό δεν ήταν το τελευταίο. Ο Τζόκοβιτς αναγνώρισε την ανωτερότητα του αντιπάλου του και το κοινό τον ευχαρίστησε για τη δική του προσπάθεια. Τουλάχιστον δύο λεπτά χειροκροτούσαν οι θεατές τον Σέρβο που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα του. " Στη ζωή ορισμένα πράγματα είναι σημαντικότερα από τις νίκες. Ο χαρακτήρας και ο σεβασμός. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για σένα, Σταν" .

Ο Βαβρίνκα "σκότωσε" το όνειρο του Τζόκοβιτς

* Ο Σταν Βαβρίνκα έκανε και αυτό το χτύπημα. Τον πόντο του τουρνουά. Δεν διαφωνεί κανείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ