ΤΕΝΙΣ

Ο Βαβρίνκα είναι ένας από εμάς

Ο Βαβρίνκα είναι ένας από εμάς

Τελικά έχει θέση ο Σταν Βαβρίνκα στην παρέα των Big Four; Ο θριαμβευτής του Ρολάν Γκαρός δεν θέλει δικαιολογημένα να αποχωριστεί το σορτς-εσώρουχο, ενώ καλείται να χειριστεί τον "ξανθό πειρασμό" εκτός κορτ που συνδέεται με το όνομα του.

Οι διάσημοι αθλητές δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τους θαυμαστές τους. Πάρτε για παράδειγμα τον Σταν Βαβρίνκα. Παιδί υπήρξε και εκείνος, παιδί και ο φαν του τένις που παρακολούθησε τον τελικό του Ρολάν Γκαρός απο την τηλεόραση.

" Αυτό είναι το τουρνουά που παρακολουθούσα από παιδί στην τηλεόραση. Περνούσα ώρες μπροστά από το κουτί. Αυτό είναι το μοναδικό Grand Slam που κατέκτησα στα τζούνιορ (σ.σ. το 2003). Παίζεται στο χώμα, στην αγαπημένη μου επιφάνεια από όταν ήμουν μικρός. Αντιπροσωπεύει πολλά για μένα. Η αναμονή για μένα είναι συναρπαστική, η Γαλλία βρίσκεται κοντά στην Ελβετία, η οικογένεια μου, οι φίλοι μου έρχονται να με δουν. Νιώθω σαν στο σπίτι μου", είχε δηλώσει ο νικητής του Ρολάν Γκαρός το 2014. Πόσα παιδιά δεν έχουμε ονειρευτεί το ίδιο, να σηκώνουμε το τρόπαιο ή να κερδίζουμε το μετάλλιο;

Ο Βαβρίνκα είναι ένας από εμάς

πιστεύω πως μπορώ να κερδίσω μια μέρα το Ρολάν Γκαρός". Βέβαια το 2014 δεν είναι 2015, δεν πίστευαν πολλοί πως θα τελείωνε η κυριαρχία του Ράφα Ναδάλ. Και αν διαδεχόταν κάποιος τον Ισπανό στο θρόνο, εκείνος θα ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς, όχι ο δεύτερος καλύτερος Ελβετός όλων των εποχών. Ναι, όταν ο 30χρονος από ένα χωριό κοντά στη Λωζάννη κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν τον Ιανουάριο του 2014, ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη, Μαρκ Ροσέ παραχώρησε τη θέση του καλύτερου δεύτερου. Αδιαμφισβήτητα πρώτος είναι ο Ρότζερ Φέντερερ που χάρη στον Βαβρίνκα, έπαψε να έχει απωθημένο το Davis Cup, το οποίο σήκωσαν μαζί στη Λιλ τον περασμένο χειμώνα.

Ο Βαβρίνκα είναι ένας από εμάς

" Είμαι πραγματικά έκπληκτος με τον τρόπο που έπαιξα. Νομίζω πως ήμουν εκπληκτικός. Ήμουν πραγματικά νευρικός, αλλά κατάφερα να μην το δείξω", είπε στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την απονομή. Είναι η πρώτη από τις δεκάδες που θα δώσει τις επόμενες μέρες, όπου θα επαναλάβει μάλλον τα ίδια πράγματα και μαζί του θα αγχωθεί και ο πιστός του μάνατζερ, ο Φαμπιέν Μπενουά.

Από Big 4... Big 5;

Ο Βαβρίνκα έχει δύο Grand Slam στο ενεργητικό του, είναι "χρυσός" Ολυμπιονίκης στο διπλό (σ.σ. το 2008 με παρτενέρ τον Φέντερερ), διαθέτει το καλύτερο μπάκχαντ με το ένα χέρι, αλλά δεν είναι σταρ όπως ο Φέντερερ, ο Ράφα Ναδάλ, ο Τζόκοβιτς μετά από μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η ομάδα του από το 2011 και ο Άντι Μάρεϊ για το βρετανικό κοινό. Δεν πέφτουν οι χορηγοί στα πόδια του, αν και πριν από το τουρνουά υπέγραψε συμβόλαιο με εταιρεία εσωρούχων, αλλά απόψε κερδίζει έδαφος η άποψη πως ίσως το γκρουπ των Big Four πρέπει να αποκτήσει καινούργιο μέλος και να μετονομαστεί σε Big Five.

Ο Βαβρίνκα έχει όσα Grand Slam έχει και ο Μάρεϊ, δεν έχει βέβαια την ικανότητα του Σκωτσέζου να παίζει σταθερά καλά σε όλα τα τουρνουά, αλλά κρίνοντας από τη μεγάλη του άνοδο τα τελευταία δύο χρόνια, ίσως ήρθε η ώρα να ανοίξει η παρέα. Και για τους τέσσερις είναι καλοδεχούμενος ο Βαβρίνκα, αρκεί να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό και στο Γουίμπλεντον. Με το σερβίς που διαθέτει και τα χτυπήματα από τη βασική γραμμή, έχει αρκετές πιθανότητες. " Οι Big 4 θα παραμείνουν Big 4. Προσπαθώ να μην συγκρίνομαι μαζί τους, προσπαθώ να τους νικήσω", είπε χαρακτηριστικά.

Jun 2, 2015; Paris, France; Stan Wawrinka (SUI) reacts during his match against Roger Federer (SUI) on day 10 at Roland Garros. Mandatory Credit: Susan Mullane-USA TODAY Sports
Jun 2, 2015; Paris, France; Stan Wawrinka (SUI) reacts during his match against Roger Federer (SUI) on day 10 at Roland Garros. Mandatory Credit: Susan Mullane-USA TODAY Sports SUSAN MULLANE-USA TODAY SPORTS

Το γούρικο σορτς-εσώρουχο

Στη συνέντευξη Τύπου των νικητών εμφανίστηκε με το τρόπαιο των "τεσσάρων σωματοφυλάκων" και άπλωσε μπροστά στα μικρόφωνα το σορτς για το οποίο έχει δεχθεί κριτική και καζούρα, από τη στιγμή που το πρωτοφόρεσε στο Masters του Μόντε Κάρλο.

" Θα κολυμπάω φορώντας του, θα παίζω τένις και θα κοιμάμαι", τόνισε για το σορτς της ιαπωνικής εταιρείας Yonex, του χορηγού που τον προμηθεύει με παπούτσια και ρακέτες. " Είναι γούρικο. Νομίζω πως αρέσει μόνο σε μένα και δυστυχώς μου φαίνεται πως δεν θα μπορέσω να το φορέσω στο Γουίμπλεντον". Το "All England Club" απαιτεί ολόλευκη εμφάνιση. Το νικηφόρο λουκ του Βαβρίνκα κοστολογείται στα 37 ευρώ στη μεγαλύτερη ιστοσελίδα που πουλάει ρούχα, παπούτσια και εξοπλισμό.

Θα περάσει λίγες ώρες παρέα με την πεντάχρονη κόρη του, την Αλέξια. Το κοριτσάκι δεν βρίσκεται μαζί του στο Παρίσι, αφού τον περασμένο Απρίλιο ανακοινώθηκε η οριστική διάλυση του γάμου του με τη Σουηδέζα Ίλχαμ, τηλεπαρουσιάστρια και πρώην μοντέλο. Σε συνέντευξη της η τέως γυναίκα του υπενθύμισε πως ο Σταν είχε εγκαταλείψει την οικογένεια του το 2011 για να αφοσιωθεί στην καριέρα του και άφησε να εννοηθεί πως παρασύρθηκε από άλλους "πειρασμός". Ο "πειρασμός" έχει και ονοματεπώνυμο σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο, είναι η 18χρονη Κροάτισσα τενίστρια Ντόνα Βέκιτς.

Ο Βαβρίνκα είναι ένας από εμάς

Την παραμονή της έναρξης του Ρολάν Γκαρός ανέβηκε κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρνουά με αναφορές στην προσωπική ζωή του Βαβρίνκα. Ο δεξιόχειρας απαίτησε να κατέβει και να απολυθεί ο συντάκτης ή συντάκτρια. Ο διευθυντής του Ρολάν Γκαρός, Ζιλμπέρ Ισέρν ζήτησε δημόσια συγγνώμη, λέγοντας " είμαστε ένας μεγάλος οργανισμός, γίνονται και λάθη".

Ρίχνοντας αλάτι στην πληγή του Τζόκοβιτς

Οι περισσότεροι τενίστες δεν έχουν τατουάζ σε εμφανή σημεία, δεν αρέσει στους διαφημιστές. Το τατουάζ του Βαβρίνκα στο αριστερό χέρι δεν κρύβεται. Την ώρα που πετάει το μπαλάκι ψηλά για να κάνει το σερβίς, βλέπει τις παρακάτω λέξεις "Ever tried. Ever Failed. No matter. Try again. Fail Again. Fail Better". Τα λόγια ανήκουν στον Ιρλανδό συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ.

" Το έκανα το τατουάζ πέρυσι (2013), αλλά είχα δει τη ρήση εδώ και πολύ καιρό. Μου έμεινε στο μυαλό. Έτσι βλέπω τη ζωή και το τένις. Το νόημα δεν αλλάζει όσο καλά και αν τα πας στο κορτ. Υπάρχει πάντοτε απογοήτευση, καρδιοχτύπι. Χάνεις σε κάθε τουρνουά. Χρειάζεται να το δεχθείς και να είσαι θετικός, γιατί θα χάσεις και θα αποτύχεις. Δεν είμαστε όλοι Ναδάλ ή Τζόκοβιτς που μπορούν να κερδίζουν σε όλα τα τουρνουά". Εύκολα θα άλλαζε ο Τζόκοβιτς το τρόπαιο στο Ρολάν Γκαρός με όλα έχει κερδίσει μετά το Αυστραλιανό Όπεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ