ΤΕΝΙΣ

Ο νόμος του Nole ή Stan the Man;

Ο νόμος του Nole ή Stan the Man;

Djokovic - Wawrinka λοιπόν σήμερα (16:00) στον τελικό του Roland Garros και πριν περάσουμε στην προεπισκόπηση του αγώνα τους ας δούμε τι χρειάστηκε να κάνουν για να βρεθούν εκεί:

Wawrinka-Tsonga 6-3, 6-7, 7-6, 6-4

O Wawrinka μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και κυριάρχησε σχετικά εύκολα στο πρώτο σετ. Ο Tsonga πολύ νωθρός άφησε ουσιαστικά να περάσει μία ώρα χωρίς να διεκδικήσει κάτι, μεταδίδοντας την αγωνιστική του διάθεση και στο κοινό που ένιωθε άβολα από αυτό που εισέπραττε και δεν μπήκε στο παιχνίδι να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που αναμενόταν. Περίμενε το σήμα του συμπατριώτη τους και αυτό ήρθε με τις πρώτες σφιγμένες γροθιές του στο 2ο σετ και με την απόδοσή του ν' ανεβαίνει κατακόρυφα ενώ είχε βρεθεί πίσω στο σκορ 4-2. Ο Tsonga το κέρδισε με 7-6 (7-1 στo tie break!) κι έδειχνε να παίρνει το momentum πιέζοντας τον αντίπαλό του για να πετύχει το πολυπόθητο break που θα έκανε τη διαφορά στο 3 σετ. Είχε 6 ευκαιρίες , τις έχασε, και αυτή τη φορά το tie break πήγε στον Ελβετό (7-4). Ο Tsonga έπαιξε κατά τη γνώμη μου καλύτερα σε αυτό το σετ και μάλιστα κέρδισε συνολικά περισσότερους πόντους από τον Wawrinka (43 έναντι 40), αλλά δεν μπόρεσε να πάρει ούτε έναν από αυτούς τους πόντους που μετρούσαν περισσότερο, κάτι που βέβαια πιστώνεται στον Ελβετό και στην ικανότητά του να παραμένει ψύχραιμος εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Η επιστροφή από 'κεί και μετά θα ήταν δύσκολη και πράγματι ο Tsonga με την πεσμένη του ψυχολογία να καθρεφτίζεται στο παιχνίδι του έκανε πολλά αβίαστα λάθη (18), έχασε ξανά 6 ευκαιρίες για break και απλά παρέδωσε.

Γράφει-αναλύει ο Δημήτρης Σιάτης

Ο Stan απέδειξε για μία ακόμα φορά πόσο καλά ξέρει να διαβάζει ένα παιχνίδι και με πόση ακρίβεια μπορεί να εφαρμόζει τη σωστή τακτική που έχει στο μυαλό του. Τάιζε συνεχώς το backhand τού Tsonga, ξέροντας την αδυναμία τού Γάλλου να κάνει κάτι καλό από τη μεριά αυτή, το 2ο σερβίς του (το χρειάστηκε πολλές φορές έχοντας χαμηλά ποσοστά στο 1ο), αν και αδύναμο, είχε πολύ σπιν και κατεύθυνση πάντα στο backhand του Tsonga που δυσκολευόταν να παίξει την μπάλα ψηλά ή στο ανέβασμά της, πίεσε και ρίσκαρε στις κατάλληλες στιγμές χωρίς πάντα επιτυχία, αλλά οι στιγμές ήταν όντως οι κατάλληλες, δεν το παράκανε, μπορούσε να μένει στον πόντο όταν δεχόταν πίεση δουλεύοντας καλά το slice του στο backhand και γλιστρώντας με μεγάλη άνεση στο τερέν, το πρώτο του σερβίς ήταν όπλο (15 άσοι), ανέβαινε στο φιλέ όταν το απαιτούσε η περίσταση κλείνοντας με όμορφα βολέ (έχει φοβερή αίσθηση στο χτύπημα) σημαντικούς πόντους (συνολικά 22), με λίγα λόγια ο τύπος κάνει πάντα αυτό που πρέπει, αυτό που χρειάζεται και όταν το εφαρμόζει καλά φεύγει νικητής! Μένει ένα ακόμα ματς Stan, αλλά είναι το πιο δύσκολο!

Djokovic-Murray 6-3, 6-3, 5-7, 5-7, 6-1

Μετά το 6-3, 6-3, 5-7, 3-3 με το οποίο έκλεισε το ματς την Παρασκευή οι παίκτες μπήκαν ξανά στο γήπεδο το μεσημέρι του Σαββάτου. Κατά τη γνώμη μου η διακοπή σαφώς και ευνόησε τον Nole. Στην ένταση του παιχνιδιού κι όταν το momentum έχει αλλάξει είναι πολύ πιο δύσκολο να σκεφτείς, να βρεις την απαιτούμενη συγκέντρωση, ν' ανασυγκροτηθείς και να επαναφέρεις την κατάσταση των πραγμάτων εκεί που ήταν αρχικά. Ο Djokovic το βράδυ της Παρασκευής, μετά το ανέβασμα της απόδοσης του Murray και την επιχείρηση ανατροπής, φαινόταν ιδιαίτερα νευρικός, κοίταζε επίμονα το team του, ξεφυσούσε, έβριζε, ένιωθε στα σίγουρα άβολα κι αισθανόταν ότι το πράγμα είχε γίνει δύσκολο, με την απόλυτη κυριαρχία του στα 2 πρώτα σετ να έχει εξαφανιστεί. Ο χρόνος που του δόθηκε ήταν καθοριστικός για να συνειδητοποιήσει με καθαρό μυαλό τι έφταιξε κι έχασε το 3ο σετ, (o Murray ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, πίεσε τον αντίπαλό του, κέρδισε τα μεγάλα ράλι και ο Djokovic έδειχνε κουρασμένος και πιο ευάλωτος στα λάθη) και να φτιάξει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει τον Murray.

Και η διαφορά αντιμετώπισης φάνηκε από τον πρώτο πόντο της επόμενης μέρας! "Θα είμαι πάνω και μέσα από την baseline, θα παίρνω όλες τις μπάλες στο ανέβασμα, θα έχω την πρωτοβουλία στον πόντο και θ' ανεβαίνω στο φιλέ για να τον κλείσω όποτε έχω την ευκαιρία, καμία παθητικότητα, καμία αναμονή για το λάθος του αντιπάλου! Αυτό ήταν και το κατάλληλο πλάνο που όμως τον πρόδωσε στο 5-5 του 4ου σετ όταν και ο Murray έκανε το break. Μια δυο απροσεξίες και λίγο πιο δυνατά χτυπήματα αρκούν για να κάνουν τη διαφορά.

Όμως εδώ είναι και το κλειδί!: Συνέχισε με την ίδια τακτική, δεν τραβήχτηκε πίσω και τα χτυπήματα ολοένα κι έβγαιναν με μεγαλύτερη ευκολία, έμοιαζε μετά από λίγο σαν να μην μπορεί με τίποτα να αστοχήσει, έκλεβε συνεχώς το χρόνο από τον αντίπαλό του χτυπώντας τόσο νωρίς τις μπάλες του και τελειώνοντας και τις 7 φορές που ανέβηκε στο φιλέ! Ο Murray ξέμεινε από χρόνο κι από ιδέες γιατί δεν κατάφερε ποτέ να επιτεθεί στο σετ αυτό (τα κερδισμένα του σετ προήλθαν κυρίως από την πρωτοβουλία ν' ασκήσει πίεση χτυπώντας την μπάλα πιο δυνατά και προσπαθώντας να "τρέξει" τον αντίπαλό του), ίσως δεν ρίσκαρε, ίσως θέλει πολύ περισσότερο χρόνο από τον Novak για να ζεσταθεί και να εξαπολύσει τα χτυπήματά του, ή για να καταλάβει τι απαιτεί το παιχνίδι για να κερδηθεί. Οι ηρωικές άμυνες δεν έφταναν και το ματς έκλεισε με 6-1.

Και τώρα λοιπόν τελικός με ξεκάθαρο φαβορί και μ΄ ένα outsider που θα παίξει με τις πιθανότητές του και ίσως να έχει την ευκαιρία του.

Όλοι γνωρίζουμε για το τι είναι ικανός να κάνει ο Djokovic, κανείς μας ίσως δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά για το τι είναι ικανός να κάνει o Wawrinka στο Σέρβο και με ποια μεθοδολογία.

Υποτίθεται όμως ότι αυτό είναι ένα preview και πρέπει να ρισκάρουμε μια άποψη!

Πιστεύω λοιπόν πως ο Wawrinka γνωρίζοντας ότι οι πόντοι με πολλά χτυπήματα συνήθως καταλήγουν υπέρ του Nole θα ρισκάρει περισσότερες μπάλες και θ' ανέβει φιλέ πιο συχνά από το συνηθισμένο του. Θα επιδιώξει βάθος σε κάθε μπάλα του για να κάνει δύσκολη την επιλογή του Nole να τις χτυπά στο ανέβασμα αναγκάζοντάς τον ίσως να οπισθοχωρήσει και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει δύσκολες γωνίες όταν ο Djokovic τον βγάζει εκτός γηπέδου κι από τις δύο πλευρές. Το πρώτο του σερβίς θα πρέπει να είναι πέρα από δυνατό καλά τοποθετημένο και με ανεβασμένα ποσοστά εύστοχο, επειδή το 2ο του αποτελεί μια μικρή πληγή όντας σχετικά αδύναμο (οκ θα το πηγαίνει συνήθως στο backhand τού Σέρβου με πολύ σπιν, όμως ο Djokovic δεν είναι Tsonga και μπορεί να πάρει την μπάλα με την ίδια ευκολία είτε στο ανέβασμα είτε κάνοντας ψηλά επαφή). Τα retour του στο 1ο σερβίς θα είναι ένα θέμα επειδή συνήθως απλά "σπρώχνει" την μπάλα στο τερέν του αντιπάλου χρησιμοποιώντας και το slice, κάτι που θα δώσει πολλές ευκαιρίες στον Nole να επιτεθεί, ενώ δεν ξέρω αν η τακτική του να στέκεται πιο πίσω(!!!) στο 2ο σερβίς του αντιπάλου θα αποδώσει καρπούς, αφού ναι μεν έτσι μπορεί και βάζει περισσότερο σπιν και δύναμη αλλά από την άλλη ο Djokovic είναι τόσο γρήγορος και η μεγαλύτερη απόσταση που έχει να διανύσει η μπάλα τού αφήνει τον απαιτούμενο χρόνο για να τοποθετηθεί έγκαιρα και να πάρει την πρωτοβουλία στον πόντο. Μάλλον θα του χρειαστεί ανάληψη ρίσκου και στις επιστροφές του σερβίς!

Για τον Djokovic τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα!: Θα ενδιαφερθεί περισσότερο να τρέξει τον αντίπαλό του δεξιά αριστερά και μπροστά (δουλεύοντας πολύ drop shot όπως έχει κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία σε όλο του το τουρνουά) και λιγότερο να εστιάσει σε μια συγκεκριμένη πλευρά του Wawrinka,αφού ο Ελβετός είναι το ίδιο καλός και στο backhand, προσπαθώντας να παίξει κοντά και μέσα από την baseline ανεβαίνοντας αρκετές φορές για να κλείσει τον πόντο στο φιλέ όπως ακριβώς έκανε στο 5ο σετ με τον Murray, ενώ θα επιτίθεται για άμεσο τελείωμα του ράλι σε κάθε "κοντή" μπάλα του Stan.

Αυτά λίγο πολύ πιστεύω ότι θα είναι τα σχέδια, μένει να δούμε, αν, πότε και πώς θα εφαρμοστούν μέσα στο γήπεδο κι αν θα φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο παίκτες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και ο καθένας έχει τους λόγους του να πιστεύει ότι μπορεί να σηκώσει το τρόπαιο.

Μένει να μάθουμε σε μερικές ώρες ποιος θα είναι αυτός.

Πρόβλεψη; Ισχύει για τον Stan η άποψή μου ότι στη μέρα του μπορεί να τους κερδίσει όλους. Η αλήθεια είναι ότι σε καλή μέρα βρέθηκε με τον Federer ενώ με τον Tsonga δεν έπαιξε το μέγιστο αλλά είχε την τύχη με το μέρος του. Αυτόν ακριβώς το συνδυασμό χρειάζεται σήμερα και ίσως μία ακόμα παράμετρο: Τον Djokovic όχι στο επίπεδο που έφτασε να παίζει σε μεγάλα διαστήματα των αγώνων του! Αν ο Novak βρεθεί εκεί δεν μπορεί να χάσει...

Ραντεβού στις 16:00!

Ο Δημήτρης Σιάτης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και συγγραφέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ