ΤΕΝΙΣ

Μέσα το πρώτο (Ρότζερ), φύγαμε για τελικό

Μέσα το πρώτο (Ρότζερ), φύγαμε για τελικό

Ο Δημήτρης Σιάτης παρακολούθησε τους πρώτους αγώνες των φαβορί στο Όπεν των Ηνωμένων Πολιτειών (US Open) και αναλύει στο Sport24.gr τις εντυπώσεις του.

Ο πρώτος γύρος ενός τουρνουά Grand Slam πάντα κρύβει παγίδες ακόμα και για τους κορυφαίους αθλητές. Μεγάλες εκπλήξεις μπορεί να μην είχαμε η δυσκολία όμως ήταν εκεί και μπορούσες να τη δεις σε πολλά ματς που είχαν ξεκάθαρο φαβορί.

Του Δημήτρη Σιάτη

Στον 1ο γύρο ο top αθλητής δεν θέλει για αντίπαλο κάποιον που έχει κάνει μεγάλες νίκες στο παρελθόν κι έχει την εμπειρία, ή τον αθλητή που βρίσκεται σε πορεία δυναμικής ανόδου, ή αυτόν που θα πεθάνει στο γήπεδο και μετά θα παραδοθεί.

Ο Μάρεϊ έπαιζε με τον σκληρό Ολλανδό Χάασε που για να "χάσει" σου βγάζει την ψυχή. Από την ίδια πάστα όμως και μάλιστα καλύτερης ποιότητας είναι φτιαγμένος κι ο Άντι που ίδρωσε, αλλά το ήξερες ότι στο τέλος θα τα κατάφερνε. Όταν βλέπεις τον Μάρεϊ αισθάνεσαι ότι πολύ δύσκολα μπορείς να του στείλεις μια μπάλα που δεν θα βρει τρόπο να επιστρέψει. Είναι πολύ γρήγορος στα πόδια και την αντίδραση, ενώ έχει κι ένα slice που τον ξελασπώνει συχνά. Από την άλλη όμως είναι φανερό ότι επίσης πολύ δύσκολα θα κερδίσει (ο ίδιος, όχι να τον χάσει ο αντίπαλός του!) και τον πόντο, έτσι "χαλαρά" που παίζει κάποιες μπάλες, στοχεύοντας σε μια απλή τοποθέτηση χωρίς να πιέζει ουσιαστικά. Η ισορροπία είναι πάντα εύθραυστη και σίγουρα με το παιχνίδι αυτό κάπου/κάποιους κερδίζεις αλλά και κάπου/από κάποιους χάνεις. Θα ήθελα να τον δω πιο επιθετικό για να πιστέψω ότι μπορεί να φτάσει τελικό…

Μέσα το πρώτο (Ρότζερ), φύγαμε για τελικό

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Δείχνει κάπου να το έχει χάσει! Όχι τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο στο κομμάτι ψυχολογίας. Σου δίνει την εντύπωση να μην το ευχαριστιέται καθόλου, χαλιέται με το παραμικρό, επηρεάζεται από τις φωνές στην κερκίδα. Διπλό σφάλμα στον τελικό του Ρολάν Γκαρός όταν μια κραυγή τον διέκοψε στη ροή της κίνησης του σερβίς, διπλό σφάλμα ξανά για τον ίδιο λόγο σ΄ ένα πολύ εύκολο ματς με αντίπαλο τον Ντιέγκο Σβάρτσμαν (6-1, 6-2, 6-4) και τον βλέπεις να θέλει ν' ανέβει στην κερκίδα να τους πλακώσει όλους. Κουνήματα κεφαλιού, βλέμματα στον ουρανό, κουβέντες στον Μπέκερ. Όλα του φταίνε, και σίγουρα οι κακές του εμφανίσεις στα προηγούμενα τουρνουά τον έχουν καταστήσει ευάλωτο. Πάντως η παρατεταμένη μίρλα δεν μπορεί να του βγει σε καλό. Ο ψυχρός μπουμ μπουμ Μπέκερ πρέπει να κάνει τη δουλειά του γιατί στο μυαλό είναι όλα, το σώμα και τα χτυπήματα είναι μια χαρά.

Μέσα το πρώτο (Ρότζερ), φύγαμε για τελικό

Ρότζερ Φέντερερ

Ο Βασιλιάς άλλαξε ρακέτα. Οι 90 τετραγωνικές ίντσες έγιναν 97 και σηματοδοτούν τη διάθεσή του ν΄ αλλάξει σε κάποιο βαθμό το παιχνίδι του. Περισσότερο spin όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, αύξηση στα χτυπήματα slice και το βολέ, περισσότερες φιλότιμες προσπάθειες να βγουν άμυνες σε μπάλες που στο παρελθόν θα γύριζε την πλάτη. Πλέον κάποια χτυπήματα που θα γίνονται έξω από το επονομαζόμενο "sweet spot" της ρακέτας θα γυρίζουν στο αντίπαλο κορτ, ενώ η προηγούμενη δεν συγχωρούσε τίποτα! Ιδιαίτερα σημαντικό όταν δεν έχεις χρόνο για την καλύτερη τοποθέτηση σε σχέση με την μπάλα που έρχεται, όταν ο αντίπαλος χτυπάει πολύ δυνατά, ή με πολύ spin, ή και τα δύο (Ναδάλ!)

Είναι πιο γρήγορος από ποτέ?

Όχι, τρέχει όμως σε κάθε μπάλα, καλύπτει όλο το γήπεδο.

Η μερική αλλαγή στην τακτική του είναι η ενδεδειγμένη?

Ναι, μπορεί το χωρίς συμβιβασμούς παίξιμό του με καθαρές μπάλες και πολλά winner να τον έκανε βασιλιά, όμως αυτό πλέον δεν αρκεί για να κερδίσεις Ναδάλ, Τζόκοβιτς, ακόμα και Μάρεϊ. Η ακρίβεια αναπόφευκτα έχει πέσει, όπως και τα ποσοστά του κι όταν έχει αυτούς απέναντί του να γυρίζουν τα πάντα, θέλει και λίγο ποικιλία στα χτυπήματα και τις επιλογές. Πλέον δεν έχει την πολυτέλεια να χτυπάει όλες τις μπάλες, ούτε ν' αφήνει κάποιες να φύγουν χωρίς προσπάθεια. Οκ δεν θα κάνει σπαγγάτο Νόλε, ούτε θα κάθεται να παίζει 30 μπαλιές στον πόντο, αν όμως βρίσκει το μέτρο και χτυπάει την κατάλληλη στιγμή, στην παρούσα συγκυρία με Ράφα εκτός, Νόλε πεσμένο και Μάρεϊ να ψάχνει τα πατήματά του είναι μέχρι και φαβορί. Α και το σεβίς Ρότζερ. Μέσα το πρώτο και φύγαμε για τελικό!

Το Ματς του πρώτου γύρου:

Εναντίον του τρελάρα Ματόσεβιτς έπαιξε αρκετά καλά, ο Αυστραλός χτυπάει δυνατά, ανεβαίνει φιλέ, ρισκάρει και η αλήθεια είναι ότι πίεσε τον Ρότζερ καταφέρνοντας να φτάσει το 3ο σετ στα "άκρα". Ο Ελβετός δεν μπορεί παρά να είναι χαρούμενος για το παιχνίδι του και για το καθαρό σκορ (6-3, 6-4, 7-6). Μια μικρή σκιά σε ορισμένα λαθάκια (βλέπε backhand) και στο γεγονός ότι ενώ θα μπορούσε να κλείσει εύκολα το ματς δέχτηκε κόντρα break και αναγκάστηκε να παίξει ένα γεμάτο σετ.

Βολέ (τσεκ)

Σερβίς (τσεκ)

Σωσίματα! (Ρότζερ σε υπερέκταση, θέλουμε κι άλλο, τσεκ!)

Τακτική (τσεκ)

Backhand passing shots (φανταστική δουλειά!)

Slice (Υes please!!!): Εντυπωσιακός πόντος όσον αφορά στην τακτική στο tie break, όπου ο Ελβετός χτυπάει 4 συνεχόμενα slice και στο 5ο χτύπημά του τελειώνει με δυνατό forehand!

Αρχοντιά (τσεκ)

Μέσα το πρώτο (Ρότζερ), φύγαμε για τελικό

Παραλειπόμενο:

Η πρώτη φωτό που ανέβασε στο instagram του έχει τον ίδιο με τον Μάικλ Τζόρνταν και είναι από κάθε άποψη μαγική! Εκατοντάδες χιλιάδες followers με το καλημέρα!

Κατά τ' άλλα:

Ο Τσονγκά και ο Φερέρ έχασαν από ένα σετ αλλά τα είπαμε για τις δυσκολίες του 1ου γύρου, φυσιολογικά πράγματα! Βαβρίνκα και Ράονιτς κανένα πρόβλημα με άνετες 3-0 νίκες, για να έρθουμε στον "δικό μας" και τη μεγάλη νίκη του:

Ο Κύργιος απέκλεισε έναν πολύ έμπειρο και για πολλά χρόνια top 30 παίκτη τον Μάικλ Γιούζνι, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι είναι ικανός να εισέλθει στο club των μεγάλων τενιστών. 7-5, 7-6, 2-6, 7-6 με όπλο το σεβίς του και το επιθετικό του παιχνίδι από τη βασική γραμμή. Μπράβο Νικ και τώρα θα έχεις στο δρόμο σου έναν επίσης γερόλυκο στο υψηλό επίπεδο τον Ιταλό Σέπι. Πρόβλεψη?: Δεν έχω αλλά φαβορί στα σημεία είναι ο Ελληνοαυστραλός!

Γυναίκες:

Η Σαράποβα είχε μια δύσκολη κλήρωση με την "σε συνεχή πτώση" Κιριλένκο που όμως είναι στη γύρα κάμποσο καιρό και ξέρει τα κατατόπια. Μπορεί να κέρδισε 6-4 6-0, όμως στο πρώτο σετ ήταν κάτω 4-2 με την Κιριλένκο να θυμίζει τον παλιό τοπ 10 εαυτό της, που όμως εξαφανίστηκε στο 2ο σετ και λόγω μιας ενόχλησης στον αχίλλειο τένοντα.

Η Σαράποβα είναι περισσότερο γυμνασμένη από ποτέ, κινείται σχετικά καλά για το ύψος της κι έχει βάλει στο ρεπερτόριό της μερικά αμυντικά χτυπήματα στην περίπτωση που δεν μπορεί να κυριαρχεί στον πόντο, ή όταν βλέπει ότι έχουν μαζευτεί πολλά συνεχόμενα λάθη στο παιχνίδι της.

Μέσα το πρώτο (Ρότζερ), φύγαμε για τελικό

Η Σερένα αντιμετώπιζε την "θέλω να γίνω Σερένα όταν μεγαλώσω" Tέιλορ Τάουνσεντ και το πήγε εκεί που όφειλε (6-3, 6-1).

Η Κβίτοβα χτυπάει την μπάλα σαν να μην υπάρχει αύριο και μπορείς να καταλάβεις ότι αν συνεχίζει να παίζει σ΄ αυτόν το ρυθμό και με αυτά τα ποσοστά δεν πρόκειται να χάσει (σαρωτικό 6-1, 6-0 με αντίπαλο την όχι τόσο εύκολη Mλαντένοβιτς)! Πάντα όμως αναρωτιέσαι αν θα μπορεί να το κρατήσει τόσο καλά παίρνοντας όλες τις μπάλες στο ανέβασμά τους, μην αφήνοντας τον παραμικρό χρόνο αντίδρασης στην αντίπαλο! Για να δούμε...

Η Ιβάνοβιτς έχει φέτος τις περισσότερες νίκες στο tour και σίγουρα η απόδοσή της θυμίζει την Άνα που πέρασε από το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Εμφατική νίκη με 6-3, 6-0 απέναντι στη Ρίσκε. Έχει τύχη για μεγάλα πράγματα και είμαστε μαζί της γιατί μας είναι ιδιαίτερα συμπαθής!

Μέσα το πρώτο (Ρότζερ), φύγαμε για τελικό

Η Αζαρένκα επέστρεψε και συνάντησε πολλές δυσκολίες αλλά ανταπεξήρθε! Έχασε στο tie break το 1ο σετ από την Ιαπωνέζα Μισάκι Ντόι αλλά το γύρισε με 6-4, 6-1. Ίσως καλύτερο για την ίδια που έπαιξε ένα σφιχτό ματς, αφού όταν είσαι καιρό εκτός δράσης αυτά τα παιχνίδια σε βάζουν άμεσα στην ψυχολογία μεγάλων αγώνων, σου δίνουν ρυθμό, σε κάνουν να σκεφτείς περισσότερο και να δουλέψεις την τακτική σου, σε καθιστούν πιο έτοιμο για τα πραγματικά μεγάλα ματς που ακολουθούν.

Μέχρι τον 2ο γύρο λοιπόν (σήμερα ολοκληρώνεται ο 1ος)...

* Ο Δημήτρης Σιάτης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στο τένις και συγγραφέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ