ΤΕΝΙΣ

Με κοστούμι ο "δήμιος" του Ναδάλ

Με κοστούμι ο "δήμιος" του Ναδάλ

Ο 30χρονος Ρόμπιν Σόντερλινγκ, ο μοναδικός τενίστας που έχει νικήσει τον Ράφα Ναδάλ στο Ρολάν Γκαρός, ονειρεύεται να παίξει ξανά (video).

Ο Ρόμπιν Σόντερλινγκ θα πρέπει να υπέφερε την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται ολόκληρη τη μέρα στο κέντρο αντισφαίρισης Κungliga, το οποίο φιλοξένησε το τουρνουά "If Stockholm Open".

Πρώην Νο4 στην παγκόσμια κατάταξη (το Νοέμβριο του 2010) ο Σόντερλινγκ ανέλαβε στα 30 του χρόνια, καθήκοντα διευθυντή του τουρνουά, μια θέση που διεκδικούν οι τενίστες όταν κρεμάσουν τη ρακέτα τους.

Με κοστούμι ο "δήμιος" του Ναδάλ

Είχε περίπου τρία χρόνια να παρακολουθήσει τένις, ούτε καν στην τηλεόραση δεν άντεχε να δει αγώνα. Δεν μπορούσε να παίξει, δεν αποχώρησε ωστόσο από την ενεργό δράση. Ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του "τελειωμένο" παρότι έχει να παίξει από το 2011 και συγκεκριμένα στον τελικό του τουρνουά στο οποίο είναι τώρα διευθυντής.

Τους προηγούμενους μήνες άρχισε να αισθάνεται κόπωση. Οι γιατροί διέγνωσαν λοιμώδη μονοπυρήνωση τον Ιούλιο του 2011.Τα συμπτώματα υποχώρησαν και κατάφερε να κατακτήσει και ένα τουρνουά στο Μπάσταντ αμέσως μετά το Γουίμπλεντον. Ένιωσε ξανά δυσφορία. Αποσύρθηκε από όλα τα υπόλοιπα τουρνουά "γιατί υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου".

Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει τον μοναδικό τενίστα που έχει νικήσει τον Ράφα Ναδάλ στο Ρολάν Γκαρός. Στα προημιτελικά του τουρνουά το 2009 ο Σόντερλινγκ διέκοψε το σερί 31 νικηφόρων αγώνων του Ισπανού στο Παρίσι. Υπό τις οδηγίες του Σουηδού πρώην Νο2 Μάγκνους Νόρμαν έφτασε μέχρι τον τελικό του τουρνουα για να χάσει από τον Ρότζερ Φέντερερ. Το 2010 ο Σόντερλινγκ έπαιξε ξανά στον τελικό και εκείνη τη φορά έχασε από τον Ναδάλ. Ο Νόρμαν γεύθηκε φέτος τον Ιανουάριο τη χαρά μιας κατάκτησης ενός Grand Slam ως προπονητής του Σταν Βαβρίνκα.

Με κοστούμι ο "δήμιος" του Ναδάλ

Ο Σόντερλινγκ έχασε την καριέρα του, αλλά κέρδισε μια ζωή. Η σύντροφος του, η Τζένι έφερε στον κόσμο τον Οκτώβριο του 2012 μια κόρη την Ολίβια. Το παιδί του δεν είδε ποτέ τον πατέρα της να αγωνίζεται στα μεγαλύτερα γήπεδα στον κόσμο.

" Το σκέφτομαι συνεχώς. Δεν έχει ιδέα πως ήμουν παίκτης. Δεν με έχει δει ποτέ να παίζω. Έχει βρεθεί σε κορτ, αλλά αν τη ρωτήσει κανείς ποιος παίζει τένις στην οικογένεια, θα απαντήσει πως παίζει η ίδια".

Πριν από έξι μήνες ο Σόντερλινγκ που μεγάλωσε στο Γκέτεμποργκ, αλλά μετακόμισε όταν ήταν έφηβος για να προπονηθεί στη Στοκχόλμη, προσπάθησε να ακολουθήσει το πρόγραμμα προετοιμασίας. Προπονήθηκε κάθε μέρα για να δει αν αντέχει το σώμα του. Δεν άντεξε.

" Δεν ήταν ωραία εικόνα. Παλιότερα έκανα προπόνηση, ακολουθούσε το μασάζ, έτρωγα και είχα ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Να ξανακάνω το ίδιο. Τώρα δεν έχει απομείνει τίποτα".

Οι ιδιοκτήτες του τουρνουά της Στοκχόλμης ελπίζουν πως ο Σόντερλινγκ θα παραμείνει στη θέση του και το 2015 θα αγωνιστεί με wild card. Το τουρνουά θα χρησιμοποιήσει τις μπάλες που έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο Σόντερλινγκ.

Με κοστούμι ο "δήμιος" του Ναδάλ

" Ο καθένας μας θα πρέπει να σταματήσει μια μέρα, αλλά θα ήθελα να το κάνω με τους δικούς μου όρους. Όταν θα είμαι έτοιμος και όχι όπως αισθανόμουν πριν από τρία χρόνια". Φέτος απένειμε το τρόπαιο στον νικητή Τόμας Μπέρντιχ.

Αν το ανδρικό επαγγελματικό τένις δεν χρειάζεται πλέον τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ, τον χρειάζεται το σουηδικό. Δεν υπάρχει Σουηδός τενίστας πλέον ανάμεσα στους πρώτους "200" της παγκόσμιας κατάταξης. Τραγωδία για μια χώρα που έχει αναδείξει τρεις από τους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών: Τον Μπγιορν Μποργκ με 11 Grand Slam, τον Ματς Βιλάντερ με επτά και τον Στέφαν Έντμπεργκ με έξι.

Όταν ο Σόντερλινγκ νίκησε τον Ναδάλ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ