ΤΕΝΙΣ

Μαθήματα ανάπτυξης από τη Βουλγαρία

Μαθήματα ανάπτυξης από τη Βουλγαρία

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις της χώρας, Στέφαν Τσβέτκοφ αναλύει τα βήματα επιτυχίας της δικής του ομοσπονδίας, έχοντας ως "κράχτη" τον Γκριγκόρ Ντίμιτροφ.

Δεν είμαστε Βουλγαρία! Αν δεν επενδύσεις δηλαδή δεν ξοδέψεις για να χτίσεις τις βάσεις, δεν θα έχεις αποτελέσματα. Στην Ελλάδα τώρα που το καταλάβαμε, είναι αργά. Αυτό είναι το... απλούστατο βουλγαρικό μοντέλο ανάπτυξης στο τένις σύμφωνα με τον Στέφαν Τσβέτκοφ.

Ο πρόεδρος της βουλγαρικής ομοσπονδίας συνόδευσε στην Αθήνα την εθνική ομάδα Davis Cup της χώρας και μίλησε στο Sport24.gr για τα αποτελέσματα της βουλγαρικής επένδυσης στο σπορ.

Οι Βούλγαροι διέθεταν πάντοτε μεγάλη παράδοση στο τένις. Ας θυμηθούμε τις αδερφές Μαλέεβα που έγραψαν ιστορία στο γυναικείο τένις.

Δίχως περγαμηνές στην καριέρα του ο Τσβέτκοφ βοήθησε να δημιουργηθούν οι καριέρες της Σεσίλ Καρατάντσεβα (σ.σ. αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα του Καζαχστάν) και της πρώην ημιφιναλίστ του Γουίμπλεντον, Τσβετάνα Πιρόνκοβα. Και βέβαια εκείνη του Γκριγκόρ Ντίμιτροφ του "κράχτη" όχι μόνο στην Ηλιούπολη, αλλά και πίσω στην πατρίδα του.

" Το 2008 ανέλαβα την προεδρία της ομοσπονδίας. Το 50% των εσόδων μας έρχονται από τους χορηγούς και το άλλο 50% από επιχορήγηση από το κράτος. Ευελπιστούμε πως τα επόμενα χρόνια δεν θα χρειαζόμαστε βοήθεια από το κράτος", δήλωσε χαρακτηριστικά στον όμιλο αντισφαίρισης Ηλιούπολης που τον συναντήσαμε.

Η βουλγάρικη ομοσπονδία εξασφάλισε τους πραγματικά καλύτερους προπονητές για τον Ντίμιτροφ (Πέτερ Λούντγκρεν, Πατρίκ Μουρατόγλου, Μάγκνους Νόρμαν και πλέον τον Ρότζερ Ρασίντ) και ο 22χρονος Βούλγαρος... ξεπληρώνει το χρέος του.

" Είναι ο δημοφιλέστερος αθλητής της χώρας, είναι ίσως ο διασημότερος αθλητής της Βουλγαρίας στο εξωτερικό. Χάρη στις επιτυχίες του έρχονται χιλιάδες παιδιά για να παίξουν τένις". Που; "Σ το εθνικό κέντρο τένις που χτίσαμε. Πιστεύουμε πως σύντομα θα αναδείξουμε κι άλλους παίκτες. Βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση να ελπίζουμε για το μέλλον από ότι πριν από λίγα χρόνια".

Οι όμιλοι συντηρούν τα ελληνικά γήπεδα με τη βοήθεια της ομοσπονδίας, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό: "Τα ταλέντα πρέπει να βρίσκονται μαζί στο ίδιο μέρος. Να πηγαίνουν στο εξωτερικό σε καλύτερους προπονητές όταν χρειαστεί".

Έλληνες και Βούλγαροι βρίσκονται σε επικοινωνία για στενότερη συνεργασία στο μέλλον " ο πρόεδρος σας ο κύριος Ζαννιάς αντιμετωπίζεται με σεβασμό στο εξωτερικό, έχουμε εξαιρετική σχέση και ελπίζω πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον στο μέλλον".

Ο Τσβέτκοφ "τρέχει" ένα από τα πιο επιτυχημένα τουρνουά της WTA Tour (σ.σ. η επαγγελματική ένωση των γυναικών), το τουρνουά των πρωταθλητριών "Tournament of Champions" στο τέλος της σεζόν. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά του τριετούς συμβολαίου.

Μαθήματα ανάπτυξης από τη Βουλγαρία

Με τη νικήτρια του περσινού τουρνουά Σιμόνα Χάλεπ και τη φιναλίστ Σαμ Στόσουρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ