ΤΕΝΙΣ

Κύργιος και δεν είναι καλάάάάάά

Κύργιος και δεν είναι καλάάάάάά

Ο Νικ Κύργιος βαριόταν να παίξει τένις. Ήθελε να χάσει και να πάει σπίτι του. Το κοινό τον αποδοκίμασε και εκείνος ρώτησε "σας ζήτησα να έλθετε να με δείτε; Ήταν επιλογή σας. Αν δεν σας αρέσω, μπορείτε να φύγετε". Δεν ήταν η πρώτη φορά που βαριόταν, όπως δεν ήταν η πρώτη φορά που προκάλεσε το κοινό. Όχι δες.

Το Sport24.gr σου έχει εξηγήσει ήδη γιατί ο Νικ Κύργιος είναι... το αλατοπίπερο του παγκοσμίου τένις . Δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι διάνοια ή ένας προβληματικός τύπος. Αυτό που έχει γίνει, είναι ότι μετά την παρουσία του στα προημιτελικά του Australian Open και του Wimbledon, την περασμένη εβδομάδα πήρε τον πρώτο μεγάλο τίτλο της καριέρας του και βρέθηκε στο #14 της κατάταξης. Παρεμπιπτόντως, πριν φύγει από το Τόκιο είχε δηλώσει πως νιώθει " ταπεινός".

Κύργιος και δεν είναι καλάάάάάά

Προφανώς και δεν άντεξε υπό το βάρος της συνέπειες που χρειάστηκε να επιδείξει για να επικρατήσει στο ATP 500 Rakuten Open, εξ ου και εναντίον του Μίσα Ζβέρεφ, στο ATP 1000 Shanghai Rolex Masters ένιωσε μια βαρεμάρα να το πω, μια κούραση, μια αδιαφορία, για να κόψει τα νορμάλ σερβίς, το κυνηγητό και τελικά το παιχνίδι, αφού προηγουμένως ρώτησε τον διαιτητή " μπορείς να αφήσεις το χρόνο να κυλήσει, για να τελειώσω αυτό το ματς και να πάω σπίτι μου;".

"Αν δεν σου αρέσω, μπορείς να φύγεις"

Ο άρχοντας του αγώνα του θύμισε πως βρίσκεται σε επαγγελματικό τουρνουά και άρα έπρεπε να σοβαρευτεί, ενώ φίλαθλος απαίτησε να δείξει σεβασμό στο σπορ. Εκείνος γύρισε και του είπε " θέλεις να έλθεις εσύ να παίξεις; Κάθισε κάτω, σκάσε και κοίτα". Όπως τελείωνε το παιχνίδι, το κοινό τον αποδοκίμασε και όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Κύργιο αν καταλαβαίνει γιατί αντέδρασαν έτσι, εξήγησε " όχι. Νιώθω σαν να ήξεραν για τι μιλούν, σαν να είχαν παίξει τένις και ήταν επιτυχημένοι. Δεν έχουν ιδέα τι περνώ, οπότε όχι, δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρούν έτσι. Δεν τους χρωστάω τίποτα! Είναι επιλογή μου. Δεν τους ζήτησα εγώ να έλθουν. Μπορούν πάντα να φύγουν, αν δεν τους αρέσω. Και εν πάση περιπτώσει, αν είσαι τόσο καλός που μου δίνεις συμβουλές, γιατί δεν είσαι καλύτερος από εμένα;

Γιατί δεν παίζεις εσύ στο τουρνουά; Ξέρεις ότι είμαι απρόβλεπτος. Όταν αγοράζεις εισιτήριο να με δεις, κάνεις κάτι που θέλεις. Εγώ δεν σου χρωστάω το παραμικρό και σίγουρα οι προσδοκίες σου δεν επηρεάζουν το πώς κοιμάμαι τα βράδια".

Τον ρώτησαν αν θέλει να προκριθεί στο World Tour Finals που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο. Απάντησε " είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Νιώθω πολύ κουρασμένος. Ήλθα εδώ κατευθείαν από την Shanghai, δεν κοιμήθηκα καλά και είχε κίνηση καθ' οδόν για το γήπεδο. Ίσως για αυτό να ήθελα να τελειώνω". Τι δεν καταλαβαίνεις;

Έχει ξαναβαρεθεί

Αν σου πω ότι ήταν η πρώτη φορά που βαρέθηκε, θα σου πω ψέματα. Τον Ιούνιο του 2015 βρισκόταν στο Wimbledon και έπαιζε με τον Ρισάρ Γκασκέ, όταν έκρινε πως τα σφαλτσοσφυρίγματα του διαιτητή είχαν μαζευτεί πολλά και... σταμάτησε να προσπαθεί. Έκανε ό,τι μπορούσε για να δείξει πως δεν τον νοιάζει το ματς (αφότου είχε χάσει το πρώτο σετ και έχασε με 2-0 το δεύτερο) και υπήρξαν φορές που δεν μπήκε καν στη διαδικασία να "αποκρούσει" το σερβίς του Γάλλου. Ο λαός άρχισε να τον αποδοκιμάζει, εκείνος γύρισε στον προπονητή και την κουστωδία του και τους είπε να φύγουν πριν τη λήξη της αναμέτρησης και... η ζωή συνεχίστηκε.

Μια τάση προς ραθυμία είχε επιδείξει και σε φετινό αγώνα με τον Ηarrison, στο Rakuten Open.

Σου είπα πως στη Shanghai πήρε φέτος το μεγαλύτερο τίτλο της μέχρι τώρα καριέρας του. Να σου θυμίσω τι έγινε πέρυσι, στο ίδιο τουρνουά. Έως την τρίτη ημέρα του, είχε "φάει" πρόστιμα συνολικής αξίας 1.300 ευρώ, γιατί έβριζε για τις συνθήκες του κορτ και τα ball boys. "Χρεώθηκε" αντιαθλητική συμπεριφορά, όταν λίγο έλειψε να αφήσει τον επόπτη... σέκος όπως χτύπησε με όλη τη δύναμη που είχε την μπάλα -για να του φύγουν τα νεύρα.

Έχει γίνει... Κατίνα

Από όταν μπήκε στην παγκόσμια κατάταξη έχει προσφέρει συγκινήσεις... που μάλλον δεν θα ήθελε να ζήσει ιδιαίτερα η ATP. Έχει διαλύσει αναρίθμητες ρακέτες, έχει βρίσει τους πάντες και έχει ξεσπάσει στο Twitter με πλήθος τρόπων. Γενικά, έχει τον... ασυγκράτητο. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν ο... θρίαμβος της Κατινιάς, απέναντι στον Βαβρίνκα.

Σε ματς του Αυγούστου του 2015, στο Μόντρεαλ, είπε στον Ελβετό την εξής ατάκα: " Σόρι που στο λέω φίλε, αλλά ο Κοκκινάκης πήδ...ε την κοπέλα σου". Έμεινε χωρίς αντίπαλο λίγο αργότερα, καθώς ο Βαβρίνκα εγκατέλειψε με τραυματισμό. Σε τηλεοπτική συνέντευξη, μετά τον αγώνα, ο Κύργιος είπε " δεν σκεφτόμουν κάτι το ιδιαίτερο. Ήταν αντίδραση της στιγμής. Απλά είπα ό,τι είπα και δεν σκέφτηκα ότι ήταν κάτι το τόσο κακό".

Το "θύμα" του έγραψε στο Twitter " είμαι πολύ απογοητευμένος να βλέπω έναν συναθλητή και συνάδελφο να γίνεται τόσο ασεβής, με τρόπο που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Αυτό που μου είπε, δεν θα το έλεγα ούτε στο χειρότερο εχθρό μου. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες συμπεριφορές και ελπίζω η διοργανώτρια αρχή να κάνει κάτι, για την αξιοπιστία και το πρεστίζ του αθλήματος". Η ATP έκανε όντως, κάτι.

Έχει "φάει" τα μεγαλύτερα πρόστιμα

Για το συμβάν με τον Βαβρίνκα, η ΑΤP απέβαλε τον Κύργιο για ένα μήνα και του επέβαλε το μάξιμουμ πρόστιμο (9.000 ευρώ) για παραπτώματα που αφορούν λεκτικές επιθέσεις ή αντιαθλητικές συμπεριφορές. Του επέβαλε και άλλα 2.200 ευρώ, για σχόλιο που αφορούσε ένα ball boy και τον έβαλε σε επιτήρηση. Αν τον επόμενο χρόνο έχανε -έστω μια φορά- τον έλεγχο του εαυτού του, θα πλήρωνε 22.700 ευρώ. Ο Ελληνοαυστραλός προέβη και σε δημόσια συγγνώμη -για να γλιτώσει τα χειρότερα. Προκοπή ωστόσο, δεν είδε κανείς.

Στο φετινό Australian Open "χρεώθηκε" το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η ATP, στο συγκεκριμένο Grand Slam: ήταν 2.700 ευρώ και ο λόγος είχε να κάνει με βωμολοχίες στο ματς με τον Κορένο Μπούστα και το σπάσιμο μιας ρακέτας (το ρεκόρ του είναι τρεις, στο ίδιο παιχνίδι, τον Αύγουστο του 2016, στο Cincinnati με τον Κόριτς). Για την ιστορία, το μεγαλύτερο πρόστιμο έχει επιβληθεί στην Venus Williams (4.500 ευρώ), επειδή δεν πήγε σε συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ αυτών που έκανε ο Κύργιος ήταν να γυρίσει να φωνάξει σε φίλαθλο "χαμήλωσε την ένταση στον ήχο του γαμ... τηλεφώνου σου", μεσούντος του αγώνα με τον Σέπι και όταν είδε τρεις φαν να αποχωρούν πριν το τέλος της συνάντησης, γύρισε, τους κοίταξε και ρώτησε " πού πηγαίνουμε;". Εκείνοι γύρισαν πίσω και αυτός "πήρε" το ματς.

Έως τον Φλεβάρη του 2016 (όταν έληξε η περίοδος επιτήρησης), είχε δώσει στην ATP το ποσό των 30.500 ευρώ, γιατί όπως πιθανόν να κατάλαβες δεν "κρατήθηκε" και ενώ ήταν υπό επιτήρηση, συνέχισε τα δικά του. Εκεί που το τερμάτισε ήταν στο Wimbledon, το κατ' εξοχήν comme if faut τουρνουά τένις. Το 2015 έκανε bullying στον διαιτητή ("νιώθεις καλά που κάθεσαι εκεί πάνω σε αυτήν την καρέκλα; Σε κάνει να αισθάνεσαι δυνατός;"), αρνούμενος αργότερα να ζητήσει συγγνώμη -πολλώ δε, για το "dirty scum" που φώναξε, όπως έφευγε.

Το 2016 τoυ επιβλήθηκε πρόστιμο 3000 ευρώ, για παράβαση κανόνα και αντιαθλητική συμπεριφορά. Τι έκανε; Έβρισε "αλλά είμαι σίγουρος πως το έκαναν και άλλοι" είχε σχολιάσει. Έλεγε αλήθεια. Βλέπεις, δέκα τενίστες είχαν τιμωρηθεί για τον ίδιο λόγο, το πρώτο διήμερο του Grand Slam. Θα ήταν χρήσιμο να ξέρεις πως είναι στο Νο12 της λίστας με τους τενίστες που 'χουν βγάλει τα περισσότερα χρήματα, έχοντας συγκεντρώσει 1.6 εκατ. ευρώ. Στο Νο1 είναι... το Νο1 Νόβακ Τζόκοβιτς, με 10 εκατ. ευρώ. Σημείωση: αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο τα κέρδη από τα τουρνουά.

Έχει επιβεβαιώσει πως οι τενίστες παίρνουν μαριχουάνα

Σε ένα από τα πολλά Q&A που κάνει με τους "ακόλουθους" του στις σελίδες κοινωνικές δικτύωσης, είχε δεχθεί την ερώτηση αν επιτρέπεται στους τενίστες να κάνουν χρήση μαριχουάνας ενώ είναι σε τουρνέ. Απάντησε "yep". Όχι γιατί είναι -τελείως- τρελός, αλλά επειδή ξέρει πως η WADA τιμωρεί τους τενίστες, όταν "συλληφθούν" με μαριχουάνα σε δείγμα που έχουν δώσει έπειτα από ματς, όχι μόνο και αν εντοπιστεί η ουσία σε δείγμα που δίνουν εκτός διοργανώσεων. Στην ίδια "συνέντευξη" ο Κύργιος είχε πει ότι θα εγκατέλειπε το τένις (στα 21) αν κέρδιζε το US Open που θα ολοκληρωνόταν κάποιες ημέρες μετά. Δεν το κέρδισε.

Δες όμως, τι συμβαίνει όταν ο Κύργιος δεν είναι καλά.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, οφείλεις να γνωρίζεις ότι θα προτιμούσε να παίζει μπάσκετ από τένις, όπως είχε ομολογήσει σε συνέντευξη που έδωσε στο New York Times Magazine.

Είναι οπαδός των Σέλτικς από παιδί και φαν των Σπερς, της Ρόμα και του Τότι.

Πρόσφατα αποκάλυψε πως προτιμά να παίζει Pokemon Go από το να παίζει τένις και το τρίπτυχο που τον αντιπροσωπεύει περισσότερο από όλα είναι το "eat, sleep, Pokemon Go". Το χαρακτηριστικό tweet ήταν "το Pokemon Go είναι πολύ καλό. Παίζω περισσότερες ώρες, από ό,τι παίζω τένις", προσθέτοντας "με ενθουσιάζει περισσότερο να κυνηγάω αυτά, από το να κάνω break". Σε έναν follower που αποπειράθηκε να τον χλευάσει, έστειλε τη φωτογραφία που θα δεις. Μετά, έχασε από τον Μάρεϊ "ο οποίος έκανε προθέρμανση για το ματς, όταν εγώ έπαιζα παιχνίδια. Δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη προετοιμασία, αλλά διασκέδασα".

Έχει τα θέματα του, όπως ξεκάθαρο είναι πως έχει και ταλέντο να κάνει ό,τι κάνει. Για αυτό και το κάνει. Αλλά δεν τρελαίνεται κι όλας. Η σύντροφος του είναι επίσης, τενίστρια (η Ajla Tomljanovic), λατρεύει τα σκυλιά και τη μητέρα του.

Για το τέλος, κράτα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ