ΤΕΝΙΣ

Φέντερερ vs Ναδάλ, επιστροφή στο παρελθόν

Φέντερερ vs Ναδάλ, επιστροφή στο παρελθόν

Μετά από οκτώ χρόνια ο Ρότζερ Φέντερερ θα τεθεί αντιμέτωπος στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν με τον Ράφαελ Ναδάλ και το Sport24.gr θυμάται με τη βοήθεια των αριθμών όλες τις μεγάλες μάχες δύο εκ των κορυφαίων αθλητών όλων των εποχών. (Infographics)

Όσοι έχουν μεγαλώσει παρακολουθώντας αγώνες τένις την προηγούμενη δεκαετία είναι δεδομένο ότι έχουν απολαύσει πολλές και τεράστιες μονομαχίες ανάμεσα σε δύο από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών. Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ μας έχουν καθηλώσει πολλές ώρες παίζοντας τένις κορυφαίου επιπέδου και το ίδιο αναμένεται να κάνουν σε έναν ακόμα αγώνα τους αφού για μία ακόμα φορά θα τεθούν αντιμέτωποι σε έναν τελικό Grand Slam.

Τι κι αν τα χρόνια έχουν περάσει με τον Ελβετό την ημέρα του τελικού να είναι 35 ετών και 174 ημερών και ο Ισπανός 30 χρονών και 240 ημερών. Αμφότεροι, δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που τους ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια και θέλουν να γράψουν ιστορία.

Άλλωστε, μιλάμε για έναν τελικό όπου θα κοντραριστούν 31 τίτλοι Grand Slam. Αν το πάρει ο Φέντερερ θα ξεμακρύνει και άλλο από τους Ναδάλ και Σάμπρας φτάνοντας τους 18 τίτλους, ενώ εάν το πάρει ο Ισπανός θα φτάσει τους 15 και θα είναι μόνος δεύτερος στη σχετική λίστα και δύο Grand Slam μακριά από τον Ελβετό αντίπαλό του.

Τα ξημερώματα της Κυριακής οι δυο τους θα κοντραριστούν ξανά, σε έναν τελικό τον οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε σε LIVE Streaming από τον Stoiximan και με τη βοήθεια των αριθμών θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν στις μονομαχίες των δύο.

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΝΑΔΑΛ

Στους παρακάτω πίνακες και γραφήματα μπορούμε να δούμε όλες τις μονομαχίες των δύο σπουδαίων αθλητών. Συνολικά, έχουν αναμετρηθεί 34 φορές με τον Ναδάλ να έχει επικρατήσει 23 φορές και τον Φέντερερ 11. Στην Αυστραλία ο Ισπανός έχει το απόλυτο (3-0) με τους δυο τους να έχουν βρεθεί δύο φορές σε ημιτελικό και μία σε τελικό.

Σε τελικούς έχουν παίξει οκτώ φορές με το επί μέρους σκορ να είναι 6-2 υπέρ του Ναδάλ με τις μοναδικές νίκες του Φέντερερ να είναι στο Γουίμπλεντον. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των αναμετρήσεων τους είναι πως μόλις μία φορά τελικός ανάμεσα τους έχει ολοκληρωθεί στα τρία σετ (2007, Ρολάν Γκαρός).

Σε Grand Slam γενικότερα έχουν τεθεί αντιμέτωποι 11 φορές με τον Ναδάλ να κυριαρχεί με 9-2. Συγκεκριμένα, έχει το απόλυτο στο Αυστραλιανό Όπεν (3-0) και στο Ρολάν Γκαρός (5-0), ενώ ο Φέντερερ επικρατεί στο Γουίμπλεντον (2-1).

ΓΡΑΣΙΔΙ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ Ο ΦΕΝΤΕΡΕΡ, ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ Ο ΝΑΔΑΛ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συνολικά στατιστικά τους καθώς και η ανάλυσή τους ανά επιφάνεια. Όπως αναφέραμε νωρίτερα οι δυο τους έχουν τεθεί αντιμέτωποι 34 φορές με τα επί μέρους στατιστικά ανά επιφάνεια να εξηγούν πλήρως το που οφείλεται η μεγάλη διαφορά τους στις νίκες.

Ο Ναδάλ είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώμα και αποδεικνύεται και στις αναμετρήσεις του με τον Φέντερερ. Το επί μέρους σκορ στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις είναι 13-2 υπέρ του Ισπανού κάτι που σημαίνει ότι στις υπόλοιπες επιφάνειες το σκορ είναι 12-9 υπέρ του Ναδάλ με την ψαλίδα να κλείνει σημαντικά.

Ο Φέντερερ κυριαρχεί στο γρασίδι και στους αγώνες σε κλειστό σκληρό κορτ, ενώ την ίδια ώρα ο 30χρονος Ισπανός είναι καλύτερος στα ανοικτά όπως είναι το Αυστραλιανό Όπεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ