ΤΕΝΙΣ

Φέντερερ: "Δεν θα ήμουν ο ίδιος παίκτης χωρίς τον Ναδάλ"

Winner's Roger Federer of Switzerland, left, holding the winner's trophy and Rafael Nadal of Spain pose with their trophies after the award ceremony for the Shanghai Masters tennis tournament at Qizhong Forest Sports City Tennis Center in Shanghai, China, Sunday, Oct. 15, 2017. Federer defeated Nadal to win the tournament. (AP Photo/Andy Wong)
Winner's Roger Federer of Switzerland, left, holding the winner's trophy and Rafael Nadal of Spain pose with their trophies after the award ceremony for the Shanghai Masters tennis tournament at Qizhong Forest Sports City Tennis Center in Shanghai, China, Sunday, Oct. 15, 2017. Federer defeated Nadal to win the tournament. (AP Photo/Andy Wong) AP PHOTO/ANDY WONG

Ο Ρότζερ Φέντερερ σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο πώς ο μεγάλος του αντίπαλος, Ραφαέλ Ναδάλ, συνετέλεσε στο να γίνει καλύτερος παίκτης.

Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του τένις, ο άνθρωπος που άλλαξε επίπεδο στο άθλημα και έκανε πράγματα που δεν περίμενε κανείς ότι θα κάνει. Η πορεία του είναι μοναδική, το ίδιο και η αντιπαλότητά του μέσα στα courts με τον Ραφαέλ Ναδάλ. Οι σχέσεις του πάντως με τον Ισπανό είναι εξαιρετικές. Ανέκαθεν ήταν, όσο και αν κάποιοι θα ήθελαν κάτι διαφορετικό, ώστε να υπάρχει και η ανάλογη ίντριγκα που θα... πουλούσε περισσότερο.

Οι δυο τους όμως είναι τόσο σπουδαίοι σε αυτό που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, που δεν έχουν καμία ανάγκη να... πλάσουν μια αντιπαλότητα που δεν μπορούν να υπηρετήσουν. Γι' αυτό και δεν πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση η δήλωση του Ελβετού ότι ο Ναδάλ τον ώθησε να γίνει καλύτερος τενίστας. Αν δεν υπήρχε ο Φέντερερ και τα μυθικά του επιτεύγματα, ο "Rafa Power" θα ήταν χωρίς αμφιβολία το σημείο αναφοράς της σύγχρονης εποχής στο άθλημα.

Ο 36χρονος σε συνέντευξή του αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στον Ισπανό, μίλησε και για την επιλογή του να μην αγωνιστεί ούτε φέτος σε κάποιοι χωμάτινο τουρνουά και για το Νο1 που δεν ανήκει πλέον στους βασικούς του στόχους. Άλλωστε, έχει ζήσει με το κουτάλι την κορυφή, δεν έχει ανάγκη να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν.

"Η παγκόσμια κατάταξη δεν επηρεάζει το παιχνίδι μου. Δούλεψα σκληρά για να βρεθώ ξανά στο Νο1, αλλά δεν είναι ένας στόχος που κυνηγάω πια. Θέλω να είμαι υγιής, να σιγουρευτώ πως θα προετοιμαστώ κατάλληλα για τα μεγάλα τουρνουά και να παίζω σε μέρη που το απολαμβάνω περισσότερο", δήλωσε στο περιοδικό "Vogue" ο Φέντερερ, ο οποίος επέστρεψε για μια εβδομάδα στην κορυφή της ΑΤΡ, αλλά έχασε ξανά τη θέση του από τον Ναδάλ μετά το τρόπαιό του στο Masters της Ρώμης.

"Το να παίζω ενάντια στον Ναδάλ για τόσα πολλά χρόνια, ήταν κάτι εκπληκτικό. Με έφτασε στα όριά μου, με έκανε να δουλέψω πιο σκληρά και να αναπτύξω το παιχνίδι μου. Δε νομίζω πως θα ήμουν ο παίκτης που είμαι σήμερα αν δεν τον είχα για βασικό μου αντίπαλο", είπε με γενναία δόση ειλικρίνειας για το μεγάλο αντίπαλό του.

Για την απόφασή του να μην αγωνιστεί ούτε στο Roland Garros για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ανέφερε: "Σε συμβούλιο με την ομάδα μου, αποφασίσαμε πως αν ήθελα να συνεχίσω για περισσότερα χρόνια στο tour, δεν θα μπορούσα να έχω το ίδιο πρόγραμμα. Χρειαζόταν να τα ισορροπήσω όλα στη ζωή μου και να σιγουρευτώ πως θα υπήρχε χρόνος για προπόνηση, ξεκούραση, ανάρρωση και φιλανθρωπίες.

Επίσης το ότι είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών και σύζυγος μιας υπέροχης γυναίκας, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου. Ελπίζω όμως πως θα μπορέσω να παίξω ξανά στο Roland Garros, πριν σταματήσω την καριέρα μου".

AP Photo/Andy Wong

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ