ΤΕΝΙΣ

Επτά χρόνια... αναμονή

Επτά χρόνια... αναμονή

Ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα μοιραστούν την Κυριακή (6/7, 16.00, live από το Sport24.gr) το κεντρικό κορτ του Γουίμπλεντον, διεκδικώντας έναν τίτλο που ο καθένας χρειάζεται απεγνωσμένα (video).

Το Γουίμπλεντον φέτος είχε... αντιεμπορική εξέλιξη. Μέσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο οι διοργανωτές χλώμιασαν όταν αποκλείονταν ένα ένα τα μεγάλα ονόματα. Το αποκορύφωμα της κακοτυχίας τους ήταν ο Νικ Κύργιος απέκλεισε τον Ράφα Ναδάλ και ο Γκριγκόρ Ντίμιτροφ νίκησε τον Άντι Μάρεϊ.

Να όμως που στο τέλος το καθετί μπαίνει στη θέση του και αφού δεν έχουν τον Μάρεϊ στον τελικό, έχουν τον Ρότζερ Φέντερερ και μαζί του τον Νόβακ Τζόκοβιτς! Όχι κλασικό ζευγάρι στο τένις, όχι βέβαια όσο υπήρξαν οι προπονητές τους, ο Στέφαν Έντμπεργκ και ο Μπόρις Μπέκερ.

Ο Φέντερερ και ο Τζόκοβιτς έχουν αναμετρηθεί 34 φορές κυρίως σε ημιτελικούς. Μόνο μια φορά σε τελικό Grand Slam το 2007 στη Νέα Υόρκη με νικητή τον Ελβετό. Ο νεαρός Σέρβος είχε ξεκινήσει να ανεβαίνει τότε και θα έφτανε στην κορυφή, όταν για τον Φέντερερ είχε ξεκινήσει η πτώση.

Ο 32χρονος από τη Βασιλεία πήρε τις αποφάσεις που απέφευγε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια και τους τελευταίους μήνες έχει μεγαλύτερη όρεξη. Απολαμβάνει το τένις και τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Γουίμπλεντον το κοινό εντυπωσιάζεται από το παιχνίδι του κατόχου 17 Grand Slam τίτλων.

Ανεβαίνει στο φιλέ περισσότερο, αν και παραδέχθηκε πως όσο δυσκολεύουν οι αντίπαλοι, είναι ολοένα δυσκολότερο για τον ίδιο να τολμήσει να ανέβει μετά από ένα μεγάλο φόρχαντ ή ένα slice μπάκχαντ. Ο ένας εκ των δύο προπονητών του, ο Στέφαν Έντμπεργκ (σ.σ. ο άλλος είναι ο Σέβεριν Λούτι, προπονητής την ομάδα Davis Cup της Ελβετίας) τον ενθαρρύνει να ανέβει στο φιλέ περισσότερο.

Επτά χρόνια... αναμονή

Ο Έντμπεργκ με τον Φέντερερ

Έξι Grand Slam κατέκτησε ο Σουηδός με το απαράμιλλο στυλ του, σερβίς-βολέ. Οι δύο εξ αυτών ήρθαν στο Γουίμπλεντον με αντίπαλο τον προπονητή του Τζόκοβιτς, τον Μπόρις Μπέκερ. " Είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που είχα στην καριέρα μου", έχει πει επανειλημμένως ο πιο αγαπημένος Γερμανός στη Μεγάλη Βρετανία.

Το ίδιο μπορούν να πουν και οι περισσότεροι για τον Τζόκοβιτς. Στα Grand Slam ο Φέντερερ έχει πληγώσει τον Σέρβο, στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός το 2011 και στην 4άδα του Γουίμπλεντον το 2012, τη μοναδική συνάντηση τους στο χορτάρι.

Στιγμιότυπα από την αναμέτρηση τους το 2012

Αυτός ήταν και ο τελευταίος Grand Slam τίτλος του Ελβετού. Ένα μήνα πριν από τα 33α γενέθλια του ίσως δεν έχει πολλές ευκαιρίες να διεκδικήσει τέτοιους τίτλους ξανά, όσο και αν πικραίνεται το κοινό του σπορ. Βρίσκεται μια νίκη πριν από τον όγδοο τίτλο στο Γουίμπλεντον.

Δεν έχει χάσει σετ και μόλις ένα γκέιμ στο σερβίς του από τον Σταν Βαβρίνκα στα προημιτελικά. Πίεση αισθάνεται και ο Τζόκοβιτς. Αν νικήσει θα επανέλθει στο Νο1, εξέλιξη που δεν πρέπει να τον απασχολεί ιδιαίτερα. "Καίγεται" για το πρώτο Grand Slam μετά από 18 μήνες και θέλει να "σπάσει" το αρνητικό σερί με τρεις ήττες σε ισάριθμους τελικούς στα προηγούμενα Grand Slam. Προσέλαβε τον Μπόρις Μπέκερ για να τον βοηθήσει να παίρνει τους μεγάλους πόντους.

Επτά χρόνια... αναμονή

Ο Μπέκερ με τον Τζόκοβιτς

Ο Σέρβος δεν έχει την ίδια άνεση με τον Φέντερερ στο φιλέ. Στο τουρνουά στο οποίο έγραψαν ιστορία οι δύο προπονητές τους με πέντε τίτλους, παίζοντας σερβίς-βολέ, περιμένουμε από εκείνους να στρωθούν στη βασική γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ