ΣΤΙΒΟΣ

Τραΐκοβιτς, ο πρόσφυγας που έγραψε ιστορία

Τραΐκοβιτς, ο πρόσφυγας που έγραψε ιστορία

Ο Μίλαν Τραΐκοβιτς έφτασε στην έβδομη θέση των 110μ με εμπόδια στο Ρίο, αλλά η ζωή του δεν ήταν πάντοτε ρόδινη. (VIDEO)

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/8) ο Μίλαν Τραΐκοβιτς έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του στίβου της Κύπρου. Ο 24χρονος αθλητής έγινε ο πρώτος που καταφέρνει να μπει σε τελικό δρομικού αγωνίσματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για να τα καταφέρει έπρεπε να κάνει νέο Παγκύπριο ρεκόρ στον ημιτελικό με 13.31 (το προηγούμενο ανήκε στον ίδιο με 13.39). Η παρουσία στον τελικό ήταν από μόνη της μία τεράστια επιτυχία και η έβδομη θέση σε αυτόν μοιάζει περισσότερο με υπόσχεση για το μέλλον.

Ο Μίλαν Τραΐκοβιτς δείχνει ότι θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια, αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε εύκολα για αυτόν.

Ο πόλεμος που τον ξερίζωσε από τη Σερβία και το ποδόσφαιρο

Όλα ξεκίνησαν στη Σουρντούλιτσα της Σερβίας. Μία πόλη που μετρά κάτι παραπάνω από 10.000 κατοίκους και βρίσκεται στο Νότιο κομμάτι της χώρας. Εκεί έζησε και τα παιδικά του χρόνια παίζοντας ποδόσφαιρο μέχρι που ο πόλεμος του 1999 στη Σερβία ανάγκασε τους γονείς του να φύγουν από τη χώρα.

Όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες τους αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής μακριά από την πατρίδα τους με αποτέλεσμα σε ηλικία 9 ετών ο Τραΐκοβιτς να βρεθεί στην Κύπρο. Η αγάπη του για τον αθλητισμό ήταν μεγάλη, ωστόσο, το άθλημα που έμοιαζε να τον κερδίζει ήταν το ποδόσφαιρο. Λίγο μετά την άφιξη του στην Κύπρο οι γονείς του τον έγραψαν στις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Απόλλωνα Λεμεσού.

Τις επιδόσεις του δεν τις γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να ήταν εντυπωσιακές αφού τελικά τον κέρδισε ο στίβος.

Τραΐκοβιτς, ο πρόσφυγας που έγραψε ιστορία

Η αλλαγή προπονητή και η πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό

Η πορεία του δεν ήταν εντυπωσιακή από την αρχή και σύμφωνα με τον ίδιο καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του έπαιξε η απόφαση που πήρε να δει τον στίβο σε πιο επαγγελματικά πρότυπα.

Έτσι, αποφάσισε να συνεργαστεί με τον προπονητή Αντώνη Γιαννουλάκη ο οποίος του άλλαξε την πορεία. "Η αλλαγή αυτή έγινε με τον Γιαννουλάκη. Στο πανεπιστήμιο έκανα μια φορά την ημέρα προπόνηση, μαζί με άλλους δέκα. Τώρα είναι πολύ επαγγελματικό το επίπεδο" τόνισε αμέσως μετά την επιτυχία του στο Ρίο.

Από το 2013 η πορεία του είναι σταθερά ανοδική. Το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες Μικρών Κρατών και η όγδοη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 στο Τάμπερε της Φινλανδίας ήταν η αρχή. Το 2015 θα πάρει την έκτη θέση στην Πανεπιστημιάδα της Νότιας Κορέας κατεβάζοντας συνέχεια το χρόνο του.

Η πρόκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ήταν οι δύο μεγάλοι του στόχοι τους οποίους πέτυχε και με το παραπάνω. Στις αρχές του περασμένου μήνα έκανε πολλούς να αναρωτηθούν ποιος είναι αυτός ο αθλητής από την Κύπρο που βρέθηκε στον τελικό του Ευρωπαίκού πρωταθλήματος.

Η πέμπτη θέση που κατέλαβε στον τελικό των 100μ. με εμπόδια ήταν μόνο η αρχή...

Τραΐκοβιτς, ο πρόσφυγας που έγραψε ιστορία

Ο τζέντλεμαν που έγινε viral

Για το τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη στιγμή που έκανε τον Τραΐκοβιτς γνωστό σε όσους ασχολούνται με τον στίβο. Ήταν η προκριματική σειρά των 110μ. με εμπόδια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ. Εκεί οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές αφού έβρεχε δυνατά, ενώ υπήρχε και αρκετός αέρας. Ο 24χρονος Κύπριος πήρε τη ζακέτα του και σκέπασε την εθελόντρια κερδίζοντας αμέσως τον τίτλο του τζέντλεμαν των αγώνων.

Δείτε τι ακριβώς είχε συμβεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ