ΣΤΙΒΟΣ

Το ταξίδι της Σακοράφα στα... 74,20 μέτρα

Το ταξίδι της Σακοράφα στα... 74,20 μέτρα

Σαν σήμερα (26/9) πριν από 33 χρόνια η Σοφία Σακοράφα πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό και έχει φτάσει τώρα να εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Ευρωβουλή. (VIDEO)

Η πρώτη της επαφή με τον αθλητισμό ήταν σε ηλικία 15 ετών στην ομάδα της πόλης που γεννήθηκε, τα Τρίκαλα. Από μικρή έδειξε ότι έχει το ταλέντο να κάνει μεγάλες βολές και τελικά το απέδειξε και μάλιστα με το παραπάνω.

Το ταξίδι της Σακοράφα στα... 74,20 μέτρα

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1982, μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πήγε στα Χανιά όπου και διεξάγονταν το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η Σακοράφα ξεκίνησε τον αγώνα με τις πρώτες της βολές να είναι αρκετά πιο χαμηλά. Συγκεκριμένα μετά από τρεις προσπάθειες η καλύτερή της βολή ήταν στα 66.58, ωστόσο στην τέταρτη της προσπάθεια το ακόντιο "εκτοξεύτηκε" από τα χέρια της. Ο πίνακας έγραψε 74,20 μέτρα μία μεγάλη επίδοση πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

"Πήγα χάλια στο Ευρωπαϊκό και απογοητεύτηκα. Κατέκτησα βέβαια το χάλκινο μετάλλιο, αλλά ήμουν σε εξαιρετική κατάσταση και περίμενα πολύ περισσότερα. Ταξίδεψα στα Χανιά με κεφάλι κατεβασμένο, αλλά φαίνεται ότι ο οργανισμός μου αντέδρασε. Το πείσμα έφερε το ρεκόρ. Μάλλον με βοήθησε και η χαλαρότητα" δήλωσε χρόνια αργότερα για την επίδοσή της στην Ελευθεροτυπία.

Το ρεκόρ αυτό παρέμεινε μέχρι την 13η Ιουνίου του 1983, όταν η Tiina Lillak το κατέρριψε στο Τάμπερε την Φινλανδίας με επίδοση 74,76 μέτρα. Η Σοφία Σακοράφα έχει πετύχει συνολικά 17 φόρες πανελλήνιο ρεκορ, καθώς έχει ανέβει και στο βάθρο το 1979 στο Σπλίτ φορώντας το χρυσό, ενώ το 1987 στην Λατάκεια κατέκτησε το χάλκινο.

Το ταξίδι της Σακοράφα στα... 74,20 μέτρα

Μερικά χρόνια μετά βάζει στην "ντουλάπα" τα ακόντια και ασχολείται με την πολιτική. Το 2007 εκλέγετε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Μάϊο του 2010 διαγράφεται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς δήλωσε παρόν στην ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο σχετικά με το μηχανισμό στήριξης την Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ., ξεφεύγοντας από την κομματική γραμμή που είχε ορίσει ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου. Στην εκλογές του Μαϊου το 2012, εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και δύο χρόνια μετά το 2014, εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2015 ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένοντας ακόμα και σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Ανεξάρτητη.

Το ταξίδι της Σακοράφα στα... 74,20 μέτρα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ