ΣΤΙΒΟΣ

Στη Σούπερ Λίγκα η εθνική στίβου

Στη Σούπερ Λίγκα η εθνική στίβου

Με τρεις πρωτιες από τους Κώστα Φιλιππίδη, Κώστα Δουβαλίδη και Λυκούργο Τσάκωνα, η εθνική ομάδα στίβου κέρδισε την άνοδο στους "μεγάλους" του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων. Τελευταία κούρσα για τον Περικλή Ιακωβάκη με το εθνόσημο στο στήθος.

Παρέα με τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία θα κάνει το 2015 η Ελλάδα στην πρώτη κατηγορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομάδων. Η εθνική ομάδα πήρε με πανηγυρικό τρόπο την άνοδο στους αγώνες που φιλοξενήθηκαν στο "Παγκρήτιο" ως δεύτερη πίσω από την Τσεχία, αλλά μπροστά από την τρίτη Ολλανδία.

Τη δεύτερη μέρα των αγώνων η Ελλάδα πήρε τρία 12άρια που αντιστοιχούν στην πρώτη θέση. Την αρχή έκανε ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110μ. εμπόδια με χρόνο 13.58 δευτερόλεπτα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ στον κλειστό, Κώστας Φιλιππίδης "μονομάχησε" με τον Πολωνό Γιαν Κουντλίτσκα και κατάφερε να βελτιώσει τη φετινή του επίδοση με 5,80μ. Το νταμπλ στα σπριντ συμπλήρωσε ο Λυκούργος Τσάκωνας που τερμάτισε πρώτος στο 200άρι με χρόνο 20.44.

Η Κρητικιά Μαρία Μπελιμπασάκη ξεσήκωσε το ένθερμο, αλλά λιγοστό κοινό στο Ηράκλειο, με τη δεύτερη θέση πίσω από την κορυφαία αθλήτρια το 2014 στην Ευρώπη, Ολλανδέζα Ντάφνι Σκίπερς. Ο χρόνος της Μπελιμπασάκη ήταν 23.44 και της νικήτριας 22.45. Τους πολύτιμους βαθμούς της δεύτερης θέσης έδωσαν και ο Δημήτρης Τσιάμης στο τριπλούν με άλμα στα 16,14μ και η Χάιδω Αλεξούλη στο μήκος με 6,43μ.. Η Ηλιάνα Κοροσίδου ήταν τρίτη στη σφυροβολία με 62,37μ, όπως και η Τατιάνα Γκούσιν στο ύψος με 1,85μ.

Ένα αγώνισμα πριν από το τέλος, τη σκυταλοδρομία 4χ400μ., η 19χρονη Αναστασία Μαρινάκου που έτρεξε στο πρώτο 1.500άρι φέτος, κάλεσε τους συναθλητές της στην κερκίδα για να τους τραβήξει μια αναμνηστική φωτογραφία. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αθλήτριες εξασφάλισαν την άνοδο.

Στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. των ανδρών ο Περικλής Ιακωβάκης πήρε τελευταίος τη σκυτάλη στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του με την εθνική ομάδα. Στα 36 του χρόνια δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά, η οποία μακάρι να έχει την ίδια αξιοπρέπεια με τον πρώην πρωταθλητή Ευρώπης. Ο Ιακωβάκης επιμήκυνε κατά δώδεκα μήνους το "αντίο" του στην εθνική ομάδα στίβου και έκλεισε την καριέρα του μετά από 20 χρόνια με ένα ζεστό χειροκρότημα από τους Έλληνες φιλάθλους.

Συγκινημένος παρακολουθούσε τα υπόλοιπα μέλη της εθνικής ομάδας να πραγματοποιούν το γύρο του θριάμβου, κρατώντας μια τεράστια ελληνική σημαία.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών της δεύτερης μέρας:

Ντάφνι Σκίπερς (Ολλανδία, 200μ.): " Ευχαριστώ πολύ τον κόσμο γα το χειροκρότημά του. Χάρηκα τη νίκη μου γιατί έδωσα πολύτιμους βαθμούς στη χώρα μου. Αυτή τη στιγμή χρειάζομαι ξεκούραση καθώς νιώθω πολύ κουρασμένη".

Νέλσον Εβόρα (Πορτογαλία, τριπλούν): "Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί κάθε φορά που αγωνίζομαι στην Ελλάδα νιώθω σαν στο σπίτι μου. Ευχαριστήθηκα πολύ τη διοργάνωση και τον αγώνα μου παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερα να καταρρίψω το δικό μου ρεκόρ αγώνων παρόλο που το προσπάθησα. Εντούτοις πρόσφερα τους 12 βαθμούς στην ομάδα μου και πραγματικά απόλαυσα το πολύ ζεστό χειροκρότημα του κοινού".

Ηλίας Κάσσος (3.000μ. στιπλ): "Προσπάθησα για το καλύτερο που μπορώ σε ένα δύσκολο αγώνισμα όπως είναι τα φυσικά εμπόδια και δεδομένων των συνθηκών κάτω από τις οποίες γυμνάζομαι, οι 2 βαθμοί που πρόσφερα στην ελληνική ομάδα δεν είναι ευκαταφρόνητοι. Πρέπει να πω ότι θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο εργαζόμενο παρά αθλητή μια που αναγκάζομαι να ξυπνάω στις 5 το πρωί και να εργάζομαι μέχρι τις 3 το απόγευμα. Έτσι η προπόνηση από κει και μετά είναι ένας άθλος. Εγώ και όλα τα παιδιά που ασχολούμαστε με τις μεγάλες αποστάσεις, κάνουμε περισσότερο το χόμπι μας παρά σοβαρή ενασχόληση με τον αθλητισμό. Χάρηκα όμως πραγματικά που αγωνίστηκα μπροστά σε τόσο ζεστό και ενθουσιώδες κοινό".

Ευαγγελία Σοφάνη (Σφαιροβολία): "Ήταν πολύ καλές οι συνθήκες για μένα. Η 1η βολή ήταν για τη βαθμολογία και η 2η για την επίδοση. Πήρα την 5η θέση και έδωσα βαθμούς στην ομάδα. Μπορεί να περιμέναμε περισσότερους βαθμούς από αυτούς που έδωσα, αλλά είμαι ευχαριστημένη από τον αγώνα. Παρόλο που σαν επίδοση δεν με ικανοποιεί, σαν βαθμοί είμαι ικανοποιημένη γιατί αγωνιζόμαστε για ένα κοινό στόχο που είναι η άνοδος. Χάρηκα τον αγώνα και εύχομαι να είμαι καλά να συνεχίσω σε επόμενους αγώνες που είναι ο στόχος μου".

Ανδρέας Δημητράκης (1500μ): " Ήταν μια περίεργη και δύσκολη κούρσα για τα δικά μου δεδομένα. Υπήρξαν σπρωξίματα και μου έκοψε τη φόρα ένας αντίπαλος πάνω στη στροφή με αποτέλεσμα να χάσω τις δυνάμεις μου και να μην μπορώ να κυνηγήσω περισσότερο. Γενικά όμως είμαι ευχαριστημένος γιατί ήμουν λίγο κουρασμένος από το χτεσινό αγώνα. Το πάλεψα όσο μπορούσα και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό. Εξάλλου στις κούρσες, ειδικά στα 1500μ, υπάρχουν πάντα απρόοπτα".

Αναστασία Μαρινάκου (1500μ): " Είμαι σε καλή κατάσταση και ήταν μια πολύ καλή κούρσα. Ο κόσμος στο Παγκρήτιο ήταν άψογος. Χάρηκα την κούρσα και έκανα ότι μπορούσα για να βοηθήσω την ομάδα και ο επόμενος στόχος είναι οι πανευρωπαϊκοί αγώνες στην κατηγορία μου στο Ταλίν".

Δημήτρης Τσιάμης (Τριπλούν): " Η θέση μου ήταν καλή όμως η επίδοσή μου δεν ήταν. Παρόλο που ένιωθα καλά και περίμενα να βγει μια καλύτερη επίδοση, κάποια τεχνικά λάθη δεν μου το επέτρεψαν. Η διοργάνωση είναι πολύ καλή και η υποστήριξη του κόσμου είναι συγκινητική. Ακόμα φέτος δεν έχω κάνει ένα καλό αγώνα και ελπίζω σε επόμενο αγώνα να πετύχω μια καλή επίδοση. Ίσως ο επόμενος αγώνας μου να είναι στο Άργος Ορεστικό και μετά θα αγωνιστώ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα".

Κώστας Δουβαλίδης (110μ. εμπόδια): " Ήταν μια καλή κούρσα και την χάρηκα εδώ στη χώρα μου με αυτό τον υπέροχο κόσμο που μας στήριξε και σήμερα και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τη στήριξη σε μένα και την ομάδα. Είναι συγκινητική η ατμόσφαιρα στο Παγκρήτιο και μου έδωσε δυνάμεις. Βέβαια δεν ανταπέδωσα έτσι όπως θα ήθελα, θα ήθελα μια καλύτερη επίδοση αλλά σε αυτούς τους αγώνες αυτό που προέχει είναι οι βαθμοί για την ομάδα. Κοιτάς να κερδίσεις τον αγώνα όπως και έγινε γιατί στόχος μας είναι η άνοδος στη Σούπερ Λίγκα. Συνεχίζουμε και σήμερα τις καλές εμφανίσεις μας μετά τη χτεσινή μέρα που πήγαμε πολύ καλά και πιστεύω ότι θα πιάσουμε το στόχο μας και θα ανέβουμε κατηγορία. Επόμενος στόχος μας τώρα είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με στήριξαν όπως και την ομοσπονδία που είναι δίπλα μας και στηρίζει τις προσπάθειές μας. Συνεχίζω τους αγώνες σε ένα μίτινγκ στη Γαλλία και ελπίζω να τρέξω και εκεί καλά και να κάνω μια καλή επίδοση".

Ηλιάνα Κοροσίδου (Σφυροβολία): " Θα μπορούσα να πάω λίγο καλύτερα αλλά βέβαια σε αυτούς τους αγώνες μετράει η κατάταξη, οι βαθμοί που θα δώσουμε στην ομάδα. Πήραμε 10 βαθμούς και αν μπορούσα λίγο ακόμα θα μπορούσαμε να πάρουμε 12 βαθμούς. Δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από τον αγώνα που έκανα. Δεν έφταιξε κάτι απλά έτσι βγήκαν οι βολές. Τώρα ετοιμάζομαι για το πανευρωπαϊκό νέων στο Ταλίν, το πανελλήνιο πρωτάθλημα και άλλες διοργανώσεις στην Ελλάδι όπως τα «Σιθώνια». Ελπίζω ότι το πρόγραμμά μου θα βγει έτσι όπως το θέλω και να διεκδικήσω όσο το δυνατόν μια καλύτερη θέση στους πανευρωπαϊκούς".

Ελισάβετ Πεσιρίδου (100μ. εμπόδια): "Δεν είμαι ικανοποιημένη γιατί έχασα το ρυθμό μου σε κάποια εμπόδια και αποσυντονίστηκα. Θα δω τον επίσημο χρόνο μου να δω τι έχω κάνει και γενικά δεν είναι μια κούρσα που μπορώ να πω ότι ήταν καλή. Είναι μια πολύ ωραία διοργάνωση διεθνούς επιπέδου, όλα γίνονται στην ώρα τους και όπως πρέπει και πιστεύω να ξαναγίνουν τέτοιες διοργανώσεις στη χώρα μας. Είμαι σε καλή κατάσταση και θα ψάξουμε να βρούμε κάποιους αγώνες στο εξωτερικό αν μπορέσω να αγωνιστώ. Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και δίνουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό με στόχο την άνοδο της ομάδας".

Η τελική βαθμολογία

1.Τσεχία 351β.

2.Ελλάδα 327

3.Ολλανδία 229,5

4.Βέλγιο 276,5

5.Πορτογαλία 270,5

6.Ιρλανδία 261,5

7.Τουρκία 260

8.Ελβετία 239,5

9.Ρουμανία 226,5

10.Εσθονία 216

11.Λιθουανία 214,5

12.Λετονία 169,5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ