ΣΤΙΒΟΣ

Σπουδαίες επιδόσεις και όρια στα "Χανιά 2015"

Σπουδαίες επιδόσεις και όρια στα "Χανιά 2015"
INTIME SPORTS

Τέσσερα όρια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου, ισάριθμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, ένα πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων, ένα όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων και ένα για το Παγκόσμιο Π/Κ, ήταν ο απολογισμός της ημέρας για τα "Χανιά 2015".

Ένα γεμάτο απόγευμα στη πανέμορφη πόλη της Κρήτης, με εξαιρετικές επιδόσεις από το σύνολο των Ελλήνων αθλητών, που έδειξαν σε πολύ καλή κατάσταση ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γίνει στο Ηράκλειο.

Οι Κώστας Δουβαλίδης, Μαρία Μπελιμπασάκη, Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου και Κυριάκος Ιωάννου έπιασαν τα όρια για τις κορυφαίες διοργανώσεις, ο Μανώλης Καραλής βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ παίδων (διαβάστε εδώ), η Γεωργία Στεφανίδη έπιασε το όριο στο επί κοντώ και η Ελένη Γκέλη εξασφάλισε μια θέση για την διοργάνωση της Κολομβίας στον ακοντισμό.

Ο Κώστας Φιλιππίδης ανεπηρέαστος από τα διαδοχικά ταξίδια, έφτασε στα Χανιά από την Ρώμη, όμως, αυτό καθόλου δεν τον εμπόδισε να σημειώσει μια σπουδαία επίδοση στο επί κοντώ. Συγκεκριμένα με 5,77 μ. πέτυχε την έβδομη επίδοση φέτος στον κόσμο. Ο αθλητής του Δημήτρη Κυτέα βελτίωσε το φετινό του 5,71 μ., ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε τον πήχη στα 5,86 μ., προκειμένου να πετύχει νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Μπορεί να μην τα κατάφερε, ωστόσο κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου στις εξέδρες και έδειξε πως σύντομα θα είναι σε θέση να κυνηγήσει επιδόσεις πάνω από τα 5,80 μέτρα.

Βολή ιστορικής σημασίας – δεδομένης της παράδοσης που έχει η χώρα στο αγώνισμα - πραγματοποίησε στη δισκοβολία η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου, που ήταν αναμφίβολα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στα «Χανιά 2015».Η αθλήτρια της ΑΕΚ επικράτησε του αγώνα με 61,40 μ., επίδοση που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ (προηγούμενο 60,59 μ.), είναι η πέμπτη επίδοση όλων των εποχών στην χώρα και φυσικά όριο τόσο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου, όσο και για τους Ολυμπιακούς του 2016. «Ηταν θέμα χρόνου να βγει μια επίδοση αυτού του επιπέδου. Από πέρυσι θα έπρεπε να έχω ρίξει 60 μέτρα. Τελικά ήρθε φέτος. Αυτό που έχει σημασία είναι να σταθεροποιηθώ σε βολές πάνω από τα 60 μ.», είπε η Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε: «Εκανα το 61,40 μ. στην πέμπτη προσπάθεια και από τον ενθουσιασμό μου δεν ήθελα να κάνω την έκτη. Τελικά η προπονήτρια μου (σ.σ. Βάσω Παναγιωτοπούλου), επέμενε και ήρθε άλλη μία μεγάλη βολή στα 61,29 μέτρα». Η αθλήτρια θα κάνει τον επόμενο αγώνα της στις 14 του μηνός στο Ραμπάτ, στο Challenge της IAAF.

Στο ντεμπούτο της στη σεζόν, η Μαρία Μπελιμπασάκη δεν είχε κανένα πρόβλημα να δείξει πως είναι…το αφεντικό στους δρόμους ταχύτητας. Αρχικά πήρε την πρώτη θέση στα 100 μ. με 11.42 και έδειξε να…ξεμουδιάζει από την πολύμηνη προπόνηση κι έπειτα έκανε τη δουλειά της στο βασικό της αγώνισμα, τα 200 μέτρα. Με 23.15 σημείωσε την δεύτερη καλύτερη επίδοση της καριέρας της στην απόσταση, πίσω από το ατομικό της 23.12. «Για πρώτη κούρσα είναι πάρα πολύ καλά. Εκανα κάποια τεχνικά λάθη στα 100 μ., όπου θα μπορούσα να είχα πετύχει μια πολύ καλύτερη επίδοση. Στα 200 μ. ήταν πολύ καλά. Πέρασα πολύ καλά στο πρώτο μισό κι έπειτα κατάφερα να κρατήσω το ρυθμό μου», είπε η αθλήτρια του Μιχάλη Γονιοτάκη, που έπιασε το όριο τόσο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Κώστας Δουβαλίδης μπορεί να μην είχε τον απαιτούμενο συναγωνισμό, ωστόσο βρήκε τις συνθήκες που του έδωσαν την επίδοση που έψαχνε από την αρχή της σεζόν. Ο αθλητής του Μπάμπη Σδρόλα ήταν νικητής στα 110 μ. εμπ. με 13.47 (0,9), επίδοση που αποτελεί φετινό του ρεκόρ, όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα ο χρόνος του δείχνει πως βρίσκει τον ρυθμό του και πως πολύ σύντομα θα μπορεί να «ψάξει» μια επίδοση κάτω από τα 13.40. Η ιδανική ευκαιρία θα ειναι γι' αυτόν στις 8 Ιουνίου στο μίτινγκ της Πράγας, εκεί όπου θα κάνει τον επόμενο αγώνα του. Το 13.47 είναι η πέμπτη επίδοση στην Ευρώπη.

Το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων/Κορασίδων έπιασε στον ακοντισμό η Ελένη Γκέλη με βολή στα 50.90 μ. στα Χανιά 2015. Η νεαρή αθλήτρια, παρά το γεγονός ότι ασχολείται κυρίως με τα σύνθετα, κατάφερε νε βελτιώσει να πετύχει μια μεγάλη βολή στον ακοντισμό και να βελτιώσει το ρεκόρ της.

Το φετινό της ρεκόρ βελτίωσε στα 100 μ. εμπ. η Ελισάβετ Πεσιρίδου με 13.31. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου βρίσκεται πλέον κοντά στο ατομικό της ρεκόρ (13.27), επίδοση που θα έχει την ευκαιρία να κυνηγήσει στον επόμενο αγώνα. Μάλιστα η Πεσιρίδου ήταν τρίτη στα 100 μ. με 11.68 και έβαλε υποψηφιότητα για μια θέση βασικής στην ομάδα 4Χ100 μ., στο Ηράκλειο.

Ο Κυριάκος Ιωάννου επέστρεψε σε μεγάλα ύψη και κατ΄επέκταση σε μεγάλες διοργανώσεις. Ο Κύπριος πρωταθλητής ξεπέρασε τα 2,29 μ. και παρά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε στο πρόσφατο παρελθόν, έπιασε το όριο συμμετοχής για το Παγκόσμιο του Πεκίνου και τους Ολυμπιακούς του 2016. Ο Κώστας Μπανιώτης ακολούθησε στη δεύτερη θέση με 2,24 μ., ύψος που πέρασε και ο τρίτος Αντώνης Μαστόρας.

Η Γεωργία Στεφανίδη, μπορεί για μεγάλο διάστημα να μην ήταν σε θέση να βρεθεί στα επίπεδα που θα ήθελε, ωστόσο σήμερα στα Χανιά έκανε το πρώτο βήμα της επιστροφής. Η νεαρή ξεπέρασε τα 4,15 μ. στο επί κοντώ, βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ -είχε 4,12 μ. από τον χειμώνα του 2014- και έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, που θα γίνει στο Ταλίν. Νικήτρια του αγώνα ήταν η Λορέλα Μάνου με 4,40 μ. και χαμένες, αλλά καλές προσπάθειες στα 4,50 μ. ύψος που αν ξεπεράσει θα της δώσει το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου και τους Ολυμπιακούς του 2016.

Αν ο άνεμος δεν ήταν ευνοϊκός τότε σήμερα θα πανηγύρισε ένα μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Ακόμη κι έτσι η Χάιδω Αλεξούλη έχει κάθε λόγο να νιώθει ικανοποιημένη από το 6,69 μ. (2,4 μ.), που σημείωσε στο μήκος. Η αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι είχε ακόμη άλμα στα 6,42 μέτρα. Δεύτερη με 6,28 μ. ήταν η Ευαγγελία Γαλένη και Τρίτη η Έφη Κολοκυθά (6,26 μ.). Στο τριπλούν η Βούλα Παπαχρήστου έδειξε σημάδια σταθερότητας έχοντας καλύτερο άλμα στα 13,99 μέτρα. Νέα πολύ καλή εμφάνιση από την νεάνιδα Κωνσταντίνα Ρωμαίου, αυτή τη φορά στο τριπλούν, με άλμα στα 13,94 μέτρα. Στους άνδρες, ο Ζχαρίας Άρνος με 16,45 μ., και ακολούθησαν οι Δημήτρης Τσιάμης και Δημήτρης Μπαλταδούρος με 16,28 μ. Και 16,13 μ., αντίστοιχα.

Η Ειρήνη Βασιλείου πέντε ημέρες από το 53.50 στα Βενιζέλεια βρέθηκε στην ίδια κούρσα με τις βασικές αντιπάλους της στο αγώνισμα και ξεκαθάρισε πως έχει τον πρώτο λόγο. Με 54.34 κατέλαβε με χαρακτηριστική ευκολία την πρώτη θέση, μπροστά από τις Ευαγγελία Ζυγόρη (55.13), Αννα Βασιλείου (55.22) και Ηρώ Πιντή (55.60). Στα 400 μ. των ανδρών ο Πέτρος Κυριακίδης δεν συνάντησε καμία δυσκολία και κατέλαβε την πρώτη θέση με 47.52 με τους Κώστα Μουράτη (48.72) και Κωνσταντίνο Κωνσταντή (48.73) να ακολουθούν.

Στα 100 μ. των ανδρών, ο Παναγιώτης Ανδρεάδης πήρε την πρώτη θέση με 10.57, επίδοση που σημείωσε και ο δεύτερος Βίκτωρ Κρεμμύδας. Τρίτος με 10.58 ήταν ο Παναγιώτης Νυφαντόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ