ΣΤΙΒΟΣ

Σκάνδαλο ντόπινγκ με πρωταγωνιστή τον Ντίακ

Σκάνδαλο ντόπινγκ με πρωταγωνιστή τον Ντίακ

Για υπόθεση διαφθοράς με φόντο σκάνδαλο που αφορά το ντόπινγκ κατηγορούνται ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, Λαμίν Ντίακ.

Το σκάνδαλο ντόπινγκ που ξέσπασε πριν από περίπου ένα χρόνο στην IAAF φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει σταματήσει να απασχολεί τις αρχές. Υπενθυμίζουμε ότι στις 4/12/2014 σε ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού ARD TV και στη συνέχεια στη γαλλική εφημερίδα "L'Equipe" έγιναν αποκαλύψεις για το επιστημονικό ντόπινγκ.

Στο ντοκιμαντέρ μεταξύ άλλων υπήρχαν και δηλώσεις στελεχών που παραδέχονταν τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές.

"Στη Ρωσία δεν μπορείς να πάρεις τα αποτελέσματα που θέλεις δίχως ντόπινγκ. Έτσι γίνεται στη Ρωσία. Οι προπονητές και οι άνθρωποι των ομοσπονδιών λένε ξεκάθαρα πως ο αθλητής με τις δικές του δυνάμεις απλά μπορεί να τα πάει καλά. Για να κατακτήσει μετάλλια χρειάζεται βοήθεια. Και η βοήθεια είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών", δήλωσε στο ARD TV ο Βιτάλι Στεπάνοβ, πρώην υψηλόβαθμος υπάλληλος του οργανισμού καταπολέμησης του ντόπινγκ στη Ρωσία (RUSADA).

Έκτοτε υπήρχαν έρευνες σχετικά με το θέμα και φαίνεται ότι οι Γαλλικές Αρχές έχουν καταλήξει στο πόρισμά τους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Λαμίν Ντίακ και ο Χαμπίμπ Σισέ δέχτηκαν χρήματα τόσο από την Ομοσπονδία της Ρωσίας όσο και από εκείνη της Κένυα για να αποκρύψουν στοιχεία. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρος, αλλά και τον πρώην νομικό σύμβουλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ντίακ ήταν πρόεδρος της IAAF από το 1999 μέχρι πριν από λίγους μήνες όταν και ο Σεμπάστιαν Κόε τον νίκησε στις εκλογές και πήρε τη θέση του. Ήδη αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι Ντίακ ενεργούσε παράνομα εδώ και πολλά χρόνια έχοντας πάντοτε το ανάλογο αντίτιμο για την απόκρυψη στοιχείων που αφορούσαν το ντόπινγκ.

Οι έρευνες από τις αρμόδιες Αρχές της Γαλλίας συνεχίζονται με όλους τους εμπλεκόμενους να κινδυνεύουν με φυλάκιση.

Κόε: "Να προστατέψουμε τους "καθαρούς" αθλητές"

Αξίζει πάντως να τονίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ο Σεμπάστιαν Κόε βρέθηκε στη Ρωσία και ίσως υπάρχει κάποια σύνδεση των δύο υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του εκεί ο πρόεδρος της IAAF μίλησε για το θέμα του ντόπινγκ.

"Η θέση μου σχετικά με το ντόπινγκ είναι αδιαπραγμάτευτη και είναι σημαντικό να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και να προστατέψουμε όλους τους καθαρούς αθλητές. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω απευθείας με Ρώσους αθλητές, προπονητές και παράγοντες και εκτιμώ το γεγονός ότι είχαν πάθος για το άθλημα μας και έδειξαν μια πραγματική όρεξη για αλλαγή. Ένιωσα ότι στηρίζουν την προσπάθειά μας για τη νέα εποχή που θέλουμε να φέρουμε στον στίβο" είπε μεταξύ άλλων κατά την παρουσία του εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ