ΣΤΙΒΟΣ

ΣΕΓΑΣ: "Να στηριχτεί στο μέγιστο δυνατό ο ερασιτεχνικός αθλητισμός"

ΣΕΓΑΣ: "Να στηριχτεί στο μέγιστο δυνατό ο ερασιτεχνικός αθλητισμός"
INTIME SPORTS

Το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Πολιτεία να ρίξει το απαραίτητο βάρος στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό και την χρηματοδότηση του ενόψει και τον Ολυμπιακών Αγώνων.

Ανακοίνωση σχετικά με την στάση της Πολιτείας στο θέμα της χρηματοδότησης των ομοσπονδιών εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ.

Αναλυτικά: "Το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ καλεί την Πολιτεία να αναγνωρίσει εμπράκτως τη σημασία του αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό, να αναθεωρήσει άμεσα τις αποφάσεις της και να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του σε επίπεδα που θα επιτρέψουν την επαρκή λειτουργία του, εν όψει μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Κατανοούμε ασφαλώς την ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τονίσουμε ότι ο αθλητισμός έχει ήδη συνεισφέρει πολύ περισσότερο απ’ όσο του αναλογεί στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση και πλέον τα όρια και οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί.

Στο ασφυκτικό αυτό περιβάλλον (όπου τα 2.840.000 ευρώ της τακτικής επιχορήγησης του ΣΕΓΑΣ για το 2015 αποτελούν το 30% της επιχορήγησης του 2010), η περικοπή των εγκεκριμένων προϋπολογισμών των Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά 5% , συνιστά πλήγμα που δημιουργεί πρόσθετα μεγάλα προβλήματα. Από την σημερινή κυβέρνηση αναμέναμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων για πρόσθετα κονδύλια για τον αθλητισμό. Αντί γι’ αυτό, ανακοινώνεται περικοπή ένα μήνα πριν τη λήξη του έτους, με τις Ομοσπονδίες να έχουν υλοποιήσει τους προϋπολογισμούς στο σύνολο τους.

Την ίδια στιγμή, που περικόπτονται οι τακτικές επιχορηγήσεις, εκδίδονται από τη ΓΓΑ αποφάσεις έκτακτων επιχορηγήσεων, πράγμα που συνιστά λανθασμένη πρακτική, που έρχεται από το παρελθόν και δεν λύνει το πρόβλημα. Πολύ περισσότερο όταν οι επιχορηγήσεις αυτές δεν κατανέμονται αναλογικά, αλλά με βάση ασαφή κριτήρια.

Ακόμη σοβαρότερο είναι το γεγονός ότι επιχορηγούνται εκτάκτως κάποιες Ομοσπονδίες προκειμένου – όπως αναφέρεται στις αποφάσεις – τα χρήματα να δοθούν στα Σωματεία της δύναμης τους. Δηλαδή η ΓΓΑ διαχωρίζει τα Σωματεία; Και γιατί δεν δικαιούνται και τα Σωματεία του στίβου επιχορήγηση;

Προτεραιότητα πρέπει να είναι η κάλυψη των τακτικών επιχορηγήσεων, ώστε να υλοποιηθούν οι εγκεκριμένοι Προϋπολογισμοί και να μην δημιουργηθούν ελλείμματα. Σημειώνουμε ότι για τον ΣΕΓΑΣ, σε αντίθεση με άλλες Ομοσπονδίες, η έκτακτη επιχορήγηση δεν καλύπτει την απώλεια του 5% της εγκεκριμένης τακτικής επιχορήγησης του για το 2015.

Αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις της αθλητικής ηγεσίας. Αξιολογούμε θετικά τις εξαγγελίες για «στήριξη του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού, νοικοκύρεμα των οικονομικών των Ομοσπονδιών και δημιουργία συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων στη χρηματοδότηση των αθλητικών φορέων με ταυτόχρονη κατάργηση του φαύλου καθεστώτος των έκτακτων επιχορηγήσεων». Αναμένουμε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού να μετουσιώσει όλα αυτά σε πράξη και να διασφαλίσει ότι το 2016 ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός θα έχει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για να στηριχτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η προσπάθεια σωματείων, αθλητών και προπονητών με στόχο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ