ΣΤΙΒΟΣ

Οι αστέρες του ελληνικού στίβου έτοιμοι για τη μάχη της Πάτρας

Οι αστέρες του ελληνικού στίβου έτοιμοι για τη μάχη της Πάτρας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι κορυφαίοι Ελληνες αθλητές θα βρίσκονται στην Πάτρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 103ο Πρωτάθλημα Ανδρών, ενώ το αδύναμο φύλο είναι ιδιαίτερα δυνατό στο 83ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών.

Οι κορυφαίοι Ελληνες αθλητές θα βρίσκονται στην Πάτρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 103ο Πρωτάθλημα Ανδρών. Στους αγώνες μετέχει η αφρόκρεμα του ελληνικού στίβου, αθλητές που έχουν πετύχει διακρίσεις, ενώ ήδη στη σεζόν έχουν δείξει την εξαιρετική αγωνιστική τους κατάσταση.

100 μ. - 400 μ.

Ο Λυκούργος Τσάκωνας όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα σπριντ. Με φετινό 10.16 στα 100 μ. και 20.50 στα 200 μ. είναι δίχως αμφιβολία, ένα από τα πρόσωπα της διοργάνωσης. Βασικός του στόχος να ξεμπερδέψει με το όριο για το Λονδίνο κυρίως στα 200 μ., που είναι το αγώνισμα, στο οποίο θα επιδιώξει τη διάκριση. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του Πάνου Τριβυζά που έχει πετύχει φέτος 10.36 στα 100 μ. και 20.58 στα 200 μέτρα.

Ο αθλητής έχει στην άκρη του μυαλού του, ακόμη και το 20.44 (όριο για Λονδίνο). Ο Κώστας Ζήκος θέλει να τρέξει κάτω από 10.60, προκειμένου να βγάλει εισιτήριο για το Γκροσέτο. Σε καλή κατάσταση έδειξε πως είναι και ο Αγγελος Ρούσος με φετινό 10.63.

Οι έφηβοι κυριαρχούν βάσει επίδοσης στα 400 μ., όμως, ο έμπειρος Πέτρο Κυριακίδη, θα προσπαθήσει να διατηρήσει τον τίτλο του. Την κορυφαία επίδοση έχει ο έφηβος Κώστας Λαμπρόπουλος με 4.32, ακολουθεί ο Μιχάλης Παππάς (47.45), ο 21χρονος Κώστας Κουτσούκης (47.45) και ο Κυριακίδης (47.67).

800 μ. -5.000 μ.

Ενας έφηβος κατέχει την κορυφή και στα 800 μ., ο νέος κάτοχος του ρεκόρ Κ20, Θάνος Καλάκος. Ο αθλητής του ΓΣ Γλυφάδας θα επιδιώξει κάτι καλύτερο από το 1.48.70, που πέτυχε στην Καλαμάτα. Ο Χρήστος Κοτίτσας επέστρεψε φέτος και ευελπιστεί σε ένα χρόνο κάτω από 1.48.80, που είναι το όριο για Μπίντγκοζ. Ο Ανδρέας Δημητράκης είναι ο κορυφαίος αθλητής των μεσαίων αποστάσεων και όπως και πέρυσι αυτός που θα επιδιώξει να κάνει το νταμπλ σε 800 μ. και 1.500 μέτρα. Ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ θέλει να πετύχει νέο ατομικό ρεκόρ στα 1.500 μ., απόσταση στην οποία έδειξε φέτος πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση (3.39.45). Ο Δήμος Μαγγίνας κατέχει την κορυφαία επίδοση στην Ελλάδα στα 5.000 μ. με 14.39.09, ο Γιάννας Ζερβάκης (14.42.96), ο Χρήστος Καλλίας (14.42.96), ο Κώστας Γκελαούζος (14.55.76) και ο περσινός νικητής Μάρκος Γκούρλιας (14.59.28) θα κυνηγήσουν την κορυφή.

110 μ. εμπ.- 3.000 μ. στιπλ

Ο Κώστας Δουβαλίδης είναι ένα από τους αθλητές με τις περισσότερες νίκες στη διοργάνωση. Φέτος αναμένεται να φτάσει σε διψήφιο αριθμό, αφού ήδη μετράει εννέα νίκες. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ θέλει μια επίδοση κάτω από 13.48, που είναι το όριο για Λονδίνο. Ο αθλητής θα κάτσει στο βατήρα με φετινό 13.58. Στα 400 μ. εμπ. ο Κώστας Νάκος δεν είναι μόνο ο περσινός νικητής, αλλά και ο αθλητής με την κορυφαία φετινή επίδοση (52.25) και παράλληλα το φαβορί για το χρυσό. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντής κυνηγά το όριο για το Μπίντγκοζ (51.20) και ο Γιώργος Καλογεράκης για το Ευρωπαϊκό Κ20 (52.65). Ο Νίκος Γκότσης (9.18.84) και ο έφηβος Νίκος Σάκης αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στα στιπλ.

Αλματα

Το επί κοντώ θα είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα αγωνίσματα του διημέρου. Ο Κώστας Φιλιππίδης είναι έτοιμος για την 11η νίκη του στο πρωτάθλημα, ενώ στο μυαλό του είναι και το ρεκόρ αγώνων (5,82 μ.). Ο αθλητής έχει σημειώσει φέτος 5,70 μέτρα. Ο Εμμανουήλ Καραλής στο ντεμπούτο το στη διοργάνωση, αναμένεται να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές. Ο νεαρός έχει ως στόχο της σεζόν το φετινό του 5,63 μέτρα. Ο Δημήτρης Πατσουκάκης ψάχνει τον αγώνα στον οποίο θα κυνηγήσει άλμα πάνω από τα 5,50 μ., ενώ οι Νίκος Νεράντζης και Θοδωρής Χρυσανθόπουλος θα επιδιώξουν να δώσουν συνέχεια στις καλές εμφανίσεις στη σεζόν.

Δεδομένης της απουσίας των Κώστα Μπανιώτη και Αντώνη Μάστορα, ο Αντώνης Μέρλος έχει τον πρώτο λόγο στο ύψος. Ο έφηβος Μίλτος Τεντόγλου έχει την κορυφαία επίδοση στο μήκος με 8,16 μ., ωστόσο οι Τάσος Γαλαζούλας (7,90 μ.), Μιχάλης Μερτζανίδης (7,84 μ.), Νίκος Καψής (7,83 μ.), αλλά και ο περσινός νικητή Γιώργος Τσάκωνας βλέπουν ...την κορυφή. Την όγδοη νίκη του αναμένεται να διεκδικήσει στο τριπλούν ο Δημήτρης Τσιάμης, που με φετινό 16,87 μ., δεν φαίνεται να απειλείται από κάποιον άλλο αθλητή. Ο Δημήτρης Μπαλταδούρος και ο Παύλος Μπόφτσης διεκδικούν το βάθρο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία και τον Τάσου Γαλαζούλα.

Ρίψεις

Εξαιρετικός αγώνας αναμένεται να γίνει στη σφαιροβολία των Ανδρών με τους Σκαρβέλη, Σταματόγιαννη, Ζώτο, Λατιφλάρι και τον έφηβο Οδυσσέα Μουζενίδη. Την κορυφαία επίδοση έχει ο Σκαρβέλης με 19.72 μέτρα. Στη δισκοβολία, ο Γιώργος Τρέμος θα επιδιώξει να διατηρήσει τον τίτλο του και με φετινό 60,75 μ., είναι το μεγάλο φαβορί. Δυνατός αγώνας θα γίνει και στον ακοντισμό με τον Γιάννη Κυριαζή να αποφασίζει σήμερα αν θα πάρει μέρος στον αγώνα. Παρόλα αυτά η παρουσία του Παρασκευά Μπατζάβαλη, δημιουργεί προϋποθέσεις για καλές επιδόσεις. Ο Μιχάλης Αναστασάκης απαλλαγμένος πλέον από το άγχος του ορίου θα κυνηγήσει να βελτιώσει το 77,72 μ., που πέτυχε στη Νικήτη και είναι μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΦΥΛΟ

Εξάλλου, το 83ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γυναικών και το 103 Ανδρών γίνεται το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα. Οι Ελληνίδες αθλήτριες αναμένεται να προσφέρουν μοναδικό θέαμα, αφού στη διάρκεια της σεζόν άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις.

100 μ. -400 μ.

Η Μαρία Μπελιμπασάκη έκανε το ντεμπούτο της πριν από λίγες ημέρες στο Αργος Ορστικό και έδειξε τις διαθέσεις της ενόψει Πανελληνίου. Με 23.00 στα 200 μ. και 11.51 από το διασυλλογικό πρωτάθλημα στα 100 μ., αναμένεται να είναι το φαβορί για το νταμπλ. Η Γρηγορία Κεραμιδά θα πάρει μέρος και στις δύο αποστάσεις με βασικό στόχο το όριο για το Λονδίνο στα 200 μ. (23.10). Η Μαρία Γάτου παρά το γεγονός ότι δεν έχει κούρσες στα πόδια της, είναι σε καλή κατάσταση και θα διεκδικήσει μια καλή παρουσία. Η Κατερίνα Δαλάκα, θα κάνει όπως και πέρυσι 100 μ., όμως, θα πρέπει να υπερβεί τον εαυτό της, προκειμένου να διατηρήσει τον περσινό της τίτλο. Η Ειρήνη Βασιλείου είναι και φέτος το φαβορί για τη νίκη στα 400 μέτρα. Η 27χρονη έχει τρέξει φέτος την απόσταση σε 52.54, στη μία και μοναδική της εμφάνιση στη απόσταση τη φετινή σεζόν. Η Άννα Βασιλείου ψάχνει μια επίδοση κάτω από τα 53.00, όπως και η Ανδριάνα Φέρρα, που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό. Το βάθρο "βλέπει" και η νεαρότερη Δέσποινα Μουρτά με 54.28, νέο ατομικό ρεκόρ πριν από λίγες ημέρες.

800 μ.- 5.000 μ.

Δεδομένης της απουσίας της Έλενας Φιλάνδρα, η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου φαίνεται να έχει πάρει τα σκήπτρα στο αγώνισμα. Με 2.03.94 φετινό ρεκόρ θα κυνηγήσει να κάνει μια κούρσα, που θα της δώσει εκτός της νίκης και μια επίδοση κάτω από 2.03.00. Η Αναστασία Μαρικάνου φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο στα 1.500 μ., ενώ στα 5.000 μ. οι δυο αθλήτριες του Παναγιώτη Χαραμή, Ράνια Ρεμπούλη και Αναστασία Καρακατσάνη διεκδικούν την πρώτη θέση.

100 μ. εμπ. - 3.000 μ. στιπλ

Την πρώτη της κούρσα στη χρονιά κάτω από τα 13.00, θα διεκδικήσει στην Πάτρα η Ελισάβετ Πεσιρίδου, που "ψάχνει" το 12.98, που θα τη στείλει στο Λονδίνο. Η έμπειρη αθλήτρια το 2016 στα προκριματικά του αγωνίσματος στην ίδια διοργάνωση έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Μαρία Πιννή θα κυνηγήσει όχι μόνο το βάθρο, αλλά και μια επίδοση κάτω από 13.50. Η Κατερίνα Δαλάκα έχει δείξει μέχρι σήμερα πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό που απομένει είναι να το επιβεβαιώσει στον αγωνιστικό χώρο με μια επίδοση στα 400 μ. εμπ. κάτω από το 57.97, που είναι το ρεκόρ της. Στην ίδια απόσταση, η Δήμητρα Γναφάκη στην πρώτη της κούρσα στην Ελλάδα ψάχνει το όριο για το Μπίντγκοζ (58.50), ενώ με αξιώσεις θα πάρει μέρος στη διοργάνωση η Ελπίδα Τόκα, που βελτίωσε φέτος το ρεκόρ της (59.42). Στα 3.000 μ. στιπλ η Ειρήνη Μιχαλά έχει την κορυφαία επίδοση με 11.14.71, με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία των Μανιαδάκη, Γουνάκη και της Ζωής Ανδρικοπούλου, στο ντεμπούτο της στο αγώνισμα.

Άλματα

Η παρουσία της Κατερίνας Στεφανίδη δίνει επιπλέον αίγλη στη διοργάνωση. Η προοπτική μια σπουδαίας επίδοσης στο επί κοντώ υπάρχει, καθώς ήδη η αθλήτρια έχει υποσχεθεί πως θα επιδιώξει να βελτιώσει το πανελλήνιο ρεκόρ (4,90 μ.). Η αθλήτρια έχει φετινό ρεκόρ 4,85 μ., ενώ πριν λίγες ημέρες στη Ρώμη, δοκίμασε να βελτιώσει το παγκόσμιο ρεκόρ τοποθετώντας τον πήχη στα 5,07 μέτρα. Η Στέλλα Λεδάκη και η η Ελένη Πόλακ διεκδικούν θέσεις στο βάθρο και μαζί νέα φετινά ρεκόρ. Η Βούλα Παπαχρήστου θα είναι για άλλη μία φορά πρωταγωνίστρια, τόσο στο τριπλούν, όπου θέλει ένα άλμα πάνω από το φετινό της 14,23 μ., όσο και στο μήκος.

Στο τριπλούν θα πάρει μέρος και η Κωνσταντίνα Ρωμαίου, που θέλει μια επίδοση πάνω από 13,30 μ., που θα της δώσει το εισιτήριο γα το Μπίντγκοζ. Στο μήκος η Παπαχρήστου είναι η περσινή νικήτρια, όμως, η Λίλη Αλεξούλη η αθλήτρια με την κορυφαία φέτος επίδοση (6,46 μ.). Στον αγώνα μετέχουν μεταξύ άλλων οι Εφη Κολοκυθά (6,30 μ.) και Ανδριάνα Γράβαλου (6,29 μ.). Η Τατιάνα Γκούσιν μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση στο Γιουτζίν και την δεύτερη θέση στο NCAA με 1,91 μ. θα διεκδικήσει τη νίκη και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η αθλήτρια συνεχίζει και αγωνίζεται με τραυματισμό στις κνήμες, ωστόσο καταφέρνει να κινηθεί σε υψηλό επίπεδο. Στον αγώνα θα είναι και η περσινή νικήτρια, Ιωάννα Ζάκκα, αλλά και η έμπειρη Κατερίνα Κυριακοπούλου.

Ρίψεις

Η Βαγγελιώ Σοφάνη έχει την κορυφαία επίδοση στην Ελλάδα με 16,77 μ., είναι η περσινή νικήτρια της διοργάνωσης και δείχνει το φαβορί για την πρώτη θέση και στον φετινό αγώνα σφαιροβολίας. Η Σταματία Σκαρβέλη θα είναι σκληρή αντίπαλος, καθώς με φετινό 16,56 μ., δείχνει ικανή να φτάσει στη νίκη. Η Ελληνοαμερικανίδα θα αγωνιστεί και στη σφυροβολία, με στόχο να βελτιώσει το φετινό της 65,26 μ., σε ένα αγώνισμα, όμως, όπου κυρίαρχη είναι η Ηλιάνα Κοροσίδου. Η αθλήτρια από την Πτολεμαΐδα μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλές εμφανίσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και με 65,83 μ. φετινό ρεκόρ, φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε αυτή τη μάχη.

Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου έχει μόνο αντίπαλο τον εαυτό της, αφού καμία άλλη αθλήτρια δεν μπορεί να κινηθεί στα επίπεδα της. Η έμπειρη δισκοβόλος είναι σε καλή κατάσταση και θέλει μια επίδοση πάνω από τα 61,20 μ., που θα τη στείλουν στο Λονδίνο. Η Σοφία Υφαντίδου δεν είναι μονάχα η κορυφαία αθλήτρια του 7άθλου, αλλά και η κορυφαία αθλήτρια του ακοντισμού. Η νεαρότερες Θεοδώρα Αραμπατζή και Αφροδίτη Μανιού θα επιδιώξουν να βελτιώσουν τα φετινά τους ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ