ΣΤΙΒΟΣ

Ο σπρίντερ που όλοι λατρεύουν να μισούν

Ο σπρίντερ που όλοι λατρεύουν να μισούν

Στα 33 του χρόνια ο Τζάστιν Γκάτλιν είναι ο καλύτερος σπρίντερ στον κόσμο, αλλά δεν έχει πολλές συμπάθειες. Πραγματοποίησε την κορυφαία επίδοση στα 100μ. μετά το 2012 (video).

Στη Ντόχα ο Τζάστιν Γκάτλιν υπενθύμισε πως παραμένει ο καλύτερος σπρίντερ στον κόσμο τον τελευταίο χρόνο.

Ο "χρυσός" Ολυμπιονίκης της Αθήνας σημείωσε την 5η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στα 100 μέτρα και την καλύτερη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου: 9.74 δευτερόλεπτα.

Στα 33 του χρόνια βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στον τελικό του Diamond League στις Βρυξέλλες είχε κάνει 9.77 δευτερόλεπτα! " Τρέχω για το γιο μου", είχε αρκεστεί να πει. Το παιδάκι ήρθε στον κόσμο στη δυσκολότερη εποχή για τον αθλητή που γεννήθηκε στην ανατολική όχθη (Μπρούκλιν), αλλά μεγάλωσε στη δυτική (Πενσακόλα, Φλόριντα).

Η κούρσα του Γκάτλιν στη Ντόχα:

" Πέρυσι δεν περίμενα να νικήσω σε όλους αυτούς τους αγώνες. Απλά συνέβη. Τη φετινή χρονιά θέλω να κάνω μια "κατάθεση". Θέλω να τρέξω γρήγορα, θέλω να καταρρίψω το ρεκόρ Ηνωμένων Πολιτειών. Νομίζω πως μπορώ να καταρρίψω αυτό το ρεκόρ", τόνισε ο Γκάτλιν σε συνέντευξη του στη Ντόχα πριν από τη "μαγική" επίδοση.

Ένας από τους συμπαθέστερους σταρ των σπριντ που ήξερε να μιλάει, δίχως να προκαλεί εγκατέλειψε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Τενεσί το 2002 για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το στίβο. Δύο χρόνια αργότερα στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής το 2005 στα 100 μέτρα, ο άνθρωπος που θα κατέρριπτε το παγκόσμιο ρεκόρ του Ασάφα Πάουελ στα "Τσικλητήρεια" του 2005 με 9.77.

Για την ακρίβεια το έκανε το ρεκόρ στη Ντόχα το Μάρτιο του 2006 με 9.7666. Αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά στη συνέχεια η IAAF ανακοίνωσε πως απλά είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ του Πάουελ με 9.77

Ένα μήνα μετά πιάστηκε ντοπέ σε χρήση στεροειδών. Ήταν το δεύτερο αμάρτημα του με τις αναβολικές ουσίες. Το 2001 βρέθηκε θετικός σε αμφεταμίνες, ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή από παιδί για να αντιμετωπίσει το σύνδρομο υπερκινητικότητας. Το πανεπιστήμιο ανέλαβε την ευθύνη, αλλά η "ρετσινιά" έμεινε.

Ο σπρίντερ που όλοι λατρεύουν να μισούν

Έτσι, όταν τον Ιούλιο του 2006 επιβεβαιώθηκε το δεύτερο δείγμα ο Γκάτλιν τιμωρήθηκε με τιμωρία οκτώ ετών. Η ποινή κόπηκε στα τέσσερα χρόνια όταν ο Γκάτλιν δέχθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές, δίνοντας πληροφορίες για τον προπονητή του, Τρέβορ Γκρέιαμ, πρώην προπονητή της Μάριον Τζόουνς και του Τιμ Μοντγκόμερι.

Στις 3 Αυγούστου του 2010 ο Γκάτλιν επέστρεψε στην ενεργό δράση σε μίτινγκ στην Εσθονία. Τα μεγάλα μίτινγκ δεν τον δέχονταν, αλλά βέβαια όταν ο Γκάτλιν επανήλθε στις μεγάλες επιδόσεις, δεν μπορούσαν να μην τον έχουν στις διοργανώσεις τους. Εξέτισε την ποινή του, συνεχίζει και δέχεται κριτική.

Ο Γιουσέιν Μπολτ ήταν ασυναγώνιστος, αλλά ο Γκάτλιν βρισκόταν εκεί, πάντα στα μετάλλια (χάλκινο στο Λονδίνο το 2012, αργυρό στη Μόσχα το 2013). Δίπλα του πλέον βρίσκεται ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς σπρίντερ όλων των εποχών, ο Ντένις Μίτσελ που είναι ο προπονητής του.

Οι καλύτεροι χρόνοι όλων των εποχών στα 100μ.

Γιουσέιν Μπολτ 9.58 δευτερόλεπτα (2009)

Τάισον Γκέι 9.69 (2009)

Γιόχαν Μπλέικ 9.69 (2012)

Ασάφα Πάουελ 9.72 (2008)

Τζάστιν Γκάτλιν 9.74 (2015)

Νέστα Κάρτερ 9.78 (2010)

Μορίς Γκριν 9.79 (1999)

Στιβ Μάλινγκς 9.80 (2011)

Ρίτσαρντ Τόμπσον 9.92 (2014)

Όταν τον γιουχάρουν, σκύβει το κεφάλι και αδιαφορεί. Όταν πριν από λίγο καιρό η Nike ανακοίνωσε πως επέλεξε τον Γκάτλιν ως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της καμπάνιας, ακόμα και η Πόλα Ράντκλιφ, η ρεκορντγούμαν του Μαραθωνίου που έχει χορηγό την ίδια εταιρεία, άσκησε κριτική στους εργοδότες της για το γεγονός πως στηρίζει έναν "drug cheat", έναν αθλητή που εξαπατά το κοινό και τους συναθλητές του, κάνοντας χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Το 2014 ο Γκάτλιν ήταν αήττητος για 15 αγώνες. Ο Μπολτ δεν έτρεξε σε κανονικό 100άρι. Οι δυο τους δεν μιλούν ο ένας για τον άλλο. Είναι αντίπαλοι. Ο Γκάτλιν αμφισβητεί το σχεδόν μονοπώλιο του Τζαμαϊκανού στα σπριντ. Περιμένουμε την πρώτη τους αναμέτρηση πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο τον Αύγουστο. Προς το παρόν αποφεύγουν ο ένας τον άλλο.

Ο σπρίντερ που όλοι λατρεύουν να μισούν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ