Ο Κώστας Φιλιππίδης ανεβάζει τον πήχη

Ο Κώστας Φιλιππίδης ανεβάζει τον πήχη

Το Sport24.gr κάνει ένα αφιέρωμα στον Κώστα Φιλιππίδη και εξηγεί πως έφτασε ανάμεσα στους κορυφαίους του αγωνίσματος του. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κώστας Φιλιππίδης κάθε χρόνο δικαιώνει όλους όσους τον πίστεψαν και κάθε χρόνο βάζει τον πήχη πιο ψηλά. Εκείνος, έχοντας στο πλευρό του πάντοτε τον Δημήτρη Κυττέα κρατούν χαμηλούς τόνους και με τη δουλειά τους προσπαθούν να κατακτήσουν όλους τους στόχους τους.

Το 5.91μ. στο Παρίσι ήταν απλά μία ακόμα δικαίωση όμως στα 28 του ο Φιλιππίδης δείχνει ικανός σπάσει ακόμα ένα μεγάλο φράγμα, αυτό των έξι μέτρων.

Από τα Τρίκαλα μέχρι το Παρίσι

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω κατά περίπου 13 χρόνια όταν και πρωτοσυστήθηκε στους λάτρεις του αθλήματος ο Κώστας Φιλιππίδης έχει περάσει πολλά. Πάντοτε όμως το ταλέντο και η όρεξη για δουλειά δεν του έλειπαν έχοντας στο πλευρό του τον Δημήτρη Κυττέα.

Από τα 5.22 στα Τρίκαλα στις 14 Ιουνίου του 2003 μέχρι τα 5.91 στο Παρίσι πέρασαν δώδεκα χρόνια με την πρόοδο του κορυφαίου Έλληνα επικοντιστή να είναι συνεχόμενη. Εκτός από τη διετία της περιπέτειας του με το ντόπινγκ. Κατά τη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος του 2007 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ στη διεγερτική ουσία "ετιλεφρίν", μια ουσία που όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να βοηθήσει πουθενά κανέναν αθλητή. 

Ακολούθησε ένας σχεδόν δίχρονος Γολγοθάς για να αποτινάξει από πάνω του στίγμα και να μείνει όρθιος ψυχολογικά. Η άρση της τιμωρίας του από τον ΣΕΓΑΣ και η αθώωσή του από τα ποινικά δικαστήρια τού άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή του την άνοιξη του 2009.

Έκτοτε φροντίζει να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες που είχαν όλοι από εκείνον. Δίχως αμφιβολία όλα ξεκίνησαν από τις 16 Ιανουαρίου 2010, όταν ο Φιλιππίδης, στο μίτινγκ του Μάντσεστερ, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο στο επί κοντώ ανδρών στον κλειστό στίβο, που κατείχε από το 1995 ο Χρήστος Παλλάκης. Έκτοτε ο πήχης έπαιρνε μόνο την ανηφόρα όμως η ατυχία του χτυπούσε πάντοτε την πόρτα στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Ένα χρόνο αργότερα θα ανεβάσει την επίδοσή του στα 5.75 στο Νταεγού και μετά από αυτό, κάθε χρόνο, ανεβάζει το ρεκόρ του.

Το πρώτο του μεγάλο ραντεβού με την ιστορία ήρθε πριν από περίπου ένα χρόνο στο Σόποτ. Εκεί όπου με άλμα στα 5.80 ο Κώστα Φιλιππίδης θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Χρονιά

Διοργάνωση

Κατηγορία

Θέση

2002

Παγκόσμια Γυμνασιάδα

Παίδων

4ος

2003

Ολυμπιακές Ημέρες

Παίδων

3ος

2003

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Παίδων

4ος

2004

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Εφήβων

4ος

2005

Παγκόσμιοι Φοιτητικοί

Εφήβων

2ος

2005

Πανευρωπαϊκό

Εφήβων

2ος

2005

Μεσογειακοί

Ανδρών

1ος

2009

Πανεπιστημιάδα

Ανδρών

9ος

2009

Τελικός Grand Prix

Ανδρών

6ος

2009

Σούπερ Λίγκα

Ανδρών

4ος

2010

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού

Ανδρών

4ος

2010

Σούπερ Λίγκα

Ανδρών

4ος

2011

Σούπερ Λίγκα

Ανδρών

1ος

2011

Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού

Ανδρών

5ος

2011

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Ανδρών

6ος

2012

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού

Ανδρών

9ος

2012

Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Ανδρών

5ος

2012

Ολυμπιακοί Αγώνες

Ανδρών

7ος

2013

Πανευρωπαϊκό κλειστού

Ανδρών

4ος

2013

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Ανδρών

10ος

2013

Ντάιαμοντα Λιγκ

Ανδρών

2ος

2014

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού

Ανδρών

1ος

2014

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Ανδρών

7ος

2014

Ντάιαμοντ Λιγκ

Ανδρών

2ος

2015

Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού

Ανδρών

5ος

Όπλο του η σταθερότητα

Η διαφορά της φετινής χρονιάς σε σχέση με τις προηγούμενες είναι η απίστευτη σταθερότητα που επιδεικνύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο ένα μήνα είναι σταθερά πάνω από τα 5.80 σε όλους τους αγώνες του.

Η χρονιά ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Κώστα Φιλιππίδη, καθώς ξεπέρασε τα 5,70 μέτρα στο μίτινγκ της Ορλεάνης - στις 17 Ιανουαρίου -και κατέλαβε την δεύτερη θέση πίσω από τον Πιοτρ Λίσεκ (Πολωνία). Χαμηλές "πτήσεις" τόσο στο Κότμπους όσο και στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας - στις 27 και 29 Ιανουαρίου αντίστοιχα - με την επίδοσή του να είναι 5,60 μ. Επιστροφή στα… καλά άλματα για τον Κώστα Φιλιππίδη, που ξεπέρασε τα 5,71 μ. στο μίτινγκ του Ντεσάου - στις 11 Φεβρουαρίου - και βελτίωσε την επίδοσή του.

Στις 17 του Φλεβάρη, ο Κώστας Φιλιππίδης κατέλαβε την τρίτη θέση με 5,65μ. στο άλμα επί κοντώ στο μίτινγκ "Pedro's Cup" στην Πολωνία, ενώ στις 25 του μηνός με άλμα στα 5,70μ. κατετάγη τέταρτος, στο μίτινγκ "Malmo Games" στο Μάλμε της Σουηδίας. Στις 7 Μαρτίου, ο Κώστας Φιλιππίδης ξεπέρασε τα 5,75μ, όμως η προσπάθεια του δεν ήταν αρκετή για να τον φέρει σε θέση μεταλλίου (κατέλαβε την πέμπτη θέση) στον τελικό του επί κοντώ στην Πράγα. Στο Diamond League της Ντόχα, στις 16 Μαΐου,  ίδια επίδοση.

Στις 25 Ιουνίου, ο Κώστας Φιλιππίδης κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,85μ. στο Λαντάου της Γερμανίας. Έδειχνε όμως πως είχε κάτι παραπάνω να δώσει. Άλλωστε, ο ίδιος είναι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του. Η δουλειά αποτελούσε πάντοτε τον μεγαλύτερο σύμμαχο του και φαίνεται πως φέτος είναι η χρονιά του.

Το βράδυ της 4ης Ιουλίου ο Κώστας Φιλιππίδης θα το θυμάται για αρκετό καιρό αφού για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 5,91μ. Το που μπορεί να φτάσει μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.

Το άλμα του Φιλιππίδη στα 5.91

Οι επιδόσεις του φέτος στον ανοικτό στίβο

Διοργάνωση

Πόλη

Επίδοση

Θέση

Street pole vault

Αθήνα

5.54

2ος

Ντάιαμοντ Λιγκ

Ντόχα

5.75

1ος

Ντάιαμοντ Λιγκ

Γιουτζίν

5.40

6ος

Γκόλντεν Γκαλά

Ρώμη

5.71

4ος

Πρωτάθλημα Ομάδων

Ηράκλειο

5.80

2ος

Street pole vault

Λαντάου

5.85

1ος

Ντάιαμοντ Λιγκ

Παρίσι

5.91

1ος

Με φόντο το Πεκίνο

Φυσικά το μεγάλο ραντεβού της φετινής χρονιάς είναι αυτό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το οποίο θα διεξαχθεί από τις 22 μέχρι τις 30 Αυγούστου στο Πεκίνο. Η μάχη του Κώστα Φιλιππίδη με τους αντιπάλους του φέτος είναι μεγάλη.

Ο Ρενό Λαβιλενί είναι ο μοναδικός ο οποίος φέτος έχει ξεπεράσει τα έξι μέτρα, ωστόσο υπάρχει από πίσω ένα γκρουπ τεσσάρων αθλητών το οποίο έχει ξεπεράσει τα 5.90. Χολζντέπε, Ντα Σίλβα, Φιλιππίδης και Μπάρμπερ ανήκουν σε αυτό το γκρουπ  και δείχνουν ότι θα παλέψουν για τα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Το τι θα γίνει τελικά θα το δούμε σε περίπου 1,5 μήνα.

Οι καλύτεροι φέτος στον κόσμο

Όνομα

Χώρα

Επίδοση

1.Ρενό Λαβιλενί

Γαλλία

6,05μ.

2.Ραφαέλ Χολζντέπε

Γερμανία

5,92μ.

-.Τιάγκο Μπραζ Ντα Σίλβα

Βραζιλία

5,92μ.

3.Κώστας Φιλιππίδης

Ελλάδα

5,91μ.

-.Σόνασι Μπάρμπερ

Καναδάς

5,91μ.

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Ο πόλεμος της Ψαρούς στη Μύκονο

Τι δήλωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, απαντώντας σε δημοσιεύματα που θέλουν την παραχώρηση της παραλίας Ψαρού στη Μύκονο, σε πολύ χαμηλό τίμημα. "Ξέρουμε, ότι ξεκινάμε πόλεμο με οργανωμένα συμφέροντα", αναφέρει μεταξύ άλλων

16 πράγματα που έχουν γίνει και θα τα μάθουμε σε μισό αιώνα

Μερικές καταστάσεις που είναι 'γραμμένο' να ζήσουμε δεν έγκεινται στη σπειροειδή διαδρομή που συνήθως θεωρούμε ότι ακολουθεί η ειμαρμένη, αλλά στο γεγονός ότι έχουν ήδη σχεδιαστεί και κανονιστεί.

Η αρχή του τέλους για τις πανελλήνιες

Στο φουλ οι μηχανές της κυβέρνησης: Τι θα προβλέπει το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το "κοινωνικό νομοσχέδιο" για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το βίντεο της έκλειψης μέσα από αεροπλάνο τα επισκιάζει όλα

Ναι, ακόμα και τον Τραμπ να κοιτάζει κατευθείαν τον ήλιο.

'Δεν μου αρέσει το σώμα μου': 14χρονη αυτοκτόνησε δια απαγχονισμού

Συγκλονίζουν τα όσα έγραφε το κορίτσι στο μυστικό ημερολόγιο της. "Νόμιζα ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν μέσα σε αυτά που κάνουν οι έφηβοι, αλλά ήταν κραυγή για βοήθεια που δεν άκουσα", είπε η μητέρα της

 
UNIQUE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24