ΣΤΙΒΟΣ

Μπολτ: "Απέδειξα ότι γίνεται και χωρίς ντόπινγκ"

Jamaica's Usain Bolt bids farewell during a lap of honor at the end of the World Athletics Championships in London Sunday, Aug. 13, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader)
Jamaica's Usain Bolt bids farewell during a lap of honor at the end of the World Athletics Championships in London Sunday, Aug. 13, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Ο Γιουσέιν Μπολτ παραχώρησε συνέντευξη στους εκπροσώπους του Τύπου και αναφέρθηκε στις τελευταίες του κούρσες, στη σκληρή δουλειά που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ πέταξε το καρφί του για το ντόπινγκ.

Γενικότερα ο Γιουσέιν Μπολτ δεν είναι ένας αθλητής ο οποίος "κρύβεται" στις δηλώσεις του. Πάντοτε έχει να πει κάτι και το κάνει φυσικά με το δικό του τρόπο. Αυτό έγινε και στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως αθλητής.

Ο σπουδαίος Τζαμαϊκανός σπρίντερ μίλησε για την καριέρα του, το "αντίο" του στους στίβους το οποίο είναι οριστικό, αλλά και για το ντόπινγκ.

Φυσικά, δεν γινόταν να μην αναφερθεί στην αποχαιρετιστήρια βόλτα του στο στάδιο του Λονδίνου όπου γνώρισε την αποθέωση από τους θεατές. "Για μένα ήταν κάτι το εκπληκτικό. Η στήριξη των φιλάθλων δεν άλλαξε. Είναι πολύ θλιβερό που σταματάω τώρα. Η ενέργεια που πήρα από το κοινό ηταν εκπληκτική. Νιώθω σαν το σπίτι μου κάθε φορά που έρχομαι εδώ. Αποχαιρέτησα τους φιλάθλους, αλλά και τα αγωνίσματα μου. Κυριάρχησα σε αυτά αρκετά χρόνια. Για μένα ήταν τα πάντα. Παραλίγο να κλάψω αλλά κρατήθηκα".

Για την υπόθεση του τραυματισμού του στην κούρσα των 4X100 είπε: "Ήταν περίεργο αυτό που συνέβη. Ήξερα ότι πρέπει να μείνω ζεστός. Μπήκαμε στη δεύτερη αίθουσα κλήσης για να ετοιμαστούμε και ήταν ΟΚ. Μας πήγαν όμως νωρίς έξω στον αγωνιστικό χώρο και περιμέναμε 10-15 λεπτά. Γιατί μας έβγαλαν αν ήταν να περιμένουμε τόση ώρα; Αποφάσισαν να κάνουν τελετή απονομής. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Είμαστε αθλητές και πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες".

Βέβαια, δέχτηκε και ερώτηση για το εάν περίμενε ένα καλύτερο τέλος στην καριέρα του: "Δε μετανιώνω που έτρεξα και το 2017. Οι φίλαθλοι ήθελαν να με δουν να τρέχω ακόμα μία χρονιά. Χωρίς αυτούς δε θα είχα καταφέρει όλα όσα κατάφερα τα χρόνια που αγωνιζόμουν. Αν μπορούσα να έρθω εδώ και να δώσω ακόμα μία παράσταση για τους φιλάθλους, θα το έκανα. Αυτό ήταν που ήθελα.

Ένα πρωτάθλημα δεν αλλάζει το τί έχω καταφέρει στην καριέρα μου. Αφού έχασα στα 100μ. κάποιος μου είπε οτι και ο Μοχάμεντ Άλι έχασε τον τελευταίο του αγώνα, οπότε να μην στεναχωριέμαι και τόσο. Έχω καταθέσει τα διαπιστευτήρια μου όλα αυτά τα χρόνια οπότε χάνοντας στην τελευταία μου κούρσα, αυτό δεν αλλάζει όσα έχω πετύχει για το άθλημα".

Το κομμάτι του ντόπινγκ αποτέλεσε ένα από τα σημεία της συνέντευξης Τύπου που θα συζητηθούν. Αρχικά, ο κορυφαίος σπρίντερ τόνισε: "Κατάφερα να αποδείξω πως δουλεύοντας σκληρά όλα είναι πιθανά. Το σλόγκαν μου είναι το όλα είναι πιθανά΄. Αυτό έδειξε σε όλους ότι πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν και να δουλεύουν σκληρά. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τους νέους. Αν αυτό είναι κάτι που μένει για τη νέα γενιά, τότε αφήνω καλή κληρονομιά".

Στη συνέχεια, σε μία ατάκα που αρκετοί την ερμήνευσαν ως μπηχτή για τον Γκάτλιν είπε: "Ήμουν πάντα κατά του ντόπινγκ και πιστεύω ακόμα ότι θα πρέπει οι αθλητές να αποβάλλονται δια βίου. Ο στίβος τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο και σε ανοδική πορεία. Απέδειξα ότι μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς ντόπινγκ. Ελπίζω οι νέοι αθλητές να ακολουθήσουν το παράδειγμα μου".

Τέλος, ήταν ξεκάθαρος σε ότι έχει να κάνει με το μέλλον του: "Ανυπομονώ να απελευθερωθώ από τις προπονήσεις. Ολόκληρη η ζωή μου, από τότε που ήμουν 10 ετών, ήταν στίβος. Το μόνο που γνωρίζω είναι αυτό. Χρειάζομαι διασκέδαση και να χαλαρώσω λίγο. Δεν πρόκειται να επιστρέψω στην ενεργό δράση. Έχω δει αρκετούς να επιστρέφουν και να ντροπιάζονται. Δε θα γίνω ένας από αυτούς.

Με την τηλεόραση δε θα ασχοληθώ ούτε θα κάνω κάπου τον σχολιαστή. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορω να κάθομαι ακίνητος σε ένα σημείο. Ίσως κάνω κάτι άλλο σχετικό".

Photo credits: AP Photo/Matthias Schrader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ