ΣΤΙΒΟΣ

Μεγαλοοικονόμου: "Ο Καραλής έδειξε πως δεν μασάει"

Μεγαλοοικονόμου: "Ο Καραλής έδειξε πως δεν μασάει"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο προπονητής του Εμμανουήλ Καραλή, Βασίλης Μεγαλοοικονόμου, μίλησε για το νέο παγκόσμιο ρεκόρ του νεαρού επικοντιστή, αλλά και για τους επόμενους στόχους του.

Οταν τελείωσε ο αγώνας το πρώτο πράγμα που είπε ήταν..."θέλω κι άλλους τέτοιους αγώνες". Αγώνες με έντονο συναγωνισμό, σπουδαίους αντιπάλους, κόσμο στις εξέδρες και κλίμα που σου ανεβάζει την αδρεναλίνη.

Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι ένας...σχεδόν 17χρονος αθλητής που καταφέρνει να γίνεται καλύτερος αγώνα με τον αγώνα. Για την ακρίβεια, που ζει για να βελτιώνεται μέσα από τους αγώνες. Η μέχρι τώρα πορεία του στους αγωνιστικούς χώρους έχει δείξει πως δεν πρόκειται μονάχα για έναν αθλητή με περίσσια σωματικά χαρίσματα, αλλά για ένα ταλέντο, που διαθέτει τα ψυχολογικά αποθέματα να εξελιχθεί σε έναν σπουδαίο αθλητή. Ο πιτσιρικάς το περασμένο Σάββατο ξεπέρασε τα 5,54 μ. στο επί κοντώ στο μίτινγκ του Γιάμπλονετς και κατάφερε να βελτιώσει τη δική του κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως στην κατηγορία του. Παράλληλα έδειξε πως δεν επηρεάζεται από δυνατούς αντιπάλους, αντίθετα εμπνέεται από αυτούς και γίνεται πολύ καλύτερος.

"Πολλά μπορώ να πω για την εμπειρία της παρουσίας μας στο μίτινγκ της Τσεχίας. Έχουν αναγάγει το γεγονός σε σόου. Ξέρουν να πουλάνε καλά τους αθλητές και να δημιουργούν μοναδικές συνθήκες", είπε αρχικά ο "μαέστρος" αυτής της επιτυχίας Βασίλης Μεγαλοοικονόμου και συμπλήρωσε: "Ο Εμμανουήλ έδειξε ότι δεν μασάει. Μπήκε σε έναν αγώνα κόντρα σε σπουδαίους αθλητές, όπως ο Ρενό Λαβιλενί και οι Τσέχοι πρωταθλητές, όμως, αυτό δεν τον αποθάρρυνε, αντίθετα του έφτιαξε ακόμη περισσότερο την ψυχολογία. Το επί κοντώ είναι ένα αγώνισμα, όπου το αποτέλεσμα του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία του αθλητή. Ο Εμμανουήλ χρειάζεται τέτοιους αγώνες, μέσα από αυτούς θα γίνει ακόμη καλύτερος".

Για τον Καραλή η επίδοση της Τσεχίας ήταν αναμενόμενη, αυτό που όμως του έμεινε από τον αγώνα του Σαββάτου ήταν η διαφορετική εμπειρία που έζησε.

"Είναι τρελαμένος όχι τόσο με την επίδοση, αφού το έβλεπε και στην προπόνηση ότι μπορεί να πηδήσει ψηλά, αλλά με την εμπειρία της συμμετοχής σε έναν τέτοιο αγώνα. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Τσεχία, μέχρι την ώρα της επιστροφής έζησε μοναδικές στιγμές", συμπλήρωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Ο Καραλής πέρα από σπουδαίος αθλητής δεν παύει να είναι ένα 17χρονο παιδί, που βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο της δημοσιότητας. "Μετά την επίδοση του ΣΕΦ συζητήσαμε πολύ. Έχει μείνει προσγειωμένος, δεν έχει χάσει το στόχο του. Ξέρει πως τίποτα δεν χαρίζεται και πως πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά για να πετύχει τους στόχους του. Οταν βγήκαμε από το ΣΕΦ, μετά το 5,53 μ. τον ρώτησα πως αισθάνεται και μου είπε. "Ηταν ένας ακόμη αγώνας". Η αλήθεια είναι πως την εβδομάδα μετά το πρωτάθλημα αποσυντονίστηκε. Είχαμε πει πως θα δώσει συνεντεύξεις μέχρι και την επόμενη Κυριακή, γιατί έπειτα είχαμε υποχρεώσεις. Κι έτσι κάναμε. Η πίεση ήταν αρκετά μεγάλη για εκείνον. Τον πήραν ακόμη και από πρωινάδικα και του ζήτασαν να βγει για λίγο από την τάξη του σχολείου και να μιλήσει. Παρόλα αυτά κατάφερε να διαχειριστεί την ξαφνική δημοσιότητα που έπεσε πάνω του", είπε ο Έλληνας προπονητής, ο οποίος αναφέρθηκε και στον αγώνα του Σαββάτου:

"Κόλλησε στο 5,35 μ., όμως, ακόμη κι εκεί κατάφερε να αντιδράσει. Το άλμα στο 5,54 μ. ήταν πολύ καλό. Εξίσου καλές ήταν οι προσπάθειες και στα 5,64 μ., νομίζω πως χάθηκαν στις λεπτομέρειες. Φαίνεται πως σύντομα θα έρθουν ακόμη μεγαλύτερα άλματα".

Πως διαχειρίζεται όπως ένας προπονητής έναν 17χρονο αθλητή αυτού του επιπέδου;

"Το ήξερα από πέρυσι πως φέτος η εξέλιξη του θα ήταν ραγδαία. Και για μένα αυτός ο δρόμος είναι καινούριος. Γι' αυτό και φρόντισα να μιλήσω με πολλούς ανθρώπους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ώστε να πάρω γνώμες. Ολοι συμφωνούμε πως δεν κόβεις τον δρόμο ενός αθλητή, τον αφήνεις να εξελιχθεί και να φτάσει εκεί που μπορεί. Ο Εμμανουήλ κάνει την προπόνηση ενός 16χρονου αθλητή. Δεν με τρομάζει η εξέλιξη του. Το επί κοντώ δεν είναι ένα αγώνισμα, που στηρίζεται τόσο στον όγκο δουλειάς, αλλά πολύ περισσότερο στην τεχνική και την ψυχολογία του αθλητή. Εχουμε δει αθλητές να πηδάνε ψηλά και μετά να το χάνουν, άλλους να ξεκολλάνε από ένα επίπεδο μετά από πολύχρονη προσπάθεια. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την ψυχολογία. Ο Καραλής είναι ένας αθλητής, που όταν μπαίνει στον αγώνα, ανεβαίνει σκαλιά, εξελίσσεται, γίνεται καλύτερος", είπε.

Ο νεαρός τις επόμενες ημέρες θα ξεκουραστεί προκειμένου να πάρει δυνάμεις ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Η καλοκαιρινή σεζόν περιλαμβάνει πολλές αγωνιστικές προκλήσεις στις οποίες και θα επιδιώξει τη διάκριση.

Δείτε την προσπάθεια του Εμμανουήλ Καραλή που του χάρισε το νέο Παγκόσμιο ρεκόρ

ΠΗΓΗ: ΣΕΓΑΣ

Photo credits: Action images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ