ΣΤΙΒΟΣ

Με απευθείας ανάθεση το παγκόσμιο στο Γιουτζίν

Με απευθείας ανάθεση το παγκόσμιο στο Γιουτζίν

Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (IAAF) ανέθεσε στο Γιουτζίν των Ηνωμένων Πολιτειών τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου το 2021.

Φαίνεται πως ο απερχόμενος πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, ο Καμερουνέζος Λαμίν Ντιάκ ήθελε να προσθέσει μια τελευταία πινελιά στην επιτυχημένη και αμφιλεγόμενη προεδρία του: Να αναθέσει για πρώτη φορά ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο κογκρέσο της IAAF στο Πεκίνο το Γιουτζίν ανέλαβε τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 2021. Πρόσφατα είχε ηττηθεί στη "μάχη" της διεκδίκησης των αγώνων του 2019 από τη Ντόχα.

Το Γιουτζίν δεν είχε καταθέσει καν υποψηφιότητα. Ο κορυφαίος δεκαθλητής όλων των εποχών, Άστον Ίτον που ζει και προπονείται στο Γιουτζίν δεν έκρυψε την έκπληξη του. Στην Ευρώπη πάλι και συγκεκριμένα στη Σουηδία ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου, Μπγιορν Έρικσον δήλωσε έκπληκτος και ενοχλημένος. Ήθελε να διεκδικήσει το Γκέτεμποργκ τους αγώνες, προκειμένου να γιορταστεί με λαμπρότητα η 400η επέτειος από την ίδρυση της πόλης.

" Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση στρατηγικής, το να πάμε στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντικό για εμάς. Ελπίζω πως οι Αμερικανοί θα ανακαλύψουν πως ο στίβος δεν είναι μόνο οι αγώνες πρόκρισης (τράιαλς) για τους Ολυμπιακούς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες", είπε ο 81χρονος Ντιάκ.

Το στάδιο Χέιγουρντ Φιλντ είναι ένα από τα ιστορικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διοργανώνεται κάθε χρόνο μίτινγκ στη μνήμη του δρομέα Στιβ Πριφοντέν και ο αγώνας έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Diamond League.

Το προηγούμενο καλοκαίρι φιλοξένησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων, ενώ το γειτονικό Πόρτλαντ έχει αναλάβει τη διοργάνωση του επόμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου.

Ακόμα μια φορά η IAAF έχει αναθέσει απευθείας τη διοργάνωση ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος δίχως διαγωνισμό, το 2007 στην Οζάκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ