ΣΤΙΒΟΣ

H IAAF περνάει στα χέρια των αθλητών

H IAAF περνάει στα χέρια των αθλητών

Ένας εκ των Σεμπάστιαν Κόε ή Σεργκέι Μπούμπκα θα είναι ο νέος πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF) την Τετάρτη (19/8) μετά τις εκλογές στο Πεκίνο. Διαφωνούν σε πολλά, συμφωνούν στην αντιμετώπιση και περιορισμό του ντόπινγκ.

Ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόε δεν αγωνίστηκε ποτέ σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, αλλά στο περιθώριο της 15ης κατά σειρά διοργάνωσης της IAAF φαίνεται πως θα αναδειχθεί νικητής και θα καθίσει στην προεδρική καρέκλα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, διαδεχόμενος τον 82χρονο Καμερουνέζο Λαμίν Ντιάκ.

Ο πρόεδρος της βρετανικής Ολυμπιακής επιτροπής και δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στα 1.500 μέτρα είναι το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη, έχοντας στο πλευρό του (επίσημα) περισσότερες από 30 διεθνείς ομοσπονδίες, ανάμεσα του και την ελληνική του ΣΕΓΑΣ. Αντίπαλος του ωστόσο είναι ο "μυθικός" Σεργκέι Μπούμπκα, αξεπέραστος ακόμα και σήμερα δεκατέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση. Ο Ουκρανός έχει "κερδίσει" πέντε ομοσπονδίες.

Οι εκλογές γίνονται στο κογκρέσο της IAAF σε κεντρικό ξενοδοχείο του Πεκίνου. Το όνομα του νικητή θα το γνωρίζουμε το μεσημέρι μετά την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Οι δύο υποψήφιοι, νυν αντιπρόεδροι της παγκόσμιας ομοσπονδίας, έχουν παρουσιάσει ογκώδεις προτάσεις. Συμφωνούν όμως πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να παταχθεί ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος του αθλητισμού, το ντόπινγκ ειδικά μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων από τους Τάιμς του Λονδίνου και το γερμανικό κανάλι ARD.

Ο Κόε ζητάει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής και καλεί να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στη "μάχη", ενώ ο Μπούμπκα θέλει να γίνει πιο απλό το σύστημα ελέγχου των απαγορευμένων ουσιών. Προτεραιότητα τους είναι να προστατευθούν οι "καθαροί" αθλητές. Ο στίβος χρειάζεται μεγάλα ονόματα, σταρ που είναι "καθαροί" όπως για παράδειγμα ο Γιουσέιν Μπολτ ή η Άλισον Φίλιξ, οι δύο πιο επιτυχημένοι αθλητές που θα αγωνιστούν στο Πεκίνο. " Καμιά ανοχή απέναντι στο ντόπινγκ", δηλώνουν και οι δύο.

Τις τελευταίες μέρες ο Μπούμπκα έχει επιδοθεί σε μια "μάχη" να κερδίσει τις εντυπώσεις. Πριν από την έναρξη των εργασιών στο κογκρέσο ανακοίνωσε πως θα συνδιοργανώσει με τον παγκόσμιο ρέκορντμαν Ρενό Λαβιλενί αγώνα επί κοντώ στο Κλερμόν Φεράν, τη γενέτειρα του Λαβιλενί και μαζί του έχουν ταξιδέψει στο Πεκίνο δύο σπουδαίοι Ουκρανοί αθλητές, ο ποδοσφαιριστής Αντρέι Σεφτσένκο και ο πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο Κόε πάλι δεν χρειάζεται κανέναν σταρ, έχει περισσέψει αρκετή αστερόσκονη από τη διεκδίκηση και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ενώ φυσικά έχει τη στήριξη των βρετανικών ΜΜΕ, τα οποία προχωρούν σε διάφορες αποκαλύψεις για το ντόπινγκ τον τελευταίο χρόνο.

Ο Μπούμπκα ακριβώς όπως και στις εκλογές για τη Διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή, είναι προετοιμασμένος και για ήττα. Είναι υποψήφιος και για αντιπρόεδρος. Αντίθετα ο Κόε αν χάσει τις εκλογές, τότε απομακρύνεται από το εκτελεστικό συμβούλιο της IAAF. 'Η απλά είναι τόσο σίγουρος για την εκλογή του.

Όποιος και αν είναι ο νικητής τελικά θα έχει ένα βουνό να ανέβει τον επόμενο χρόνο, αφού φαίνεται πως το ντόπινγκ δρα ανεξέλεγκτα κάτω από τη μύτη της IAAF, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει ψηλά το ενδιαφέρον στο "βασιλιά" των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα χρόνο πριν από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ