ΣΤΙΒΟΣ

Φιλιππίδης: "Δεν μπορείς να κάνεις χρήση όταν είσαι συνεχώς σε αγώνες"

Φιλιππίδης: "Δεν μπορείς να κάνεις χρήση όταν είσαι συνεχώς σε αγώνες"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σε εκδήλωση του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία έδωσε το "παρών" ο Κώστας Φιλιππίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων άνοιξε το κεφάλαιο "ντόπινγκ", ξεκαθαρίζοντας πως "δεν μπορείς να κάνεις χρήση, όταν είσαι συνεχώς σε αγώνες".

Καλεσμένος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ήταν ο πρωταθλητής του επί κοντώ, Κώστας Φιλιππίδης. Μαζί και ο προπονητής του, Δημήτρης Κυττέας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως "ο Φιλιππίδης έχει περάσει 78 ελέγχους ντόπινγκ", δείχνοντας τα χαρτιά προς τους συμμετέχοντες αθλητικούς συντάκτες.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για τις συνθήκες προετοιμασίας ενός αθλητή, τον συνδυασμό του υψηλού επιπέδου πρωταθλητισμού με τις σπουδές καθώς και για τον προγραμματισμό για τους επόμενους αγωνιστικούς στόχους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

"Πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια στον αθλητισμό ώστε να υπάρξει εξωστρέφεια και μία προβολή τελείως διαφορετική από αυτό που έχουμε σήμερα. Χρειάζονται συνεργασίες πολλών φορέων: Ομοσπονδίες αλλά και η ΓΓΑθλητισμού να πάρει σημαντικό ρόλο. Η ΕΟΕ το έκανε το τελευταίο διάστημα ξεκινώντας ιδιαίτερα προγράμματα ενόψει των Ολυμπιακών του Ρίο (σ.σ. υιοθετήστε έναν αθλητή). Είναι όμως μεμονωμένες προσπάθειες, και δεν γίνονται οργανωμένα".

Για το αν προτιμά την Ελλάδα ή το εξωτερικό: "Μου είχαν έρθει 4 υποτροφίες για πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Είχα αποφασίσει τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου, όμως τότε. Είχα μπει ήδη στο Οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕ). Πήρα την απόφαση να σπουδάσω και να ζήσω εδώ. Συνεχίζουμε να συναντάμε δυσκολίες, αλλά έχει πολύ μεγάλη αξία να ξεπερνάς αυτά τα πράγματα. Σίγουρα θα ήθελα να έχω καλύτερες συνθήκες. Όπως το στρώμα που σας ανέφερε ο προπονητής μου. Έχω να συναγωνιστώ αθλητές με καλύτερες συνθήκες στις χώρες τους. Δεν είναι η δουλειά μας να κατηγορούμε, όμως και να δείχνουμε με το δάχτυλο. Θα θέλαμε κάτι διαφορετικό".

Για τον εξοπλισμό του: "Γίνεται πολύ μεγάλη μελέτη από τις εταιρίες με στόχο τη διευκόλυνση του αθλητή. Τι θα κάνει τον αθλητή να πηδάει πιο εύκολα. Οι αθλητές πηδούν πιο σταθερά. Δεν ξέρεις τι θα βγει στο μέλλον από καινούριο εξοπλισμό. Ένα παγκόσμιο ρεκόρ κρατά 20 χρόνια. Πριν δύο χρόνια έγινε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο, όμως στα ίδια επίπεδα".

Για το αν έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών: "Ο Δημήτρης με έβαλε σε πολλούς αγώνες. Δεν μπορείς να κάνεις χρήση, όταν είσαι συνεχώς σε αγώνες, με τη φυσική κατάσταση που απαιτείται κι ενώ γυμνάζεσαι με συγκεκριμένο τρόπο. Διαρκώς αγωνίζεσαι σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει να ετοιμαστείς, άρα ξεκινώντας όλο αυτό, νομίζω ότι ήταν πρωτοπόρο για την Ελλάδα. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία εξελιχτήκαμε για να κινούμαι σε αυτό το επίπεδο".

Για το αν μπορείς να συνδυάσεις σπουδές και πρωταθλητισμό: "Είναι δύσκολο να συνδυάσεις πρωταθλητισμό και σπουδές. Είναι πολύ δύσκολο. Όταν τελείωσα το σχολείο, ξεκινώντας την ΑΣΟΕ, του είπα πως τώρα θα έχω και περισσότερο χρόνο. Αν δεν πας για μάθημα, μην έρθεις για προπόνηση, μου απάντησε. Με στήριξε σε όλο αυτό ο Δημήτρης. Με αποκορύφωμα, το Μεταπτυχιακό που έκανα. Οι παρακολουθήσεις ήταν περισσότερες από ό,τι ήταν όλα τα χρόνια. Συνδυάζονται, όμως. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν έμειναν καθόλου πίσω οι σπουδές. Το τέλειωσα σε 4,5 χρόνια. Δεν ξεκίνησα αμέσως το Μεταπτυχιακό. Πέρασαν τρία χρόνια, για να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου".

Για τη ζωή ενός αθλητή: "Τον προπονητή μου τον βλέπω περισσότερο από τον πατέρα και τη μητέρα μου. Τους γονείς μου κάνω μεγάλο διάστημα να τους δω, αφού λείπω στο εξωτερικό. Από την πλευρά μου κατάλαβα από μικρός πως θα αποκομίσω τα περισσότερα από έναν άνθρωπο που θέλει να μου δώσει. Γρήγορα τα πίστεψα και πορευτήκαμε μαζί. Πρέπει να έχεις ένα πρόγραμμα, όμως, να ακολουθήσεις μία τακτική. Χωρίς προγραμματισμό βραχυχρόνιο, 3-5 ετών, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα".

Για τους αθλητικούς συντάκτες: "Όταν έχεις μία επιτυχία θα έχεις και την αναγνώριση. Θα γίνει όλη αυτή η φασαρία που έγινε. Αν ήθελα να ακούγομαι κάθε ημέρα στην τηλεόραση και στις εφημερίδες θα μπορούσα. Επιλογή μας είναι να κρατάμε διαφορετική στάση. Εμένα δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Οι δημοσιογράφοι κάνουν κάποια λάθη, όμως. Πρέπει να είναι αντικειμενικοί, να περιγράφουν αυτό που γίνεται, αλλά ο ρόλος τους πρέπει να είναι και εξισορροπητικός. Ο ΠΣΑΤ τη χρονιά που βρήκα πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής ( ο ένας βγήκε πρώτος κι εγώ βγήκα 5ος). Μετά πως μπορώ εγώ να εξετάσω πότε πέφτουν, πότε ανεβαίνουν; Πότε πηγαίνω εγώ καλά και πότε άσχημα; Θα ήθελα να έχω πάρει τα μετάλλια. Στοχεύαμε για το μετάλλιο. Δεν θεωρώ ότι ήταν αποτυχία. Πήρα αποφάσεις, έκανα αλλαγές, σωστές λάθος; Θα κριθεί στην πορεία. Θα ήθελα να πάω καλύτερα, αλλά δεν θεωρώ αποτυχημένη αυτή τη χρονιά. Αυτό, όμως μου έδωσε κάποια καλά στοιχεία για τη συνέχεια και την πορεία. Δεν θεωρώ ότι έμεινα έξω από τα φώτα της δημοσιότητας".

Για την κόντρα του Λαβιλενί με το Βραζιλιάνικο κοινό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: "Όταν πέρασε το 5.98 ο Λαβιλενί νόμιζε ότι "καθάρισε" και θα κέρδιζε. Όμως, πέρασε το 6.03 ο Βραζιλιάνος. Ο Λαβιλενί αποφάσισε να πάει στο 6.08 για να νικήσει. Οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν την κουλτούρα των φιλάθλων του κλασικού αθλητισμού. Ο Λαβιλενί παρεξηγήθηκε, αντέδρασε με γκριμάτσες και δηλώσεις. Είναι τα συναισθήματα που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή... το όλο θέμα έληξε μετά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ