ΣΤΙΒΟΣ

Έτρεψε σε φυγή τον Χίτλερ

Έτρεψε σε φυγή τον Χίτλερ

Δεν ανάγκασε ο Τζέσε Όουενς τον Αδόλφο Χίτλερ να φύγει από το Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου. Ήταν ένας άλλος Αμερικανός αθλητής με άδοξο τέλος.

Στις 2 Αυγούστου του 1936 περίπου 110.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου παρακολούθησαν τον Αμερικανό Τζέσε Όουενς να καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στον προημιτελικό των 100 μέτρων, λίγες ώρες νωρίτερα είχε σπάσει και το ολυμπιακό ρεκόρ στον προκριματικό του αγωνίσματος.

Η αγωνιστική δράση στην πρώτη μέρα του στίβου είχε διακοπεί μόνο για τις απονομές των μεταλλίων στους πρώτους νικητές. Μετά από πρόταση των συμβούλων του ο Αδόλφος Χίτλερ είχε κατέβει στον αγωνιστικό χώρο για να απονείμει το χρυσό μετάλλιο στον σφαιροβόλο Χανς Βέλκε και την ακοντίστρια Χίλντε Φλάισερ, αμφότεροι Γερμανοί.

Την ίδια ώρα στο ύψος των ανδρών κυριαρχούσε ο Αμερικανός Κορνέλιους Τζόνσον. Σαν τον Όουενς ήταν και εκείνος έγχρωμος, ένας από τους 19 μαύρους αθλητές της αμερικανικής ομάδας. Ο 22χρονος από την Καλιφόρνια περνούσε τα ύψη με ευκολία, είναι χαρακτηριστικό πως δεν έβγαλε τη φόρμα του παρά μόνο όταν ξεπέρασε τα 2 μέτρα.

Με άλμα στα 2,03μ. κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και διεκδίκησε το παγκόσμιο ρεκόρ από τον Ντέιβιντ Άλμπριτον, επίσης έναν έγχρωμο Αμερικανό που κατετάγη δεύτερος. Τρίτος ήταν ο επίσης Αμερικανός Ντέλος Θέρμπερ.

Πέντε λεπτά πριν μπουν στο στάδιο οι τρεις Αμερικανοί ο "Φύρερ" έφυγε από το στάδιο, για να μην κάνει την απονομή σε μαύρους αθλητής όπως έγραψε ο αμερικανικός Τύπος. Μετά από αυτό η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε ευγενικά από τον Χίτλερ ή να κάνει την απονομή σε όλους τους νικητές ή σε κανέναν. Με τη σειρά του Τζόουνς να έρχεται, επέλεξε να μην τον κάνει.

Ακριβώς 78 χρόνια μετά ο Κορνέλιους Τζόνσον ήταν εκείνος που έτρεψε σε φυγή τον Αδόλφο Χίτλερ στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 1936, όχι ο Τζέσε Όουενς. Ούτε εκείνος αγωνίστηκε ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αποσύρθηκε από τον στίβο και έπιασε δουλειά ως ταχυδρόμος.

Το νήμα της ζωής του κόπηκε το 1946 σε ηλικία 32 ετών όταν προσεβλήθη από βροχοπνευμονία. Άφησε την τελευταία του πνοή καθ'οδόν για το νοσοκομείο.

Μένει να δούμε αν η ταινία για τη ζωή του Τζέσε Όουενς που γυρίζεται αυτό τον καιρό θα υπάρχει και ο χαρακτήρας του Κορνέλιους Τζόνσον. Δύσκολο γιατί ο μύθος του Όουενς χτίστηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην είδηση πως εξαιτίας του έφυγε ο Χίτλερ από το στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ