ΣΤΙΒΟΣ

Είπε "αντίο" ο Μαγιέφσκι

Είπε "αντίο" ο Μαγιέφσκι

Ο Τόμας Μαγιέφσκι αποφάσισε στα 35 του χρόνια να βάλει τέλος στην πλούσια καριέρα του στο μίτινγκ του Ζάγκρεμπ, όπου διεξήχθη ένας σπουδαίος αγώνας σφαιροβολίας. Διαβάστε για το σπουδαίο Πολωνό και τον τελευταίο του αγώνα.

Ένας θρύλος της σφαιροβολίας αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και το έκανε στον ίσως καλύτερο, βάσει επιδόσεων, αγώνα για το 2016. Ο λόγος φυσικά για τον Τόμας Μαγιέφσκι. Πριν ωστόσο σας πούμε οτιδήποτε για τον αγώνα που διεξήχθη τη Δευτέρα (5/9) στο Ζάγκρεμπ, πάμε να δούμε λίγα πράγματα γι' αυτόν τον Πολωνό γίγνατα.

Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει πολύ μεγάλη παράδοση στις ρίψεις, πράγμα που αποδεικνύεται εύκολα και από τα επτά μετάλλια στους τελευταίους τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να καταλάβετε την προσήλωση των Πολωνών στις ρίψεις, αρκεί να αναφέρουμε ότι στο συγκεκριμένο διάστημα δεν έχουν πανηγυρίσει μετάλλιο στο στίβο εκτός ρίψεων.

Με τη δύναμη και το σωματότυπο (έχει ύψος 2,04μ. και ζυγίζει 142 κιλά) που διαθέτει ο Τόμας Μαγιέφσκι ήταν σχεδόν απίθανο να μην ασχοληθεί με τις ρίψεις. Τελικά επέλεξε το αγώνισμα των δυνατών, τη σφαιροβολία, και... έγραψε ιστορία.

Στην Πανεπιστημιάδα του 2005, που διεξήχθη στη Σμύρνη, ο 24χρονος τότε Μαγιέφσκι τράβηξε για πρώτη φορά τα φώτα πάνω του. Τρία χρόνια μετά ανάγκασε και τους λίγους που δεν τον είχαν προσέξει να το κάνουν, όταν κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με βολή στα 21,51.

Για τα επόμενα οχτώ χρόνια ο Μαγιέφσκι έδινε πάντα το παρόν στις μεγάλες διοργανώσεις και συνήθως έφευγε με ένα μετάλλιο στις αποσκευές του. Το 2009 στο Βερολίνο κατέκτησε τη δεύτερη θέση και κέρδισε το μοναδικό μετάλλιο της καριέρας του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ ένα χρόνο μετά έκανε "σεφτέ" και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Είπε "αντίο" ο Μαγιέφσκι

Ο Μαγιέφσκι με το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ο Μαγιέφσκι έγραψε το όνομα του με "χρυσά" γράμματα, καθώς με βολή στα 21,89μ. (που είναι και το ατομικό του ρεκόρ) κατέκτησε την πρώτη θέση και έγινε ο πρώτος από το 1956 που κάνει το repeat στη σφυροβολία των ανδρών.

Μετά το 2012 η απόδοση του Μαγιέφσκι ακολούθησε φθίνουσα πορεία, με τον Πολωνό σφαιροβόλο να πραγματοποιεί μόλις δύο βολές άνω των 21 μέτρων. Μεγαλύτερη του διάκριση στα τέσσερα τελευταία χρόνια της καριέρας του ήταν το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ζυρίχης το 2014.

Η τελευταία του συμμετοχή σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπου κατετάγη έκτος.

Ο τελευταίος του αγώνας

Ο Τόμας Μαγιέφσκι είχε δηλώσει πριν το μίτινγκ του Ζάγκρεμπ ότι με το συγκεκριμένο αγώνα θα ολοκληρώσει την αθλητική του καριέρα. Έτσι, οι διοργανωτές ήταν προετοιμασμένοι και φρόντισαν να τιμήσουν πριν την έναρξη των αγώνων τον δις "χρυσό" Ολυμπιονίκη.

Είπε "αντίο" ο Μαγιέφσκι
Μαγιέφσκι τέλος

Ο Μαγιέφσκι στο Ζάγκρεμπ

Τελικά, βέβαια, όλα τα φώτα στράφηκαν στον ίδιο τον αγώνα που ήταν πραγματικά συγκλονιστικός. Ο Ράιαν Κράουζερ, ο "χρυσός" του Ρίο, έδωσε φοβερό αγώνα με τον Τομ Γουόλς και τελικά κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με βολή στα 22,28, αφήνοντας δεύτερο τον Νεοζηλανδό που έστειλε τη σφαίρα επτά εκατοστά πιο κοντά, σημειώνοντας νέο ρεκόρ Ωκεανίας.

Η επίδοση του Γουόλς ήταν η καλύτερη δεύτερη εδώ και 28 χρόνια, όταν στους Ολυμπιακούς της Σεούλ ο Αμερικάνος Ράντι Μπαρνς είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο με βολή στα 22,39. Τρίτος στο μίτινγκ του Ζάγκρεμπ ήρθε ο Ντάρελ Χιλ με 21,44, με τον Μαγιέφσκι να καταλαμβάνει την έβδομη θέση με βολή στα 20,24.

Σε βίντεο η τελευταία βολή του Μαγιέφσκι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ