ΣΤΙΒΟΣ

"Διαμαντένια" Στεφανίδη

Gold medal winner, Greece's Ekaterini Stefanidi celebrates after the women's pole vault final, during the athletics competitions of the 2016 Summer Olympics at the Olympic stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Friday, Aug. 19, 2016. (AP Photo/Matt Dunham)
Gold medal winner, Greece's Ekaterini Stefanidi celebrates after the women's pole vault final, during the athletics competitions of the 2016 Summer Olympics at the Olympic stadium in Rio de Janeiro, Brazil, Friday, Aug. 19, 2016. (AP Photo/Matt Dunham) ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε τη σεζόν η Κατερίνα Στεφανίδη, που πανηγύρισε στο Diamond League των Βρυξελλών την κατάκτηση του διαμαντιού της σχετικής σειράς μίτινγκ, παρά το γεγονός ότι δεν νίκησε.

Η αυλαία της φετινής καταπληκτικής σεζόν για την Κατερίνα Στεφανίδη έπεσε με τον καλύτερο τρόπο, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Η 26χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια πανηγύρισε το βράδυ της Παρασκευής (9/9) την κατάκτηση του διαμαντιού του Diamond League.

Πρόκειται για μια σειρά από σπουδαία μίτινγκ που διοργανώνονται από την IAAF, καθόλη τη διάρκεια της σεζόν του ανοιχτού στίβου. Ο πρώτος αγώνας του 2016 δόθηκε στο Κατάρ στις αρχές Μαΐου και ο τελευταίος, που βαθμολογείται και υψηλότερα, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η "χρυσή" Ολυμπιονίκης στο Ρίο πήρε λοιπόν το Διαμάντι για το 2016 και, έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση σε τέσσερα μίτινγκ, συγκέντρωσε 62 βαθμούς συνολικά, αφήνοντας δεύτερη τη Σάντι Μόρρις με 30 βαθμούς και τρίτη τη Νικόλ Μπούχλερ με 27. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κουβανή Σίλβα είχε 30 βαθμούς, επειδή όμως δεν συμμετείχε στον τελικό των Βρυξελλών, δεν συμπεριλαμβάνεται στην τελική κατάταξη.

Η Στεφανίδη στο Diamond League των Βρυξελλών, λοιπόν, ξεκίνησε τις προσπάθειες της από τα 4,42, ύψος που πέρασε με την πρώτη της προσπάθεια. Άφησε 4,52 και 4,58 και πέρασε με τη δεύτερη τα 4,64, ύψος που πέρασε μόνο η Αμερικανίδα Μόρις. Άφησε τα 4,70, πέρασε με την πρώτη τα 4,76, έκανε μια άκυρη στα 4,82, βλέποντας ωστόσο την Αμερικανίδα να περνά με την πρώτη τα 4,82, τα 4,88 και τα 4,94, ύψος με το οποίο "έσπασε" το φετινό ρεκόρ κόσμου και ρεκόρ ΗΠΑ, αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα της στα 4,94. Στο συγκεκριμένο ύψος έκανε δύο άκυρες και σε συνδυασμό με την άκυρη στα 4,82 ολοκλήρωσε τον αγώνα της.

Στον αγώνα των Βρυξελλών κατέλαβε λοιπόν τη δεύτερη θέση με άλμα στα 4,76, πίσω από την εκπληκτική 24χρονη Αμερικανίδα Σάντι Μόρις, που "έσπασε" δύο φορές την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και το ρεκόρ ΗΠΑ, την πρώτη με άλμα πάνω από τα 4,94 και τη δεύτερη με 5,00. Στη συνέχεια τοποθέτησε τον πήχη στα 5,07, επιχειρώντας να κάνει πράξη τα όσα είπε λίγες μέρες νωρίτερα και να "σπάσει" το παγκόσμιο ρεκόρ της Ισινμπάγιεβα, ωστόσο έκανε τρεις άκυρες και έτσι ολοκλήρωσε τον καλύτερο αγώνα της καριέρας της. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ελβετίδα Μπούχλερ με άλμα στα 4,58.

Μ' αυτόν τον τρόπο η Κατερίνα Στεφανίδη ολοκλήρωσε την καλύτερη σεζόν της καριέρας της. Μια σεζόν που τα είχε όλα. Ξεκίνησε με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στον κλειστό στίβο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πόρτλαντ, εν συνεχεία πανηγύρισε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό του Άμστερνταμ και τον Αύγουστο ήρθε η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, στιγμή της καριέρας της, με την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου στο Ρίο.

Την σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε η αθλήτρια, και σύζυγος, του Μίτσελ Κρίερ βελτίωσε την ατομική της επίδοση τόσο στον κλειστό (από 4,75 σε 4,90) όσο και στον ανοιχτό στίβο (από 4,71 σε 4,86).

Να θυμίσουμε επίσης ότι η Στεφανίδη αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτριας της Ευρώπης για τον μήνα Αύγουστου, μπροστά από μεγαθήρια του κλασικού αθλητισμού όπως η Ανίτα Βλόνταρτσικ και η Σάντρα Πέρκοβιτς.

Το διαμάντι του Diamond League ήρθε απλά να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι ξέραμε. Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν μακράν η καλύτερη επικοντίστρια το 2016.

Οι νικητές στη συνολική βαθμολογία

Γυναίκες

100 μ.: Τόμσον (Τζαμάικα) 50

400 μ.: ΜακΠίρσον (Τζαμάικα) 39

5.000 μ.: Αγιάνα (Αιθιοπία) 50

400 μ. εμπ.Τάτε (ΗΠΑ) 50

Επί κοντώ: Στεφανίδη (Ελλάδα) 62

Τριπλούν: Ιμπαργκουέν (Κολομβία) 76

Σφαιροβολία: Ανταμς (Ν. Ζηλανδία) 58

Ακοντισμός: Παλαμέικα (Λετονία) 59

Άνδρες

200 μ.: Εντουαρντς (Παναμάς) 44

800 μ.: Ρότιχ (Κένυα) 39

1.500 μ.: Κίπροπ (Κένυα) 421

10 μ. εμπ.: Ορτέγκα (Ισπανία) 60

3.000 μ. στιπλ: Κιπρούτο (Κένυα) 70

Υψος: Κίναρντ (ΗΠΑ) 46

Μήκος: Λαπιέρ (Αυστραλία) 36

Δισκοβολία: Μαλακόβσκι (Πολωνία) 54

"Διαμαντένια" Στεφανίδη
Στεφανίδη διαμάντι μικρή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ