ΣΤΙΒΟΣ

Δέκα πράγματα που θα θυμόμαστε από τον Περικλή Ιακωβάκη

Δέκα πράγματα που θα θυμόμαστε από τον Περικλή Ιακωβάκη

Ο Περικλής Ιακωβάκης παρέδωσε τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά του ελληνικού στίβου. Το Sport24.gr συγκέντρωσε ατάκες, στιγμές, ιδιαιτερότητες μιας καριέρας που καλό θα ήταν να διηγηθεί σε βιβλίο από τον ίδιο.

Το όνομα του Περικλή Ιακωβάκη βρέθηκε αρκετές φορές ψηλά στο Sport24.gr. Ο κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στα 400μ. εμπόδια ολοκλήρωσε την καριέρα του με την εθνική ομάδα στίβου την Κυριακή (21/6) στο Παγκρήτιο. Ανέβηκε στο βάθρο του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, χρίστηκε από τον ίδιο τον Γάλλο Στεφάν Ντιαγκανά ως " 'αξιος υποψήφιος μου για να καταρρίψει το ρεκόρ Ευρώπης" και είχε μια πλήρη καριέρα με επιτυχίες, ορισμένες αποτυχίες και αρκετούς τραυματισμούς.

Αυτά τα δέκα χρόνια τον έχουμε δει στο Sport24.gr να στέκεται άψογα σε συνεντεύξεις Τύπου δίπλα σε παγκόσμιους σταρ όπως είναι ο Γιουσέιν Μπολτ και η Μπλάνκα Βλάσιτς στη Θεσσαλονίκη, η Γέλενα Ισινμπάγεβα στην Αθήνα και να τους αφοπλίζει όλους με τις απόλυτα τεκμηριωμένες απόψεις του και το χαμόγελο του, ενώ λίγη ώρα μετά βοηθούσε μια μεγάλη σε ηλικία γυναίκα να κατέβει τα σκαλοπάτια του ξενοδοχείου.

Ο 36χρονος ελπίζουμε πως θα διατηρήσει ενεργό ρόλο στον ελληνικό στίβο και είναι ήδη μέλος της επιτροπής των αθλητών. Συγκεντρώσαμε δέκα ατάκες που έχει πει σε εμάς, δέκα θέματα που έχουν γραφτεί για εκείνον, με την ελπίδα πως θα είναι ακόμα περισσότερες τα επόμενα χρόνια.

1. " Στον ημιτελικό ήθελα να τους δείξω πως είμαι εδώ και είμαι έτοιμος. Έκανα πανελλήνιο ρεκόρ, σταματώντας στα τελευταία δέκα μέτρα. Το πήραν το μήνυμα", έχει πει για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου το 2003.

2. "Ο στίβος είναι άθλημα, δεν είναι σπορ όπως το ποδόσφαιρο", τόνισε αμέσως την απίστευτη πρωτιά στον τελικό των Grand Prix της IAAF το 2006 στη Στουτγάρδη*.

3. " Το άγχος είναι μια υγιής διαδικασία, είναι δημιουργικό, σε βοηθάει. Τη μέρα του αγώνα νιώθω πως υπάρχει κάτι μεγάλο που πρόκειται να γίνει, νιώθω μια έκρηξη σαν πυρηνικό εργοστάσιο"*.

4. Αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής στον κόσμο το 2006 στα 400 μέτρα εμπόδια από το καλύτερο περιοδικό στίβου, το αμερικανικό "Track and Field News", ο μοναδικός Έλληνας που είχε αυτή την τιμή.

5. " Μετά τον τερματισμό νιώθεις μια θολούρα. Βλέπεις την επίδοση του πρώτου, κάνεις έναν αυτόματο υπολογισμό για τη θέση και την επίδοση. Αν έχεις κάνει βλακεία, το ξέρεις ήδη"*.

6. Σχεδόν σε ολόκληρη την καριέρα του συνεργαζόταν με την ίδια προπονήτρια, τη Μαίρη Σωτηρακοπούλου. Ελάχιστοι αθλητές όχι μόνο στον στίβο προπονούνται από γυναίκα.

7. Ποτέ καμιά συνέντευξη του δεν είναι η ίδια με την προηγούμενη δηλαδή δεν επαναλαμβάνει τα ίδια. Δείχνει τον ίδιο σεβασμό στη μαθητευόμενη δημοσιογράφο και στον αναλυτή στίβου που καλύπτει τους αγώνες του από το ξεκίνημα της καριέρας του.

8. Χειρίζεται άψογα την ελληνική γλώσσα. Ειλικρινής, έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη όταν έχει νιώσει πως έχει απογοητεύσει τον Έλληνα φίλαθλο και τη μεγαλύτερη κόρη του. Δεν έχει κατηγορήσει την ομοσπονδία που δεν έδωσε διαπίστευση στην προπονήτρια του, τα παπούτσια του, τους διοργανωτές για μια κακή εμφάνιση.

9. Στο τέλος της καριέρας του, φέτος στην Τρίπολη, έτρεξε ολομόναχος στον πρώτο αγώνα του στα 400μ. εμπόδια μετά από δύο χρόνια. "... γεγονός που με στεναχώρησε ιδιαίτερα, γιατί δείχνει το επίπεδο". Τερμάτισε υπό καταρρακτώδη βροχή και δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία.

10. Η τηλεόραση δεν το έδειξε, όμως όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε την εικόνα στο μυαλό μας. Ο Περικλής Ιακωβάκης σκύβει και φιλάει το ταρτάν μετά τον τερματισμό στην τελευταία του κούρσα στα 400μ. εμπόδια σε μια κίνηση που δείχνει ευγνωμοσύνη και σεβασμό.

* Όλες οι δηλώσεις έχουν γίνει σε συνεντεύξεις του στο Sport24.gr τα τελευταία δέκα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ