ΣΤΙΒΟΣ

Απολογισμός και προτάσεις της Επιτροπής Αγώνων

Απολογισμός και προτάσεις της Επιτροπής Αγώνων

Ο απολογισμός της Επιτροπής Αγώνων έγινε την περασμένη Τρίτη (12/9) στη διάρκεια του συμβουλίου της ομοσπονδίας στίβου. Αναλυτικά όλες οι προτάσεις.

Στη διάρκεια αυτού αναλύθηκαν μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν την διεξαγωγή των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και άλλων αγώνων που γίνονται με την ευθύνη της ομοσπονδίας.

Η Επιτροπή Αγώνων είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει όχι μόνο τα θετικά της σεζόν, αλλά και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και αναζητούν λύση, προκειμένου το νέο έτος η εικόνα που θα παρουσιάζουν οι αγώνες της ομοσπονδίας να είναι ακόμη καλύτερη.

Ο απολογισμός

*Οι προκηρύξεις όλων των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων ευθύνης Επιτροπής Αγώνων (Α-Γ Κλειστού & Ανοικτού /Νέων Α-Γ / Ανωμάλου / Μαραθωνίου / Ημιμαραθωνίου / Συνθέτων / 10.000μ. / Βάδην 20χλμ. & 50χλμ.) εκδόθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν έγκαιρα, όπως ακριβώς έγινε και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Το μόνο «πρόβλημα» που πάντα παρουσιάζεται είναι πως οι προκηρύξεις δεν διαβάζονται από τους ενδιαφερομένους, εκτός από την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων (η οποία και σε γενικές γραμμές τα τελευταία χρόνια τηρείται), τα οικονομικά και το πρόγραμμα των αγώνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζονται την ημέρα του πρωταθλήματος και να μην γνωρίζουν τις διαδικασίες διεξαγωγής του (προκρίσεις, σειρές, σειρά συμμετοχής – διάδρομοι κ.α.).

*Η οριστικοποίηση της κατανομής των αγωνισμάτων ανά ημέρα όλων των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, λειτούργησε άψογα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διαμαρτυρία ή παράπονο.

*Η προμήθεια του προγράμματος διαχείρισης αγώνων από την εταιρεία MeetPro και η ηλεκτρονική λειτουργία της Αίθουσας Κλήσης θεωρούμε ότι ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων για την φετινή αγωνιστική περίοδο.

Αυτό είχε σαν συνέπεια:

•Να καταργηθούν οι ουρές αναμονής των αθλητών προκειμένου να δηλωθούν σε ένα αγώνισμα.

•Να δηλώνονται απ’ ευθείας σε όλα τα αγωνίσματα που θα συμμετείχαν την ίδια αγωνιστική περίοδο.

•Να γίνονται άμεσα οι κληρώσεις στα δρομικά αγωνίσματα και η κατανομή στις σειρές κυριολεκτικά «με το πάτημα ενός κουμπιού»

•Να εκτυπώνονται άμεσα τα start lists και τα πινάκια

•Να ενημερώνονται άμεσα όλοι οι ενδιαφερόμενοι (εκφωνητής, ΜΜΕ κ.α.) κ.ο.κ.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα όλα τα αγωνίσματα να ξεκινούν στην ώρα τους και να τηρείται το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι αθλητές των δρομικών αγωνισμάτων να γνωρίζουν τη σειρά και το διάδρομο που θα αγωνιστούν τάχιστα, να μην υπάρχουν παράπονα στον καταρτισμό των σειρών κ.α.

*Λειτουργία της Αίθουσα Κλήσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (παρουσία, συνοδεία στον αγωνιστικό χώρο, έλεγχο των αντικειμένων που επιτρέπεται να φέρουν οι αθλητές εντός του αγωνιστικού χώρου και έλεγχος διαφήμισης). Στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών προστέθηκε ο έλεγχος των αγωνιστικών στολών των αθλητών, γιατί παρατηρήθηκε σε προηγούμενες διοργανώσεις το φαινόμενο πολλοί σύλλογοι να φέρουν στην αγωνιστική στολή των αθλητών τους υπερμεγέθη διαφημιστικά σήματα, τα οποία και είναι αντίθετα με τον κανονισμό της IAAF περί διαφημίσεων.

*Μια άλλη κατάκτηση της φετινής αγωνιστικής περιόδου, και χρόνιο αίτημα όλων, ήταν η ζωντανή μετάδοση/Live Streaming όλων των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων (εκτός από το Ανδρών – Γυναικών λόγω της τηλεοπτικής μετάδοσης και το ΠΠ-ΠΚ Α΄) μέσα από το site της Ομοσπονδίας.

*Ένα σημαντικό βήμα στην αξιοπιστία των αγώνων είναι και η βιντεοσκόπηση των δρομικών αγωνισμάτων προκειμένου το βίντεο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση τυχόν ενστάσεων.

*Η λειτουργία του Event Presentation – Παρουσίαση Αγώνων, που έδωσε μια άλλη εικόνα στους αγώνες.

*Ηλεκτρονική μέτρηση αγωνισμάτων κονίστρας στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Α-Γ & Π-Κ καθώς και σε άλλες σημαντικές διοργανώσεις (Gala Φιλοθέης, Φεστιβάλ Ρίψεων Τρίπολης) σε συνεργασία με την εταιρεία SOKKIA HELLAS (εταιρεία εμπορίας τοπογραφικών οργάνων).

*Η διεξαγωγή του αγωνίσματος των 10.000μ. με σύστημα αναμεταδοτών (timing chips), ταυτόχρονα με τη χρησιμοποίηση του ΦΦ.

*Η οριστικοποίηση της διαδικασίας πρόκρισης σε τελικό/τελικές σειρές και της κατανομής των διαδρόμων στους τελικούς/τελικές σειρές των δρομικών αγωνισμάτων καθώς και της σειράς συμμετοχής στους τελικούς των αγωνισμάτων κονίστρας λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα και με πλήρη αποδοχή.

*Η καθιέρωση, εδώ και λίγα χρόνια των δύο γκρουπ στους προκριματικούς των καθέτων αλμάτων, στην περίπτωση ύπαρξης ενός στρώματος, για διευκόλυνση των καλών αθλητών.

*Η αλλαγή των ορίων συμμετοχής στα 5.000μ. Ανδρών & Γυναικών καθώς και στα 3.000μ. με Φ.Ε. Ανδρών & Γυναικών βελτίωσε το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού συμμετοχής των αθλητών-τριών.

*Τα όρια πρόκρισης στους αγώνες επιλογής για τους τελικούς των αγωνισμάτων κονίστρας των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Ανδρών – Γυναικών & Νέων, για ακόμη μια φορά λειτούργησαν καλά και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα.

*Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του προγράμματος προετοιμασίας / προθέρμανση με spikes των αθλητών εντός του αγωνιστικού χώρου, για άλλη μια χρονιά λειτούργησε άψογα, στα στάδια όπου δεν διατίθεται προθερμαντήριο, στοχεύοντας πάντα στην καταλληλότερη και σωστότερη προετοιμασία των αθλητών που μετέχουν στη διοργάνωση.

Προβλήματα που εντοπίστηκαν

*Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη των σταδίων της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται δηλαδή η φθορά του ελαστικού τάπητα καθώς και η έλλειψη κατάλληλου αθλητικού εξοπλισμού για τη διεξαγωγή Πανελληνίων Πρωταθλημάτων ακόμη και προπονήσεων.

*Ένα από τα προβλήματα που υπάρχει στα στάδια διοργάνωσης των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα βοηθήσει στο στήσιμο του αγωνιστικού χώρου και όχι μόνο.

*Η φθορά που έχει επέλθει στον αθλητικό εξοπλισμό της Ομοσπονδίας λόγω της χρήσης καθώς και της μετακίνησής του για κάποιες διοργανώσεις, η μη συντήρησή του καθώς και η μη αντικατάστασή του.

Οι προτάσεις

* Συνέχιση του Προγράμματος Διαχείρισης Αγώνων και την επέκτασή του με τα on line αποτελέσματα.

*Συντήρηση του αθλητικού εξοπλισμού της Ομοσπονδίας και προσπάθεια νέας προμήθειας.

*Προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικής χρονομέτρησης (Φώτο – Φίνις) για τις ανάγκες όλων των διοργανώσεων της ομοσπονδίας και όχι μόνο (σύλλογοι, ιδρύματα, εκπαιδευτήρια κ.α.).

*Προμήθεια ανεμομέτρων, αφού πρώτα γίνει καταγραφή αυτών που υπάρχουν και λειτουργούν στις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, για την αξιόπιστη διεξαγωγή των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων.

*Προμήθεια συστήματος ηλεκτρονικής χρονομέτρησης με αναμεταδότες για την αξιόπιστη διεξαγωγή των αγωνισμάτων 5.000μ., 10.000μ. και Βάδην.

*Προμήθεια φωτεινών πινάκων αγωνισμάτων.

*Συνέχιση της ηλεκτρονικής μέτρησης αγωνισμάτων κονίστρας στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, αν όχι σε όλα τουλάχιστον σε αυτό του Κλειστού και ανοικτού Α-Γ.

*Οργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων Κριτών Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, Grand Prix ή άλλων σημαντικών διοργανώσεων.

*Μη καταγραφή επιδόσεων που δεν έγιναν σύμφωνα με τους κανονισμούς από τη Στατιστική υπηρεσία του ΣΕΓΑΣ (π.χ. έλλειψη ανεμομέτρου σε αγωνίσματα οριζόντια & δρομικά αγωνίσματα).

*Απασχόληση των Τεχνικών Συμβούλων των ΕΑΣ σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

*Ολοκλήρωση της ενημέρωσης των Σωματείων για κανονισμό διαφήμισης της IAAF (διαφημίσεις σε στολές & αθλ. εξοπλισμού αθλητών).

*Επεξεργασία της δημιουργίας Festival Αγώνων Βάδην εντός Σταδίου με ταυτόχρονη διεξαγωγή του αγωνίσματος για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κ18 & Κ20.

*Προσθήκη του αγωνίσματος των 4Χ400μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

*Οργάνωση τοπικών σεμιναρίων Event Presentation με απώτερο σκοπό την ανάδειξη τοπικών εκφωνητών κατάλληλων για την χρησιμοποίησή τους σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα (ο υπεύθυνος θα παραμένει ο ίδιος).

*Οργάνωση τοπικών σεμιναρίων για Εθελοντές.

*Επίλυση του προβλήματος της αποχής που παρουσιάζεται στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, σε σχέση με τις αρχικές δηλώσεις. Η αποχή αυτή κυμαίνεται από 26% έως και 30%.

*Συνέχιση του ορισμού Οργανωτικού Εκπροσώπου (Organization Delegate) καθώς και Τεχνικού Εκπροσώπου σε σημαντικές διοργανώσεις (π.χ. επίτευξη ορίων σε διεθνείς αγώνες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ