ΣΤΙΒΟΣ

Αποφασισμένος να πετύχει ο Τσάκωνας

Αποφασισμένος να πετύχει ο Τσάκωνας

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τον Λυκούργο Τσάκωνα που με το 20.09 που έκανε στο Diamond League της Ρώμης έδειξε ότι είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα. (VIDEO)

Γεννημένος στην περιοχή Βλαχιώτη της Λακωνίας πριν από 25 χρόνια ο Λυκούργος - Στέφανος Τσάκωνας, όπως είναι το πλήρες όνομα του, δούλεψε πάρα πολύ για να καταφέρει να φτάσει σε αυτό το 20.09 που έκανε πολλά μάτια να στραφούν πάνω του.

Μπορεί μικρός να έτρεχε στα χωράφια βοηθώντας τους γονείς του, αλλά εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια φοράει τα αθλητικά του παπούτσια και τρέχει στα ταρτάν του στίβου.

Μία αποστολή που δεν είναι καθόλου εύκολη για κάποιον ο οποίος έχει το δικό του χαρακτήρα, λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν. Ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού του είναι ο ίδιος αφού κάθε φορά βάζει και υψηλότερους στόχους προσπαθώντας να ξεπερνά τα όρια του. Μετά από αυτό το 20.09 που έκανε στη Ρώμη περιμένουμε να δούμε που θα θέσει ο ίδιος τον πήχη των προσδοκιών του.

Η καριέρα του ξεκίνησε από τα 200 και τα 400 και η πρώτη του μεγάλη συμμετοχή ήταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων του 2007 όπου δεν κατάφερε να μπει σε κάποιον τελικό. Η πορεία του ωστόσο έκτοτε είναι συνεχόμενα ανοδική. Οι πρώτε συμμετοχές σε τελικούς δεν αργούν να έρθουν με τον Τσάκωνα να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων όπου κατέκτησε την πέμπτη θέση, ενώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2009 τερμάτισε τέταρτος.

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο θα έρθει στους Ευρωπαϊκούς αγώνες Κ23 του 2011 στην Οστράβα. Ο Τσάκωνας με χρόνο 20.56 θα ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και δείχνει να σταθεροποιείται κάτω από τα 21 δευτερόλεπτα.

Αποφασισμένος να πετύχει ο Τσάκωνας
INTIME SPORTS

Η άτυχη στιγμή στο Ελσίνκι

Η αμέσως επόμενη χρονιά είχε δύο μεγάλα στοιχήματα για τον δρομέα του Γιώργο Παναγιωτόπουλου. Το πρώτο από τα δύο ήταν η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ελσίνκι. Εκεί ο Τσάκωνας έδειξε να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο Τσάκωνας πήρε την πρόκριση στον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας του στην κατηγορία των ανδρών, τερματίζοντας πρώτος στη δεύτερη ημιτελική σειρά με χρόνο 20.48 δευτερόλεπτα. Τον καλύτερο χρόνο των ημιτελικών και την έκτη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα μας.

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση των ημιτελικών οι κριτές ακύρωσαν τον Τσάκωνα γιατί πάτησε στην εσωτερική γραμμή του διαδρόμου. Ένα λάθος στο οποίο έχουν υποπέσει και οι μεγαλύτεροι σπρίντερ κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Τσάκωνας θα περάσει τον πρώτο γύρο, αλλά δεν θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση για τον τελικό παρά το ατομικό ρεκόρ με 20.52 που έκανε.

Το είδε και το έκανε

Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην καριέρα του θα έρθει το καλοκαίρι του 2013 και τους Μεσογειακούς αγώνες όπου θα κάνει νέο ατομικό ρεκόρ στα 200μ. με χρόνο 20.45. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας θα μείνει με τη 17η θέση, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ήρθε η 7η θέση στο Ευρωπαϊκό της Ζυρίχης.

Φέτος, δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και η εξαιρετική του επίδοση στη Ρώμη μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Στους Διασυλλογικούς αγώνες στα Χανιά πριν από περίπου ένα μήνα έκανε νέο ατομικό ρεκόρ κατεβάζοντας τον χρόνο του στα 20.31. Μάλιστα, σε εκείνο τον αγώνα λόγω ενός λάθους το χρονόμετρο έγραφε 20.09 με τον ίδιο να δηλώνει μετά "Εντάξει η αλήθεια είναι πως ένοιωθα πολύ καλά στην κούρσα, αλλά όταν είδα το 20.09 ...έμεινα".

Που να ήξερε ότι θα το έκανε έναν μήνα αργότερα. Το βράδυ της Πέμπτης (04/06) ο Λυκούργος Τσάκωνας κάνοντας μία εξαιρετική κούρσα σταμάτησε το χρονόμετρο στο 20.09 και έδειξε να είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Αυτή η ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα μας, η πέμπτη καλύτερη για φέτος στον κόσμο και η καλύτερη στην Ευρώπη.

Στο γράφημα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την βελτίωσή του στο χρόνο του:

Αποφασισμένος να πετύχει ο Τσάκωνας
Α/α Αθλητής Χρόνος Ημερομ. Διοργάνωση Πόλη
1 Κώστας Κεντέρης 19.85 09/08/2002 Πανευρωπαϊκοί αγώνες Μόναχο
2 Λυκούργος Τσάκωνας 20.09 04/06/2015 Diamond League Ρώμη
3 Αναστάσιος Γκούσης 20.11 28/08/2007 Παγκόσμιο πρωτάθλημα Οζάκα
4 Θωμάς Σμπώκος 20.28 23/07/1995 Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πάτρα
5 Αλέξης Αλεξόπουλος 20.36 20/06/1999 Μπρούνο Ζάουλι Παρίσι
6 Γιώργος Παναγιωτόπουλος 20.38 26/08/1997 Μίτινγκ Βερολίνο
7 Παναγιώτης Σαρρής 20.48 07/07/2002 Βαρδινογιάννεια Ρέθυμνο
8 Ιωάννης Ναυπλιώτης 20.58 23/07/1995 Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πάτρα
9 Αλέξανδρος Τερζιάν 20.61 31/05/1997 Πρωτάθλημα Συλλόγων Φάληρο
10 Χρήστος Μάρκος 20.70 09/07/1999 Πανεπιστημιάδα Μαγιόρκα

* Στον πίνακα αναγράφονται οι καλύτερες επιδόσεις κάθε αθλητή

Ήρεμος και αφοσιωμένος στον στόχο του

Όλα αυτά έγιναν μέσα από σκληρή δουλειά. Σπάνια, έως ποτέ δεν θα πετύχετε τον Λυκούργο Τσάκωνα να βρίσκεται μακριά από τους στίβους. Η αφοσίωσή του σε αυτό που κάνει είναι απίστευτη κάτι που έχει παραδεχτεί και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του.

Όσοι τον γνωρίζουν λένε πως ένα από τα κύρια αγωνιστικά χαρακτηριστικά του είναι η άγνοια κινδύνου που διαθέτει. Ποτέ δεν θα κοιτάξει ποιος τρέχει στη διπλανή γραμμή από εκείνον ή ποιοι είναι οι αντίπαλοί του στην κούρσα. Άλλωστε, ήδη έχει τρέξει με τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου ανάμεσα στα οποία είναι και ο Μπολτ.

Πάντως, ο ίδιος φαντάζεται τον εαυτό μετά από κάποια χρόνια και όταν θα έχει ολοκληρώσει την καριέρα του να επιστρέφει στην ύπαιθρο.

Δείτε τη μεγάλη κούρσα του στη Ρώμη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ