ΣΤΙΒΟΣ

Απεβίωσε ο Ρον Κλαρκ

Australian athlete Ron Clarke carries the Olympic torch into the Melbourne Cricket Ground during the opening ceremony of the 1956 Melbourne Olympic Games on 22 November 1956  (Photo by Staff/The Sydney Morning Herald/Fairfax Media via Getty Images)
Australian athlete Ron Clarke carries the Olympic torch into the Melbourne Cricket Ground during the opening ceremony of the 1956 Melbourne Olympic Games on 22 November 1956 (Photo by Staff/The Sydney Morning Herald/Fairfax Media via Getty Images) FAIRFAX MEDIA VIA GETTY IMAGES

Ο Αυστραλός Ρον Κλαρκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Κατέρριψε 17 παγκόσμια ρεκόρ στον στίβο. Δεν κατέκτησε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά ο Εμίλ Ζάποτεκ που τον θαύμαζε πολύ, του χάρισε ένα από τα δικά του.

" Στο δίνω όχι εξαιτίας της φιλίας μας, αλλά γιατί το αξίζεις". Αυτό το σημείωμα βρήκε ο Ρον Κλαρκ στη βαλίτσα του μαζί με ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ελσίνκι το 1952. Το μήνυμα το έγραψε ο Εμίλ Ζάτοπεκ, ο σπουδαίος φίλος του Αυστραλού δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Είχε πει στον Κλαρκ να μην ανοίξει το δώρο του παρά μόνο μέσα στο αεροπλάνο.

Ο Κλαρκ κρατούσε στα χέρια του ένα χρυσό μετάλλιο των 10.000 μέτρων. Το 1964 είχε τερματίσει τρίτος στον αγώνα και το 1968 ενώ ήταν το φαβορί στην πόλη του Μεξικό κατέρρευσε και κόντεψε να πεθάνει στον τελικό. Συμβιβάστηκε με την έκτη θέση, αλλά καλεσμένος του ζεύγους Ζάτοπεκ έγινε αποδέκτης της μεγαλύτερης τιμής από την "ατμομηχανή". Ο Κλαρκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Η Αυστραλία θρηνεί το χαμό ενός μεγάλου αθλητή, ο οποίος υπηρέτησε τον αθλητισμό και την κοινωνία από τη θέση του Δημάρχο στο Γκολντ Κόουστ.

Ως ανερχόμενος αθλητής επελέγη ως τελευταίος σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1956 στη Μελβούρνη (φωτό). Τα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Από το 1963 μέχρι το 1968 κατέρριψε 17 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Το 1965 έκανε 11 παγκόσμια ρεκόρ.

Το... διασημότερο παγκόσμιο ρεκόρ του το πραγματοποίησε στις 14 Ιουλίου του 1965 στο Όσλο, όταν ο Κλαρκ πραγματοποίησε χρόνο 27:39.4 στα 10.000 μέτρα, καταρρίπτοντας την προηγούμενη κορυφαία επίδοση κατά 36 δευτερόλεπτα!

Ντοκιμαντέρ για τον Ρον Κλαρκ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ