ΣΤΙΒΟΣ

Αφαίρεσαν το μετάλλιο από την Μπάριος, που όμως το είχε... πουλήσει

Αφαίρεσαν το μετάλλιο από την Μπάριος, που όμως το είχε... πουλήσει
Μπάριος

Η Γιαρέλις Μπάριος το 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στη δισκοβολία των γυναικών. Οχτώ χρόνια μετά η ΔΟΕ της αφαίρεσε το μετάλλιο που όμως δεν βρίσκεται πλέον στην κατοχή της. Διαβάστε το story.

Οι αρχές της ΔΟΕ την επαύριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, εντατικοποίησαν την επανεξέταση των δειγμάτων των αθλητών που συμμετείχαν σε Πεκίνο και Λονδίνο το 2008 και το 2012 αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων ανακαλύφθηκε ότι η δισκοβόλος Γιαρέλις Μπάριος, ασημένια Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο πίσω μόνο από την Αμερικανίδα Στέφανι Μπράουν Τράφτον, είχε κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας, και συγκεκριμένα ακεταζολαμίδης.

Συνεπώς, η ΔΟΕ αποφάσισε να θεωρήσει άκυρη τη συμμετοχή στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες οχτώ χρόνια μετά, και συνακόλουθα να της αφαιρέσει το δεύτερο τη τάξει μετάλλιο.

Αφαίρεσαν το μετάλλιο από την Μπάριος, που όμως το είχε... πουλήσει
Μπάριος βάθρο

Το βάθρο των νικητριών στο Πεκίνο το 2008

Ωστόσο υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην περίπτωση της 33χρονης σήμερα Κουβανής πρωταθλήτριας. Βλέπετε, η Μπάριος τον περασμένο Ιούνιο, προς έκπληξη όλων, πούλησε στο ebay το μοναδικό της Ολυμπιακό μετάλλιο. Ίσως τελικά, κάτι ήξερε η κάτοχος τεσσάρων μεταλλίων Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων και έσπευσε να μοσχοπουλήσει το πολύτιμο βραβείο για κάτι παραπάνω από 11.000 δολάρια.

Πάντως, η ΔΟΕ την Πέμπτη (01/09) ανακοίνωσε έναν ακόμα αποκλεισμό, αυτόν του Καταριανού σπρίντερ Σαμουέλ Φράνσις, ο οποίος στην ίδια διοργάνωση είχε φτάσει έως τα ημιτελικά των 100μ. των ανδρών.

Ο λόγος για την επανεξέταση των δειγμάτων είναι μια νέα "φόρμουλα" αντιντόπινγκ, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2015. Φυσικά οι έλεγχοι των παλαιών δειγμάτων δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη, αν δούμε και άλλα μετάλλια να αφαιρούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ