ΠΟΛΟ

Βλάχος: "Δεν πετάμε στα σύννεφα για τους Γιαπωνέζους"

Βλάχος: "Δεν πετάμε στα σύννεφα για τους Γιαπωνέζους"

"Ένα παιχνίδι που θα έχει πολλά", δήλωσε πως θα είναι ο προημιτελικός του Παγκοσμίου με αντίπαλο το Μαυροβούνιο ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θοδωρής Βλάχος.

Ο Θοδωρής Βλάχος παρέμεινε προσγειωμένος μετά από τον θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας με 14-4 επί της Ιαπωνίας στα χιαστί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, που έφερε την ομάδα στα προημιτελικά απέναντι στο Μαυροβούνιο.

"Νομίζω δύο πράγματα λειτούργησαν ιδιαίτερα. Το πρώτο ήταν το παιχνίδι που παίξαμε πέρυσι στους Ολυμπιακούς στο Ρίο και γλυτώσαμε την τελευταία στιγμή (σ.σ. η Εθνική έχανε 4-7-4 απ' την Ιαπωνία στο 3ο οκτάλεπτο και το γύρισε σε 8-7) και το δεύτερο ήταν ότι δεν θέλαμε να γίνουμε η αρνητική έκπληξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, σ' ένα χιαστί παιχνίδι", τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής Θόδωρος Βλάχος.

"Είμαστε πιο ποιοτική ομάδα. Τακτικά, αντιμετωπίσαμε πολύ σωστά τους Γιαπωνέζους, κλείσαμε την κόντρα τελείως, δεν δεχθήκαμε κανένα γκολ και μπροστά βρήκαμε λύσεις με κάποια τρικ που είχαμε ετοιμάσει, για να ανταπεξέλθουμε σ' αυτό το περίεργο πρέσινγκ που παίζουν και να καταφέρουμε να πετύχουμε γκολ. Με την Ιαπωνία παίζουμε κάθε 3-4 χρόνια. Μόνο αυτή αγωνίζεται με αυτόν τον τρόπο. Οπότε, τα στοιχεία που δουλέψαμε στην προπόνηση τις τελευταίες δύο μέρες, δεν τα χρησιμοποιούμε με άλλους αντιπάλους. Ήμασταν αναγκασμένοι να μπούμε στο παιχνίδι τους και να τους αντιμετωπίσουμε".

Με την Εθνική να σκοράρει 14 γκολ και να έχει εξαιρετική επιθετική λειτουργία, με ποσοστό πάνω από 50%, και παράλληλα να δέχεται μόνο τέσσερα, μπορούμε να πούμε ότι κλειδί δεν ήταν η επίθεση αλλά η άμυνα;

"Κλειδί ήταν η άμυνα, γιατί οι Γιαπωνέζοι πετυχαίνουν πολλά γκολ. Και νομίζω ότι είμαστε η μοναδική ομάδα που δεν έχουμε δεχτεί γκολ από την Ιαπωνία στην κόντρα. Είναι το χαρακτηριστικό τους και το αντιμετωπίσαμε μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Όταν σ' ένα παιχνίδι, δέχεσαι τέσσερα γκολ, πώς μπορείς να το χάσεις; Απλώς, η Ιαπωνία μπορεί να κάνει ζημιά στην καλύτερη ομάδα του κόσμου".

Μετά από το 10-2 στο ημίχρονο, κατεβάσαμε ρυθμούς και παίξαμε με τη σκέψη και στο επόμενο παιχνίδι με το Μαυροβούνιο, καθώς με νίκη μπαίνουμε στο χορό των μεταλλίων;

"Σίγουρα, διότι κλειδώνει η νίκη στο 10-2. Απλά, ήμασταν πολύ προσεκτικοί στην άμυνα και στην επίθεση, ενώ έπαιξαν και όλα τα παιδιά, με εξαίρεση τον Ζερδεβά. Το μυαλό πάει πλέον στον επόμενο αγώνα, που είναι σε 1,5 μέρα. Πολύ σημαντικό παιχνίδι, που σου δίνει πολλά αν καταφέρεις και το κερδίσεις. Μια ομάδα η οποία έχει μια αλλαγή από την περσινή χρονιά, ενώ εμείς έχουμε δύο, που είναι έμπειρη στα παιχνίδια χιαστί, γιατί τα τελευταία χρόνια φτάνει πάντα στην τετράδα των περισσοτέρων διοργανώσεων. Όμως κι εμείς έχουμε αποκτήσει εμπειρία, μαθαίνουμε απ' τα λάθη μας και δεν θέλουμε να αφήσουμε μια ευκαιρία στο χιαστί παιχνίδι".

"Επαναλαμβάνω, δεν πετάμε στα σύννεφα που νικήσαμε του Γιαπωνέζους. Απλά, δεν πάθαμε τη ζημιά. Αυτό κρατάμε, γιατί θα ήταν καταστροφή αν χάναμε. Το Μαυροβούνιο ήξερε απ' την αρχή, μετά από τη νίκη μας επί της Ισπανίας, ότι θα παίξει μαζί μας, οπότε προετοιμάζεται και μας περιμένει. Μας ξέρουν καλά, όπως κι εμείς άλλωστε. Έχουμε κάνει κοινές προετοιμασίες, είναι ένα παιχνίδι που θα έχει πολλά. Θα παίξουν ρόλο οι προσωπικότητες και τα στοιχεία που θα βγάλουν στο νερό οι παίχτες".

Φουντούλης: "Το σκεφτόμασταν συνεχώς το Μαυροβούνιο"

Ο αρχηγός Γιάννης Φουντούλης εξήρε την άμυνα της ομάδας στην αντιμετώπιση της Ιαπωνίας.

Με τέσσερα σουτ και ισάριθμα γκολ, είχες φτάσει το ποσοστό σου στο 100%, Στο τέλος δεν ευστόχησες σε ένα και το... έριξες στο 80%... (σ.σ. γέλια)

"Είχα πολύ κακό ποσοστό μέχρι στιγμής στα σουτ, οπότε το βελτίωσα, έστω και με ένα χαμένο".

Ποιο ήταν το στοιχείο της Εθνικής που έκανε την Ιαπωνία να φαντάζει υποδεέστερη αντίπαλος;

"Ένα παιχνίδι σαν κι αυτό είναι πάντα παγίδα και γίνεται δύσκολο για την καλύτερη ομάδα, γιατί προσθέτει άγχος και πίεση. Οπότε, έπρεπε να διαχειριστούμε πολλά πράγματα, σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα που έχει στο παιχνίδι της η Ιαπωνία. Και μιλώ για τα γκολ που σκοράρει, για τον τρόπο της άμυνας που επιλέγει, δηλαδή ένα παιχνίδι που είτε μπορεί να συντρίψει ένα αντίπαλο, όπως πχ. τις ΗΠΑ, είτε αν την προσέξεις, τη μελετήσεις σωστά κι είσαι 100% συγκεντρωμένος, να μη σου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα".

"Το περσινό παιχνίδι μας στους Ολυμπιακούς στο Ρίο και η δύσκολη νίκη μας, έγινε οδηγός για την εύκολη επικράτηση. Το γεγονός ότι δεν δεχτήκαμε ούτε ένα γκολ στην κόντρα, κι είμαστε η μοναδική ομάδα που τα κατάφερε, αποτέλεσε το σημείο κλειδί. Ήμασταν έτοιμοι για αλληλοκαλύψεις, να βοηθήσουμε τον συμπαίκτη μας, να κολυμπήσουμε πολύ γρήγορα στην άμυνά μας και από εκεί, με τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν, να χτίσουμε το προβάδισμά μας και να διαχειριστούμε μετά, όταν χρειάστηκε, το ματς. Είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί όταν χρειάστηκε να διευρύνουμε το σκορ το κάναμε, όταν χρειάστηκε να το διαχειριστούμε το κάναμε επίσης, οπότε ήταν μια ολοκληρωτική επικράτηση και συνεχίζουμε. Δεν μένουμε εδώ".

Και τώρα το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο...

"Παίζουμε ένα παιχνίδι, το οποίο κάθε μέρα της προετοιμασίας μας το σκεφτόμαστε και το περιμένουμε. Ένα παιχνίδι που σε οδηγεί στην τετράδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Είναι κάτι τεράστιο από μόνο του. Νομίζω θα είμαστε έτοιμοι ψυχολογικά και σωματικά να ανταπεξέλθουμε. Να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να καταφέρουμε αυτό που ονειρευόμαστε".

Φλέγκας: "Δυνατός αντίπαλος το Μαυροβούνιο"

Από τους κορυφαίους του αγώνα, ο τερματοφύλακας της Εθνικής και νομικός Κώστας Φλέγκας. "Ο αγώνας κρίθηκε στην άμυνά μας", τόνισε ο 29χρονος πορτιέρε.

"Δεχθήκαμε δύο γκολ στο 1ο οκτάλεπτο, αλλά μπήκαμε πολύ αποφασισμένοι στο παιχνίδι. Αυτό φάνηκε κι απ' την επίθεσή μας. Στο 2ο οκτάλεπτο σφίξαμε περισσότερο την άμυνα, παίξαμε καλύτερα και στην επίθεση. Η άμυνα δίνει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση στην επίθεση. Αισθάνονται πιο ασφαλείς οι συμπαίκτες μου, για να κάνουν το καλύτερο δυνατό μπροστά. Είναι μια ομαδική δουλειά".

"Είχαμε μελετήσει πολύ την Ιαπωνία, γιατί έχει ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, και πιστεύω ότι καταφέραμε και αφοπλίσαμε τα περισσότερα όπλα τους. Σίγουρα θυμόμασταν την Ιαπωνία απ' το παραλίγο κάζο της πρεμιέρας των Ολυμπιακών του 2016 και γι' αυτό θα είμαστε προσεκτικοί, όποτε παίζουμε αντίπαλοί της. Το γεγονός ότι κάνανε μια σπουδαία νίκη απέναντι στις ΗΠΑ, μας έδειξε ποια ήταν τα δυνατά σημεία της σε άμυνα και επίθεση. Εκμεταλλευτήκαμε τις αδυναμίες που έχει και τα καταφέραμε".

Τι μπορούμε να πούμε για την ομάδα του Μαυροβουνίου;

"Είναι της παλιάς σχολής, της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Σίγουρα διαθέτει πολύ καλούς και έμπειρους παίκτες. Έχουν κάνει μια ανανέωση από τους Ολυμπιακούς και τα προηγούμενα χρόνια έχουν μπει κάποιοι νέοι παίκτες, είναι δυνατός αντίπαλος. Θεωρώ ότι είναι πιο πολύ στα μέτρα μας από τους Σέρβους, που είναι αντίστοιχη σχολή και αντίστοιχα κορμιά. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να προσέξουμε 2-3 παίκτες, οι οποίοι είναι πολύ έμπειροι και καλοί επιθετικά. Αν κλείσουμε αυτούς, πιστεύω ότι θα έχουμε πολλή τύχη. Θα πάμε με το μυαλό στη νίκη και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και παρακάτω".

Βλαχόπουλος: "Όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη, κερδίζει"

Ο Άγγελος Βλαχόπουλος, με τρία γκολ συγκομιδή, θυμήθηκε κι αυτός τον αγώνα στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

"Ήμασταν πολύ υποψιασμένοι. Πέρυσι, λίγο έλειψε στους Ολυμπιακούς να την πατήσουμε, οπότε μπήκαμε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Ξέραμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, είχαμε διαβάσει πολύ καλά τον αντίπαλο και γι' αυτό καταφέραμε και αποκτήσουμε τη διαφορά. Το κλειδί ήταν ότι ήμασταν διαβασμένοι. Ξέραμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε και το βγάλαμε στο νερό. Η άμυνα είναι αυτή που σου δίνει τις νίκες, αλλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι βάλαμε και αρκετά γκολ, οπότε πολύ δύσκολα θα το χάναμε. Από τώρα ξεκινάμε να σκεφτόμαστε το Μαυροβούνιο. Είναι μια μεγάλη σέρβικη σχολή. Νομίζω είμαστε στα ίδια επίπεδα. Ο καλύτερος και όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη, θα κερδίσει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ