ΠΟΛΟ

"Σπουδαίες επιτυχίες κόντρα στις άθλιες συνθήκες προετοιμασίας"

"Σπουδαίες επιτυχίες κόντρα στις άθλιες συνθήκες προετοιμασίας"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι Εθνικές ομάδες πόλο των ανδρών και του ντουέτου στη συγχρονισμένη κολύμβηση των Νεανίδων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου όπου αναφέρθηκαν στις τραγικές συνθήκες προετοιμασίας.

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας η συνέντευξη τύπου των πρωταθλητών της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης των ανδρών που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Super Final του World League και του ντουέτου που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων στη Ριέκα.

Στη συνέντευξης τύπου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΟΕ, κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο προπονητής της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης των ανδρών κ. Θοδωρής Βλάχος, ο συνεργάτης του, κ. Δημήτρης Κραβαρίτης, ο αρχηγός της ομάδας Χρήστος Αφρουδάκης, ο Μανώλης Μυλωνάκης, ο Κώστας Φλέγκας, ο οποίος αναδείχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας του Super Final και ο Κώστας Μουρίκης, η κ. Μαρία Θηβαίου και η κ. Ναταλία Τσερνέσκα ομοσπονδιακές προπονήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης, καθώς και οι πρωταθλήτριες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων Αθανασία Τσόλα, Σοφία Μαλκογεώργου και Άννα – Μαρία Ταξοπούλου.

Σε αυτή τη συνέντευξη τύπου μίλησαν τόσο για τις πρόσφατες επιτυχίες, όσο και για τις συνθήκες προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, οι οποίες είναι τραγικές για τους αθλητές, οι οποίοι έχουν προσφέρει τόσα πολλά στον ελληνικό αθλητισμό. Μάλιστα, βγήκε και μια είδηση, καθώς ανακοινώθηκε από την κ. Τσερνέσκα το ντουέτο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Αυτές θα είναι η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου.

Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο οποίος αφού συνεχάρη τις ομάδες που έφεραν αυτές τις σπουδαίες επιτυχίες, υπενθύμισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προπονούνται τόσο υψηλού επιπέδου αθλητές.

"Σπουδαίες επιτυχίες κόντρα στις άθλιες συνθήκες προετοιμασίας"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος τόνισε αρχικά: “Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει την τιμή να εκπροσωπείται από τη μεγαλύτερη αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, χωρίς ακόμη να έχουν κλείσει οι συμμετοχές, οι οποίες αν πιαστούν κάποια όρια στα οποία οι κολυμβητές μας βρίσκονται πολύ κοντά, μπορούν να φτάσουν τις 30.

Οι εθνικές ομάδες έφεραν δύο σπουδαίες επιτυχίες αυτές τις ημέρες προεξάρχουσας της επιτυχίας της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης των ανδρών, η οποία θα λάβει μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ήταν αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου και η απόδοση της εθνικής μας έδειξε ότι έχει πολύ υψηλά στάνταρ. Από μόλις ένα πέναλτι δεν παίξαμε στον τελικό και νικήσαμε δύο φορές την εθνική Ιταλίας, τη μία μάλιστα με 15-4, που είναι και η πιο βαριά ήττα της εθνικής τους ομάδας στο πόλο. Οι αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης έσπασαν ένα κατεστημένο πέρα από κάθε λογική και κατόρθωσαν να φτάσουν στο μετάλλιο ξεκινώντας μάλιστα από την 5η θέση πριν τον τελικό αγώνα. Αυτό σηματοδοτεί για εμάς το υψηλό επίπεδο των υποδομών της συγχρονισμένης κολύμβησης, η οποία θέτει τις βάσεις για ακόμη μεγαλυτερες διακρίσεις. Εκτός αυτών, έχουμε αυτές τις ημέρες το παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης στο Βόλο, στο οποίο η ελληνική ομάδα έχει τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην ιστορία της μαζί με ένα ευρωπαϊκό και ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Μάλιστα είναι 3η στον πίνακα των μεταλλίων ανάμεσα σε 37 χώρες”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές ενόψει της προετοιμασίας γιατ τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόνισε: “Αρκετά! Πρέπει να στείλουμε μηνύματα προς όλους. Ο λόγος της σημερινής συνέντευξης είναι διεκδικητικός. Πέρσι είχαμε μια επαφή με τον κ. Κοντονή και μας υποσχέθηκε ότι θα κάνουμε την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο ΟΑΚΑ. Θέλουμε να του υπενθυμίσουμε πως όχι μόνο υπάρχουμε κι εμείς στον υγρό στίβο, αλλά θαυματουργούμε! Είμαστε στεγνοί από λεφτά και από αθλητικούς χώρους προπόνησης. Έχουμε φτάσει στο ναδίρ. Οι αθλητικές εγκατάστεις είναι σε άθλιο επίπεδο και δεν έχουμε καμία βοήθεια από την πολιτεία! Θέλουμε μέσα από τη σημερινή συνέντευξη τύπου να στείλουμε κάποια μηνύματα. Να ακουστεί η φωνή μας. Θα ακούσετε και τους αθλητές και τους προπονητές των ομάδων να μιλάνε γι' αυτά”.

“Απέχουμε από τις ιδανικές συνθήκες”

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι κυρίες του πάνελ. Η κ. Μαρία Θηβαίου, προπονήτρια της ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης επεσήμανε πως: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομοσπονδία για την τιμή που μας κάνει. Η επιτυχία στη Ριέκα σηματοδοτεί κάποια μηνύματα. Δίνει μια καινούρια πνοή στο άθλημα , καθώς σπάσανε κάποια κατεστημένα τόσο στο προολυμπιακό τουρνουά του Ρίο, όσο και στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του Λονδίνου και της Ριέκα. Η επιτυχία των νεανίδων έδειξαν πως υπάρχει σπουδαίο μέλλον στο άθλημα χωρίς να υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες, αφού απέχουμε πολύ από αυτό. Υπάρχει όμως πολύ καλή συνεργασία με τις αθλήτριες και τις προπονήτριες των σωματείων που μας βοηθούν πάρα πολύ και τις αξίζουν συγχαρητήρια. Οι αθλήτριες εκτέλεσαν ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με μεγάλη επιτυχία και αυτό έκανε τη διαφορά, αφού βαθμολογήθηκαν πολύ υψηλά στην καλλιτεχνική εντύπωση. Σε μία εβδομάδα φεύγουμε για το Καζάν, όπου διεξάγεται το παγκόμσιο πρωτάθλημα και εκεί ευελπιστούμε να καταλάβουμε μία πολύ υψηλή θέση".

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγχρονισμένη κολύμβηση με την έλλειψη χώρων σημείωσε: “Θα θέλαμε να υπάρχει ένα κολυμβητήριο για εμάς, αλλά αυτό είναι το αιώνιο πρόβλημα μας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας είχαμε τραυματισμούς οι οποίοι οφείλονται στη χαμηλή θερμοκρασία του νερού. Προπονούμασταν στου 25-26 βαθμούς Κελσίου, πράγμα ανεπίτρεπτο για συγχρονισμένη κολύμβηση”.

Πλατανιώτη – Παπάζογλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η κ. Ναταλία Τσερνέσκα, η έτερη ομοσπονδιακή τεχνικός έδωσε την είδηση της ημέρας: “Η κ. Θηβαίου μίλησε για τα προβλήματα των τραυματισμών που είχαν και τα τρία κορίτσια στη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτές που τελικά επελέγησαν να πάνε είναι η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου. Εξηγήσαμε στην Ευαγγελία Κουτίδη τους λόγους αυτής της επιλογής. Όσον αφορά το μετάλλιο στη Ριέκα, αυτές οι αθλήτριες δείχνουν πως είναι το μέλλον για το άθλημα της συγχρονισμένης”.

Στη συνέχεια, ο λόγος πήγε στις δύο αθλήτριες που πήραν το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων της Ριέκα. Η Αθανασία Τσόλα είπε: “Ασχολούμαι με το άθλημα από τα 6 μου χρόνια και από τα 12 είμαι στις εθνικές ομάδες. Αυτήν η επιτυχία είναι το αποκορύφωμα για μένα. Ευχαριστώ πολύ τις προπονήτριες μου και όσους μας βοηθούν. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν”.

"Σπουδαίες επιτυχίες κόντρα στις άθλιες συνθήκες προετοιμασίας"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Σοφία – Ευαγγελία Μαλκογεώργου επεσήμανε: “Φέτος και για εμένα και για την Αθανασία ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς είχαμε πανελλήνιες εξετάσεις. Όμως χάρη την πολύ σκληρή δουλειά που κάναμε και τη θέληση που είχαμε καταφέραμε να πετύχουμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα”. Τέλος , η Άννα – Μαρία Ταξοπούλου δήλωσε: “Ευχαριστώ από καρδιάς τόσο την ομοσπονδία, όσο και τις προπονήτριές μου και όσους μας στηρίζουν. Χωρίς αυτούς δε θα καταφέρναμε αυτά που πετύχαμε. Παρά τις συνθήκες που επικρατούν βγάζουμε καλά αποτελέσματα, απόρροια της καλής δουλειάς που γίνεται. Παρά το γεγονός ότι ήμουν αναπληρωματική η καρδιά μου χτύπαγε πολύ δυνατά για τα κορίτσια. Εύχομαι να πάμε πολύ ψηλά και στο Καζάν”.

Έπειτα ο λόγος πήγε στους προπονητές και τους παίκτες της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών, την οποία περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη όταν γύρισε από τη Χουιζού της Κίνας. Ο Θοδωρής Βλάχος τόνισε: “Το ότι έχουμε φτάσει να διεκδικούμε τρία μετάλλια σε συνεχόμενες μεγάλες διοργανώσεις είναι κάτι που δείχνει από μόνο του πως έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Θέλουμε να παραμείνουμε εκεί που είμαστε ή να φτάσουμε και ακόμη ψηλότερα. Αγωνιστικά έιμαι ευχαριστημένος από την ομάδα μου. Μόνο στο ξεκίνημα δύο παιχνιδιών δεν πήγαμε καλά και στο ένα μας στοίχισε την παρουσία στον τελικό. Συνολικά η εικόνα που παρουσιάσαμε ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πλέον δεν υπάρχει συνδρομο κατωτερότητας και τα παιδιά πιστεύουν πως μπορούν να κερδίσουν τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο που έχουμε καταφέρει με αυτές τις επιτυχίες”.

Όσον αφορά τις συνθήκες που βρήκε η εθνική ομάδα κατά την επιστροφή της: “Είμαι πραγματικά εκνευρισμένος γι αυτά που έχουμε συναντήσει αυτές τις ημέρες που γυρίσαμε. Είναι οι χειρότερες συνθήκες προετοιμασίας που είχε ποτέ εθνική ομάδα, από την εποχή που ήμουν εγώ παίκτης. Είναι απαράδεκτο για μια ομάδα που είναι τρίτη στον κόσμο. Χθες πήγαμε σε μια πισίνα – αυτή του Ζαππείου -, της οποίας τα νερά είναι πιο βρώμικα σε σχέση με του λιμανιού του Πειραιά! Σήμερα θα πάμε στον Άγιο Κοσμά, αύριο ποιος ξέρει που. Παρ όλα αυτά συνεχίζουμε τη δουλειά. Θέλω να προασπίσω κάποια πράγματα για τους αθλητές μου. Ζητάμε πολλά πράγματα από αυτούς, αλλά πρέπει κάποια πράγματα να είναι δεδομένα και να τους τα παρέχουμε. Κάποιοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλο της οικονομικής κρίσης και έχουν ισοπεδώσει τα πάντα στο βωμό της. Έχουμε προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από πέρσι στις 9 Αυγούστου και ψάχνουμε πισίνα για να κάνουμε προπόνηση. Σήμερα θα πάμε στον Αγ. Κοσμά να δούμε τις εκεί συνθήκες”.

Ντροπιαστηκές συνθήκες στο Ζάππειο

Ο Χρήστος Αφρουδάκης, αρχηγός Εθνικής ομάδας Υδατοσφαίρισης, είπε: "Σε μεγάλο βαθμό με κάλυψαν τόσο ο κ. Διαθεσόπουλος, όσο και ο προπονητής μου. Με βάση τα όσα χρόνια είμαι στην εθνική ομάδα, σε αυτό το τουρνουά κάναμε ίσως τις καλύτερες εμφανίσεις που έχουν γίνει συνολικά σε μια διοργάνωση. Ήμασταν άτυχοι που δεν περάσαμε στον τελικό, κάτι που είναι ο κρυφός πόθος μας, αφού δεν το χουμε καταφέρει. Ίσως να πλησιάζει η ώρα. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και έχουμε το πείσμα στο να μη χάνουμε τα παιχνίδια. Δική μου εντύπωση και γνώμη είναι πως μας φοβούνται οι αντίπαλες ομάδες, ενώ εμείς δε φοβόμαστε κανέναν. Πλέον προετοιμαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ψυχολογικά και σωματικά, καθώς νομίζω πως τον πλέον σημαντικό ρόλο σε τέτοιες διοργανώσεις παίζει η ψυχολογική προετοιμασία”.

Μιλώντας για τα προβλήματα που συνάντησαν κατά την επιστροφή τους από τη Χουιζού σημείωσε: “Η πισίνα στο Ζάππειο είναι σε άθλια κατάσταση. Αν δε σεβόμουν τους συμπαίκτες μου και τον προπονητής μου κ. Βλάχο, θα έφευγα. Όμως πάντα ο αρχηγός πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα. Το θέαμα που συναντήσαμε είναι μια ντρόπή. Επειδή γνωρίζουμε τη δυσκολία των καιρών δε ζητήσαμε τίποτα μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν και το χάλκινο μετάλλιο. Το μόνο που θέλουμε είναι ένα χώρο να κάνουμε προπόνηση. Δεν εισακουστήκαμε στο να έχουμε ένα χώρο, ώστε να κάνουμε προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν δεν έχουμε ούτε τις αυτονόητες συνθήκες καλύτερα να πάμε στο Ρίο χωρίς προπόνηση κι ότι βγει! Είναι ντροπή!”.

Ο συνεργάτης του κ. Βλάχου, Δημήτρης Κραβαρίτης σημείωσε: “Η εθνική ομάδα είχε παρελθόν και έχει παρόν και μέλλον. Έχει πολύ μεγάλη δυναμική και ήρθε η στιγμή για να φτάσουμε στο μεγάλο στόχο, το Ρίο. Το ότι μέρα με τη μέρα βλέπουμε πως δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τις συνθήκες προετοιμασίας μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Τις δεκαπέντε ημέρες που ήμασταν στη Σιγκαπούρη και στη Χουιζού νιώσαμε ομάδα και αθλητές υψηλού επιπέδου. Ευτυχώς σε δέκα ημέρες ξαναφεύγουμε για προετοιμασία με το Μαυροβούνιο, το οποίο έχει τρομερές αθλητικές εγκαταστάσει. Δε θέλουμε να μείνουμε εδώ. Αυτή η ομάδα είναι καταδικασμένη να πετύχει και θα το κάνει. Επειδή όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο ακόμη κι αν δεν το κάνει αυτό δεν μπορεί να αλλάξει τα όσα έχει καταφέρει έως τώρα. Το μυστικό της επιτυχίας αυτών των παιδιών είναι η δουλειά, η πίστη και το όνειρο των παιδιών”.

Ο Μανώλης Μυλωνάκης, δήλωσε: “Δείξαμε το γνωστό μας πρόσωπο και πήραμε ακόμη ένα μετάλλιο κόντρα σε κορυφαίες ομάδες. Τώρα αρχίζει το πιο δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας, αυτό της φυσικής κατάστασης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ξεπεράσουμε την κατάσταση με τις υπάρχουσες συνθήκες”.

"Σπουδαίες επιτυχίες κόντρα στις άθλιες συνθήκες προετοιμασίας"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κωνσταντίνος Φλέγκας επεσήμανε: "Να το πω πιο απλά. Γουστάρουμε να παίζουμε ο ένας για τον άλλο κι αυτό είναι που φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Όταν ο Μανώλης (Μυλωνάκης) έρχεται και σου φωνάζει μετά από κάθε απόκρουση είναι εκπληκτικό το συναίσθημα. Η ομάδα είναι ο δρόμος σε ένα σπορ σαν την υδατοσφαίριση μέσα από το οποίο μπορεί κάποιος να διακριθεί. Περιμένουμε καιρό τώρα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Αδημονούμε να τελειώσει το πιο δύσκολο στάδιο της προετοιμασίας, η φυσική κατάσταση. Θέλουμε στο Ρίο να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι και να γιορτάσουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα”.

Τέλος, ο Κώστας Μουρίκης είπε: “Κάναμε ένα πολύ καλό τουρνουά και δείξαμε πράγματα που καθημερινά δουλεύουμε στις προπονήσεις. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς η καθιέρωση στην ελίτ. Θέλουμε να παραμείνουμε εκεί πέρα. Στόχος είναι το Ρίο, στο οποίο θα κοιτάξουμε ξεχωριστά κάθε παιχνίδι για να φτάσουμε στην κορυφή. Στη μεγάλη αυτή διοργάνωση θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι που μπορούμε”.

Photo credits: Action images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ