ΠΟΛΟ

Ο δρόμος του Ολυμπιακού μέχρι την κορυφή της Ευρώπης

Ο δρόμος του Ολυμπιακού μέχρι την κορυφή της Ευρώπης
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τους ερυθρόλευκους σταθμούς της γυναικείας ομάδας πόλο μέχρι εκείνη να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης.

Έχουν περάσει περίπου 26 χρόνια όταν το όραμα για τη δημιουργία ομάδας πόλο γυναικών στον Ολυμπιακό πήρε σάρκα και οστά. Τότε που ο Στέλιος Κουντουδιός ξεκίνησε μια προσπάθεια που έφτασε αρκετά χρόνια αργότερα στην κορύφωση της.

Από το βράδυ του Σαββάτου (25/4) η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην τωρινή διοίκηση του Ερασιτέχνη.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συστηματική δουλειά στο τμήμα με τους καρπούς της να φαίνονται τώρα.

Ο πρωτεργάτης, Χάρης Παυλίδης

Για να μπορέσει να χτιστεί μία ομάδα χρειάζεται ένας καλός καπετάνιος ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει το "καράβι" μέχρι την κορυφή.

Η επιλογή που έγινε αφορούσε τον Χάρη Παυλίδη. Παίκτης που υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον Ολυμπιακό ως παίκτης της ανδρικής ομάδας πόλο ήξερε το τι χρειάζεται μια ομάδα για να καταφέρει να φτάσει στην κορυφή.

Βασικά συστατικά της επιτυχίας ήταν η παρουσία του στον Ολυμπιακό στα δύο χρόνια που κάθισε στον πάγκο του ο Νίκολα Στάμενιτς. Η διετία 1998-200 αποτέλεσε σχολείο για εκείνον όπως και για πολλούς άλλους ερυθρόλευκους πολίστες.

Μετά το τέλος της καριέρας του πέρασε από τον πάγκο της Γλυφάδας η οποία εκείνη την περίοδο πρωταγωνιστούσε εντός και εκτός συνόρων. Έτσι, ο Χάρης Παυλίδης είχε όλο το πακέτο για να πετύχει και όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος το κατάφερε και με το παραπάνω.

Τρία πρωταθλήματα, ένα LEN Trophy και η κατάκτηση της Euro League το αποδεικνύουν περίτρανα.

Ο δρόμος του Ολυμπιακού μέχρι την κορυφή της Ευρώπης
INTIME SPORTS

Η αλλαγή διοίκησης και το τέλος των προβλημάτων

Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο στηρίχτηκαν οι επιτυχίες ήταν η αλλαγή διοίκησης στον Ερασιτέχνη και η γενικότερη αλλαγή που ήρθε στο συγκεκριμένο τμήμα.

Τα προβλήματα που υπήρχαν τόσο στο γυναικείο πόλο όσο και στα υπόλοιπα τμήματα ήταν τεράστια. Οι παίκτριες είχαν ξεχάσει το χρώμα του χρήματος, ενώ το καλοκαίρι του 2011 όλα έμοιαζαν να είναι έτοιμα να διαλυθούν.

Η αλλαγή διοίκησης πέρα από τις λύσεις που έδωσε στα οικονομικά προβλήματα, πρόσφερε και τη σιγουριά στους αθλητές και τις αθλήτριες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε κάθε τους συνέντευξη, ιδιαίτερα οι παλιότεροι αθλητές κάνουν ειδική αναφορά σε αυτό.

Στον αθλητισμό γενικότερα και ειδικότερα στον ερασιτεχνικό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι αθλητές αν μπορούν να ασχολούνται μόνο με όσα αφορούν το αγωνιστικό κομμάτι και τίποτα άλλο.

Οι χρυσές επενδύσεις

Από εκείνο το καλοκαίρι άρχισαν να γίνονται και οι επενδύσεις σε νεαρά κορίτσια που έδειχναν ότι έχουν το ταλέντο να μπορέσουν να δημιουργήσουν τον νέο κορμό της ομάδας.

Η πρώτη από αυτές τις επενδύσεις που έγιναν ήταν της Χρυσής Διαμαντοπούλου. Η τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έκανε τα πρώτα της βήματα στον Πανιώνιο και το καλοκαίρι του 2011 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Μετά από την Διαμαντοπούλου ακολούθησε ακόμα ένα χτύπημα και μάλιστα τριπλό. Ελευθερία, Μαργαρίτα και Βασιλική Πλευρίτου ντύθηκαν στα ερυθρόλευκα συνεχίζοντας έτσι το χτίσιμο για την ομάδα του μέλλοντος.

Αν ρίξει κανείς μία ματιά στην ομάδα που κατέκτησε το βράδυ του Σαββάτου την Euro League θα διαπιστώσει ότι ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας είναι ιδιαίτερα μικρός με τη μεγαλύτερη από όσες αγωνίζονται να είναι η Φιλιώ Μανωλιουδάκη η οποία είναι ακόμα 29 ετών.

Ο δρόμος του Ολυμπιακού μέχρι την κορυφή της Ευρώπης
INTIME SPORTS

Τριπλέτα για την κορυφή

Σε αυτόν τον κορμό που είχε δημιουργηθεί από τα προηγούμενα χρόνια η διοίκηση του Ολυμπιακού πρόσθεσε το περασμένο καλοκαίρι τρία "πυρηνικά" όπλα, ικανά να κάνουν τη διαφορά.

Το πρώτο και καλύτερο ήταν η απόκτηση της Αλεξάνδρας Ασημάκη. Η καλύτερη φουνταριστή κατά πολλούς στον κόσμο, άλλαξε στρατόπεδο και από τη Βουλιαγμένη πήγε στον Ολυμπιακό για να κατακτήσει τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της καριέρας της.

Στην εξίσωση προστέθηκαν δύο ξένες ικανές να κάνουν τη διαφορά και να βοηθήσουν σημαντικά. Η Ρομπέρτα Μπιανκόνι και η Ας Σάουθερν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες, αποδείχτηκαν εξαιρετικά εργαλεία στα χέρια του Χάρη Παυλίδη και δεν αποκλείεται να παραμείνουν και την επόμενη περίοδο.

Το σημαντικότερο για τον Ολυμπιακό είναι ότι με τον κορμό των Ελληνίδων που έχει δημιουργήσει είναι ικανός να πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ