ΠΟΛΟ

Μπαίνει στη μάχη του Προολυμπιακού η Εθνική

Μπαίνει στη μάχη του Προολυμπιακού η Εθνική
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών ξεκινά τη μάχη της για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αντιμετωπίζοντας την Ισπανία (21/3, 16.20).

Με δύο προπονήσεις σήμερα στη Χάουντα, όπου και έφτασε το βράδι του Σαββάτου, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών ολοκληρώνει ουσιαστικά τον κύκλο προετοιμασίας της για το Προολυμπιακό τουρνουά που αρχίζει αύριο (21/3) στην 48η σε πληθυσμό (70.000) πόλη της Ολλανδίας.

Το μεσημέρι, η Εθνική μας προπονήθηκε στην πισίνα Groenhovenbad όπου και θα διεξαχθεί το τουρνουά, κάτι που θα επαναλάβει και απόψε, πριν επικεντρωθεί στον αυριανό αγώνα με την Ισπανία (16.20 ώρα Ελλάδας).

Στην ελληνική αποστολή υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία στην πλέον ψυχοφθόρο έτσι κι αλλιώς διοργάνωση, όπως είναι ένα Προολυμπιακό τουρνουά, το κλίμα ιδιαίτερα καλό και η διάθεση το ίδιο, εν τούτοις οι τόνοι είναι χαμηλοί όπως αρμόζει σε τέτοιες περιστάσεις.

Η Τεργέστη

Νωρίτερα από την Εθνική μας προπονήθηκε και η Ισπανία, που ήταν εκείνη η οποία το 2012 (Τεργέστη) έκοψε το δρόμο της Εθνικής μας στο Λονδίνο, με τη νίκη της (9-7) που άφησε την Ελλάδα εκτός 4άδας του προηγούμενου Προολυμπιακού.

Εκεί όπου οι «φούριας ρόχας», έφτασαν στο ασημένιο μετάλλιο και άρχισαν έτσι την πορεία τους για την κορυφή της παγκόσμιας γυναικείας υδατοσφαίρισης. Χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης (2013), χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014, χρυσό την ίδια χρονιά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Πριν βρεθούν πέρυσι στην 7η θέση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Καζάν και φέτος στην 4η θέση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Βελιγράδι.

Η πρεμιέρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας (ώρες Ελλάδας): 13.40 Ιαπωνία – ΗΠΑ, 15.00 Νότια Αφρική – Καναδάς, 16.20 Ισπανία – ΕΛΛΑΔΑ, 19.00 Νέα Ζηλανδία – Ρωσία, 19.30 Γαλλία – Ολλανδία, 21.00 Ιταλία – Γερμανία.

Η Εθνική μας μετέχει στον Α’ Όμιλο: με τις ΗΠΑ, Ισπανία, Καναδά, Ιαπωνία και Νότια Αφρική.

Στον Β’ Όμιλο έχουμε: Ολλανδία, Ιταλία, Ρωσία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία.

Διαιτητές στον αυριανό αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με την Ισπανία, ορίστηκαν η Γκαμπριέλα Βαρκόνι (Ουγγαρία) και ο Ντάνιελ ΦλέΪχιβ (Αυστραλία).

Τον αγώνα θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ζωντανά με live score, από την Ιστοσελίδα μας.

Με την Ισπανία, η Ελλάδα, έχει βρεθεί άλλη μία φορά (εκτός του 2012) αντιμέτωπη σε Προολυμπιακό τουρνουά, το 2007 στο Κίρισι (τουρνουά για τις ευρωπαϊκές ομάδες) όπου και η Εθνική μας ηττήθηκε πάλι (8-9).

Στο σύνολο των 51 μεταξύ μας αγώνων, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ισόπαλο αποτέλεσμα (30 νίκες η Ελλάδα, 21 ήττες).

Από τα 13 κορίτσια μας που είναι στη Χάουντα, τα έξι (Βασιλική Διαμαντοπούλου, Νικολέτα Ελευθεριάδου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Χριστίνα Κότσια, Ελένη Ξενάκη και Ελευθερία Πλευρίτου), παίρνουν το βάπτισμα του πυρός σε αντίστοιχη διοργάνωση, όπου η αρχηγός Αντιγόνη Ρουμπέση μετράει τρεις συμμετοχές (2007, 2008, 2012), η Αλεξάνδρα Ασημάκη δύο (2007, 2012), η Χριστίνα Τσουκαλά δύο (2008, 2012), ενώ οι Έλενα Κούβδου, Φιλιώ Μανωλιουδάκη και Χρυσή Διαμαντοπούλου ήταν παρούσες το 2012.

«Πρέπει» και «πίεση»

Ο Σάκης Κεχαγιάς κάθεται πρώτη φορά στον πάγκο της Εθνικής ομάδας σε Προολυμπιακό τουρνουά, ως πρώτος τεχνικός, μετά το 2012 στην Τεργέστη που ήταν συνεργάτης του νυν τεχνικού διευθυντή της ΚΟΕ, Γιώργου Μορφέση.

Ήρεμος, μετά τη μεσημεριανή προπόνηση, οριοθετεί τα πράγματα για την Εθνική μας ομάδα στο τουρνουά: «Το πρώτο και σημαντικό σε ένα τέτοιο τουρνουά, είναι να πηγαίνεις παιχνίδι – παιχνίδι και μέρα – μέρα. Η φύση της διοργάνωσης είναι τόσο ιδιαίτερη που, αθλήτριες και ομάδες λειτουργούν με τα «πρέπει» και την «πίεση» που υπάρχουν, με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα το οποίο εξαρτάται φυσικά από πολλούς παράγοντες.

Παίζει ρόλο πως θα βρεθεί η ομάδα, οι αθλήτριες σωματικά και εγκεφαλικά και σίγουρα η εμπειρία και η ιστορία έχουν δείξει ότι πρόβλημα μπορεί να έχεις και με έναν εύκολο θεωρητικά αντίπαλο, αν δεν προσέξεις.

Το ζητούμενο είναι να ξεχνάμε γρήγορα το αποτέλεσμα του παιχνιδιού και να πάμε στο επόμενο που άλλωστε είναι πολύ κοντά αφού παίζουμε κάθε μέρα.

Αυτή η διοργάνωση είναι τέτοια που, η όποια ατυχία σου, ή αποτυχία σου, θα χρειαστεί να περάσουν 4 χρόνια για να επιδιώξεις να την διορθώσεις.

Σ’ ότι αφορά τον αντίπαλο της πρεμιέρας, την Ισπανία, μας ξέρει και την ξέρουμε πολύ καλά. Το πλάνο και το σενάριο μας θα προσαρμοστεί ανάλογα».

«Καμία σχέση»

Δίπλα του, η συνεργάτιδα του πλέον στον πάγκο, Αγγελική Γερόλυμου, δεν θέλει να πει πολλά, αλλά θυμάται πολύ καλά τι τράβηξε η ίδια ως παίκτρια της Εθνικής μας ομάδας στα Προολυμπιακά τουρνουά του Κίρισι (2007), της Ιμπέρια (2008) και της Τεργέστης (2012).

«Ένα μόνο θα σου πω. Έχω παίξει σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική, αλλά τόσο ψυχοφθόρα διοργάνωση όπως είναι το Προολυμπιακό δεν υπάρχει».

«Για τη νίκη κάθε μέρα»

Ο Γιώργος Μορφέσης που ως συνεργάτης του Κούλη Ιωσηφίδη ήταν στο Κίρισι (2007) και την Ιμπέρια (2008), αλλά και ως πρώτος τεχνικός το 2012 στην Τεργέστη, είναι σαφής: «Αυτή η διοργάνωση είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Κάθε μέρα πρέπει να πηγαίνεις για τη νίκη και να δίνεις μάχες γι αυτή. Έτσι συνεχίζεις να ελπίζεις και αποκτάς καλύτερη ψυχολογία για το κρίσιμο χιαστί παιχνίδι της πρόκρισης ή μη.

Το σύστημα βέβαια είναι άδικο για τις γυναίκες που δεν έχουν τις ευκαιρίες πρόκρισης από άλλες διοργανώσεις (Παγκόσμια πρωταθλήματα και World League) όπως οι άνδρες, αφού στους Ολυμπιακούς πηγαίνουν 8 αντί 12 ομάδες.

Πάντως αν πάμε με το σκεπτικό ποιος θα είναι αντίπαλος μας στο ματς των προημιτελικών, θα έχουμε αποτύχει. Χρειάζεται να δούμε παιχνίδι με παιχνίδι και με κανέναν τρόπο να μην επιλέξουμε αντίπαλο. Πάνω απ’ όλα η ψυχολογία».

Μικρά – Μικρά

  • Η πισίνα όπου θα γίνουν οι αγώνες, είναι 33χ25μ και διαθέτει δίπλα της προθερμαντήριο. Γενική όμως είναι η γνώμη των αποστολών εδώ ότι, για μια τόσο σημαντικού βεληνεκούς διοργάνωση, θα έπρεπε να έχει επιλεγεί άλλο Κολυμβητήριο.
  • Διαθέτει όλες κι όλες 300 θέσεις φιλάθλων, ενώ ζήτημα δημιουργείται για το χώρο όπου θα μπορούν να καθίσουν οι ομάδες που δεν αγωνίζονται.
  • Η Χάουντα αποτελεί τμήμα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής του Ράνσταντ, της επονομαζόμενης και «Πράσινης Καρδιάς» και φυσικά είναι πασίγνωστη για το ομώνυμο τυρί (Gouda). Εδώ έζησε ο μεγάλος ανθρωπιστής Ντεζιντέριους Εράσμους.
  • Η ελληνική αποστολή μένει περίπου 20 χιλιόμετρα πιο μακριά στο Βέρντεν, στο ίδιο ξενοδοχείο με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία.

ΠΗΓΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ