ΠΟΛΟ

Λοράντος: "Ψυχολογία και αυτοπεποίθηση έφεραν το χρυσό"

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ 2017 / ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (Eurokinissi Sports)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ 2017 / ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τεό Λοράντος μίλησε στο Sport24.gr για την κατάκτηση του χρυσού στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο Νέων Ανδρών στο Βελιγράδι και τα όσα πρέπει να γίνουν στο ελληνικό πόλο την επόμενη ημέρα.

Ως παίκτης είχε πολλές παρουσίες με το σκουφάκι της Εθνικής ομάδας και μεταξύ άλλων εκπροσώπησε τη χώρας μας σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή τη φορά συνέβαλε κι εκείνος από την πλευρά του ώστε να γραφτεί μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες του ελληνικού πόλο.

Ο Τεό Λοράντος συνέβαλε από το ρόλο του προπονητή πια στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική ομάδα Νέων ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Ο Ομοσπονδιακός κόουτς ήταν εκείνος που τον περασμένο Ιούνιο ανέλαβε την καθοδήγηση της αντιπροσωπευτικής μας ομάδας και σχεδόν 2,5 μήνες μετά την οδήγησε στην κορυφή του κόσμου. Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Λοράντος είχε επισημάνει πως δεν θα κάνει καμία τοποθέτηση για τους στόχους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν ότι πρώτα ήθελε να μιλήσει με τους παίκτες του.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στο Sport24.gr ο Ομοσπονδιακός κόουτς ανέλυσε τι ακριβώς εννοούσε τότε, τα μυστικά τις επιτυχίας, αλλά και την άποψή του για το μέλλον των ταλαντούχων αθλητών που έγιναν πρωταθλητές κόσμου.

"Είμαι ένας άνθρωπος που ξέρω τι πατάω και τι μπορώ να περιμένω" μας είπε αρχικά για τη δήλωση που είχε κάνει τότε και συνέχισε: "Θεωρώ πως ότι αποτυπώνεται στα παιχνίδια είναι προϊόν προπόνησης. Αυτούς τους σχεδόν δύο μήνες που είμαστε μαζί με τα παιδιά τους είπα ότι θα εστιάσουμε σε δύο πράγματα. Πρώτα στην ψυχολογία και μετά στην αυτοπεποίθηση. Όταν λέω ψυχολογία αναφέρομαι στην ψυχολογία και όχι στην ψυχή. Κι άλλοι έχουν ψυχή. Το σημαντικότερο είναι η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση.

Τα δύο κλειδιά για να καταφέρεις να τα πετύχεις αυτά είναι η προετοιμασία του μυαλού και του σώματος. Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής φάνηκε στα τρία παιχνίδια που ήμασταν πίσω στο σκορ και κάναμε την ανατροπή. Η ομάδα ήταν έτσι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Είτε ένας αγώνας είχε θετική είτε αρνητική τροπή να μην έχει μεταπτώσεις στην ψυχολογία της και αυτό νομίζω ότι ήταν το σημαντικότερο για να φτάσουμε σε αυτή την επιτυχία. Ψυχολογία και αυτοπεποίθηση έφεραν το χρυσό".

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 / ΤΕΛΙΚΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Eurokinissi Sports)
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 / ΤΕΛΙΚΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Τέτοιες συνθήκες αντιμετώπισε η Εθνική σε τρεις αγώνες που βρέθηκε πίσω στο σκορ. Με τη Ρωσία στους ομίλους, την Ισπανία στον προημιτελικό και με την Κροατία στον τελικό οι διεθνείς μας κατάφεραν να ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα. Ποια ήταν η αντίδραση όμως του ίδιου στον πάγκο: "Ήμασταν έτοιμοι για αυτό. Την ψυχολογία δεν την φτιάχνεις την ώρα του αγώνα. Έχω κάποιες μεθόδους με τις οποίες δημιουργώ τεχνητή πίεση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για να δω πως θα αντιδράσουν. Μην ξεχνάμε ότι είναι παίκτες που δεν τους γνωρίζω γιατί δεν τους ζούσα στην προπόνηση καθημερινά. Θεωρώ ότι σε αυτό το κομμάτι ανταποκρίθηκαν στο 100%. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το νεαρό της ηλικίας που δημιουργεί σκαμπανεβάσματα. Όταν έχεις το μυαλό και το χαρακτήρα τα υπόλοιπα μπορείς να τα καταφέρεις με σκληρή δουλειά".

Τι θα πρέπει όμως να περιλαμβάνει να γίνει από εδώ και πέρα; "Αυτή η επιτυχία θα πρέπει πρώτα απ όλα να αναλυθεί, να αξιολογηθεί και το βασικότερο να αξιοποιηθεί. Θα πρέπει να αναλύσεις τι έγινε στα παιχνίδια, γιατί έγινε και από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα δομής της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Η Εθνική Νέων ανδρών έχει από πάνω της αυτή των ανδρών και από κάτω τις άλλες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια η οποία με σωστό προγραμματισμό θα αποφέρει αποτελέσματα όπως αυτό και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, δηλαδή να παραμένεις στην κορυφή" είπε αρχικά ο Ομοσπονδιακός κόουτς και συνέχισε: "Έχει να κάνει με αυτό που σου είπα νωρίτερα με την αξιοποίηση της επιτυχίας. Η ελληνική υδατοσφαίριση πρέπει να βρει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη. Θα πρέπει αυτή η επιτυχία να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί. Να υπάρχει ένα πρόγραμμα για να αξιοποιήσει κάθε παίκτη προβλέποντας πού μπορεί να φτάσει. Έτσι θα συνδεθούν οι επιτυχίες των μικρών εθνικών ομάδων με την Ανδρών".

Αυτή η Εθνική θεωρείται από πολλούς ως μια ιδιαίτερα ταλαντούχα "φουρνιά" αθλητών. Ποια είναι όμως η γνώμη του Τεό Λοράντου για τα "παιδιά" του: "Εύχομαι η διαδρομή της αθλητικής τους καριέρας να είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι ηλικιακά είναι για την Εθνική Ανδρών. Αξιακά είναι κάτι που θα κριθεί στην πορεία. Οι παίκτες της Εθνικής ανδρών θα πρέπει να αισθάνονται πίεση ότι έρχονται κάποιοι από κάτω οι οποίοι μπορούν να γίνουν ισάξιοι ή καλύτεροι τους. Ο ανταγωνισμός στην Εθνική Ανδρών μόνο καλό μπορεί να κάνει. Όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε περισσότερους παίκτες αυτό διευκολύνει και το έργο του προπονητή".

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 / ΤΕΛΙΚΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Eurokinissi Sports)
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 / ΤΕΛΙΚΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Πάντως, ο Τεό Λοράντος δεν έδειξε να ασπάζεται το γεγονός ότι οι Έλληνες παίκτες πήραν την ευκαιρία τους μόνο λόγω της κρίσης: "Είναι πολλά πράγματα που ο καθένας προσπαθεί να τα προσεγγίσει από την πλευρά του. Σίγουρα όπως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Κάποιες αδυναμίες που φάνηκαν μέσα στο παιχνίδι ήταν από έλλειψη συγκεκριμένης αντιμετώπισης τμημάτων του παιχνιδιού. Αυτά δεν είναι της παρούσης. Θα πρέπει να πάρουμε τα θετικά και να προχωρήσουμε. Επίσης θα πρέπει να καταλάβουμε τι κάναμε και που μπορούμε να φτάσουμε"

Για το τέλος της συνέντευξης ο Τεό Λοράντος δεν ξέχασε και την άλλη ιδιότητα του, αυτή του αξιωματικού της πυροσβεστικής και θέλησε να δώσει το δικό του μήνυμα στους συναδέλφους του που δίνουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες: "Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράσταση μου στην ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος και μέχρι τον τελευταίο πυροσβέστη. Αυτή τη στιγμή μαίνονται πάρα πολλές φωτιές. Θέλω να τους δώσω κουράγιο σε αυτούς και στις οικογένειες τους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Εθνική Νέων-Ανδρών, 12-10 τη Κροατία στα πέναλτι
Video: Απονομή, Ύμνος και ελληνική τρέλα!
Ζερδεβάς: "Στα πέναλτι ήμουν σίγουρος ότι θα κερδίζαμε"
Η κρίση έφερε το χρυσό

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ