ΠΟΛΟ

Η κρίση έφερε το χρυσό

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 / ΤΕΛΙΚΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Eurokinissi Sports)
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 / ΤΕΛΙΚΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει το πως η οικονομική κρίση βοήθησε την Εθνική ομάδα των Νέων του πόλο να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

Αυτή η "φουρνιά" παικτών που απαρτίζει την Εθνική ομάδα πόλο Νέων ανδρών θεωρείται κατά πολλούς ως μία από τις πληρέστερες. Έχοντας δύο καλούς παίκτες ανά θέση και με όπλο την ομοιογένεια κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

Σε επίπεδο Εθνικών ομάδων αρκετά από αυτά τα παιδιά παίζουν μαζί από τους Παίδες κάτι που τους βοηθά να έχουν εξαιρετική χημεία μέσα στην πισίνα.

Από τότε συμμετείχαν σε πολλά διεθνή τουρνουά απέναντι σε όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου καταφέρνοντας πάντα να διακριθούν με το ταλέντο τους. Η συμμετοχή στον τελικό και η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ήρθαν σαν φυσική εξέλιξη του χάλκινου μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπακού πριν από δύο χρόνια.

Τι μεσολάβησε όμως μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια και υπήρξε τόσο σημαντική βελτίωση σε ορισμένους παίκτες; Όσο οξύμωρο και να φανεί η οικονομική κρίση ευνόησε αυτά τα παιδιά και σε συνδυασμό με το ταλέντο, τη σκληρή και μεθοδική δουλειά κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή του κόσμου.

Η έλλειψη οικονομικών πόρων για τις ομάδες τις οδήγησε να στραφούν στις ακαδημίες τους. Πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις όπως είναι η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο κι άλλοι σύλλογοι άρχισαν να προσέχουν περισσότερο την "καλλιέργεια" αθλητών και αυτό έφερε αμέσως αποτελέσματα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την οικονομική κατάσταση των ομάδων να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο οι θέσεις για πιτσιρικάδες στις ανδρικές ομάδες άνοιξαν ορθάνοιχτα.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι από τους 13 που ήταν στην αποστολή για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα μόλις ένας δεν είχε θέση βασικού πέρσι στην ομάδα του στην Α1! Αυτός είναι ο Ξενοφών Σιορδίλης ο οποίος είχε μπροστά του στον ΠΑΟΚ τον Φίλιππο Καραμπέτσο. Όλοι οι άλλοι ήταν πρωταγωνιστές φέτος στις ομάδες τους.

Ζερδεβάς και Δελαγραμμάτικας ήταν από τα βασικά γρανάζια της Βουλιαγμένης η οποία κατέκτησε το Κύπελλο με πολυτιμότερο παίκτη τον πρώτο. Στο ούτως ή άλλως νεανικό ρόστερ της Γλυφάδας ο Δημήτρης Μάζης έχει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τους Παπαναστασίου, Σκουμπάκη και Γιαννόπουλο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους Γαρδίκα και Τρούλο στο Φάληρο. Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν από τους συλλόγους που έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στις ακαδημίες του όπως κι ο Παναθηναϊκός, είχαν σημαντικό ρόλο οι Νικολαΐδης και Μουρατίδης, ενώ ο αρχηγός Γρηγόρης Καπετανάκης προέρχεται από το ΝΟΒ, αλλά έπαιζε πέρσι στους πράσινους.

Ο μοναδικός ο οποίος πέρσι δεν αγωνιζόταν στην Ελλάδα, αλλά κι εκείνος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν ο Οδυσσέας Μασμανίδης. Ο 20χρονος φουνταριστός παίζει στο Κολέγιο του Μπέρκλεϊ, ωστόσο κι αυτός έχει ξεκινήσει από τις ακαδημίες της Βουλιαγμένης και πριν φύγει για τις ΗΠΑ είχε προλάβει να παίξει κι εκείνος στην Α1. Όλα τα παραπάνω παιδιά μαζί και με άλλα που έχουν βρει θέση στις ομάδες τους τα τελευταία χρόνια αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες σε μικρή ηλικία και αυτό φάνηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν σε πολλά κρίσιμα σημεία των αγώνων τους οι διεθνείς καθώς και η ψυχραιμία τους είναι δείγμα των εμπειριών που έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρουν ποτέ αυτά τα παιδιά να βγάλουν τα χρήματα που θα μπορούσαν λόγω της κρίσης, όμως το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή το ελληνικό πόλο θα πρέπει να πει ένα "ευχαριστώ" σε συλλόγους όπως η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο οι οποίοι "τροφοδοτούν" συνέχεια την ελληνική υδατοσφαίριση με παίκτες.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ