ΠΟΛΟ

Grazie Sandro, αλλά θα χάσεις

Grazie Sandro, αλλά θα χάσεις

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών διεκδικεί απόψε (8/8, 20.30, live από το Sport24.gr) το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα απέναντι στη μεγάλη Ιταλία του Σάντρο Καμπάνια, του ανθρώπου που άλλαξε τη μοίρα της εθνικής.

Αυτή και αν είναι υπέροχη σύμπτωση! Φέτος που συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στο Μόντρεαλ το 2005, η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών διεκδικεί ξανά να ανέβει στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου στο Καζάν αυτή τη φορά.

Προπονητής της ελληνικής ομάδας τότε ήταν ο Σάντρο Καμπάνια. Ο Σικελός θα είναι ο αντίπαλος των διεθνών απόψε (8/8, 20.30, live από το Sport24.gr) στο μικρό τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο Καμπάνια κάθεται στον πάγκο της Ιταλίας, το σκουφάκι της οποίας το τίμησε όσο κανένας άλλος όταν υπήρξε παίκτης της "σετέμπελο" με εννιά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, με κορυφαία στιγμή το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και τον μνημειώδη τελικό των έξι παρατάσεων με την Ισπανία.

Grazie Sandro, αλλά θα χάσεις

Ο Καμπάνια δίνει οδηγίες στους Ιταλούς παίκτες

Ο Καμπάνια δεν είναι απλώς ένας πρώην προπονητής που έχει εργαστεί σε εθνική ομάδα της χώρας μας, είναι εκείνος που μετέτρεψε σε πρωταγωνίστρια την Ελλάδα στο ανδρικό πόλο. Πήρε στα χέρια του την πιο ταλαντούχα φουρνιά, τη γενιά της Δουνκέρκης, και έδωσε αποτελέσματα, καλά και άσχημα τα έξι χρόνια που παρέμεινε στη χώρα μας. Πέρα από το χάλκινο μετάλλιο στο Μόντρεαλ, προηγήθηκαν η 4η θέση στο παγκόσμιο πρωταθλημα του 2003 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο ίδιος πάντως σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις τους ως ομοσπονδιακός προπονητής της "γαλανόλευκης" ξεχωρίζει την 6η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2006 με μια καινούργια φουρνιά παικτών. Ναι, όπως έχει αναφερθεί εκατοντάδες φορές, ο νυν αρχηγός Χρήστος Αφρουδάκης και ο υπαρχηγός Μανώλης Μυλωνάκης "ζημώθηκαν" στα χέρια του, όμως ο Καμπάνια έδωσε την πρώτη συμμετοχή στην εθνική στους σημερινούς πρωταγωνιστές, τον Κωνσταντίνο Φλέγκα και τον Γιάννη Φουντούλη. Επί ημερών του η κολυμβητική ομοσπονδία (ΚΟΕ) εκπόνησε μεγάλο πρόγραμμα αναζήτησης ταλέντων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Τα αποτελέσματα έχει το ελληνικό κοινό τη δυνατότητα να τα απολαύσει ανάμεσα στην 13άδα της εθνικής ομάδας στο Καζάν.

Grazie Sandro, αλλά θα χάσεις

Ο 22χρονος Κώστας Γεννηδουνιάς είναι ένα από αυτά τα παιδιά

Μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ο Καμπάνια αποδεσμεύθηκε από την εθνική ανδρών, προκειμένου να αναλάβει ξανά τους άνδρες της Ιταλίας, εθνική την οποία είχε πρωτοαναλάβει το 2000. Το 2003 αποδέχθηκε την ελληνική πρόκληση μετά από το "πραξικόπημα" των διεθνών εναντίον του Κούλη Ιωσηφίδη, όταν ζήτησαν από τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο την πρόσληψη ενός προπονητή με όραμα.

Απο το 2008 βρίσκεται ξανά στο τιμόνι της "σετερόσα" την οποία οδήγησε στο χρυσό μετάλλιο στη Σαγκάη και στο αργυρό μετάλλιο στο Λονδίνο. Η Ιταλία έχει "βαρύ" σκουφάκι στην πισίνα, είναι δυνατή αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Απέκλεισε την Ουγγαρία στα προημιτελικά και υπέστη αξιοπρεπή ήττα από την πανίσχυρη Σερβία στα ημιτελικά.

Νωρίτερα, στις 27 Ιουλίου η εθνική ανδρών νίκησε την Ιταλία με 11-10 με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Χρήστου Αφρουδάκη και το μπλοκ του Κυριάκου Ποντικέα στην εκπνοή της αναμέτρησης.

Ο αποψινός αγώνας θα είναι ολότελα διαφορετικός, παιχνίδι που κρίνει ένα μετάλλιο και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η εθνική μας ομάδα δεν είναι η ίδια που μπήκε στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στη Ρωσία με πτήση μέσω Κωνσταντινούπολης. Δεκατρείς παίκτες που έχουν βάλει όλοι το λιθαράκι τους στην επιτυχία, σχεδόν όλοι έχουν και από μια μεγάλη στιγμή σε αυτό το τουρνουά και φυσικά να μη ξεχνάμε το τεχνικό τιμ.

Η πρόσληψη του Θοδωρή Βλάχου προκάλεσε μεγάλη συζήτηση, καθώς είναι προπονητής στον Ολυμπιακό, την ομάδα που έχει έντεκα από τους δεκατρείς παίκτες στην εθνική (σ.σ. ο Κώστας Γεννηδουνιάς αποκτήθηκε το καλοκαίρι και ο Στέφανος Γαλανόπουλος αγωνίζεται δανεικός στη Χίο), μονάχα ο Χρήστος Αφρουδάκης και ο Κωνσταντίνος Φλέγκας ξέφυγαν, αν και ο Αφρουδάκης έχει φορέσει στο παρελθόν το σκουφάκι με σήμα το δαφνοστεφανωμένο έφηβο.

Grazie Sandro, αλλά θα χάσεις

Ο Βλάχος δίνει οδηγίες

Ο Βλάχος παρέλαβε μια ομάδα που είχε δείξει τα πρώτα καλά δείγματα στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις με προπονητή τον Σάκη Κεχαγιά. Ο νυν τεχνικός διευθυντής έχασε την εμπιστοσύνη των παικτών του, απέκλεισε τον Αφρουδάκη, τον Κώστα Τσαλκάνη και τον Βαγγέλη Δελακά από την αποστολή με τη Ρουμανία για το World League, ο Αφρουδάκης αποχώρησε, τον ακολούθησε ο Μυλωνάκης, οι πολίστες παλιοί και νέοι συστρατεύθηκαν εναντίον της ΚΟΕ, ο Κεχαγιάς "καρατομήθηκε" και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Βλάχος με βοηθό το στενό συνεργάτη του και νυν προπονητή της εθνικής εφήβων, Δημήτρη Κραβαρίτη.

Grazie Sandro, αλλά θα χάσεις

Ο Χρήστος Αφρουδάκης

Ο Αφρουδακης παρέμεινε σε τιμωρία από την ΚΟΕ μέχρι που οι διεθνείς ζήτησαν από τον Βλάχο την επιστροφή του Αφρουδάκη. Έγιναν βήματα και από τις δύο πλευρές και ο Αφρουδάκης κλήθηκε στην εθνική μεσούσης της προετοιμασίας. Η εθνική έδειξε από τα φιλικά πως έχει μεγάλες δυνατότητες, ήρθε και η επικράτηση με αντίπαλο τη Σερβία έστω και σε φιλικό.

Στο Καζάν η εθνική ομάδα βρίσκεται σε καλό σημείο. Αήτητη για τέσσερα παιχνίδια, έχει κερδίσει ματς στο φινάλε (ΗΠΑ), έχει παραμείνει "ζωντανή" σε ματς δύο φορές (Αυστραλία, Κροατία), έχει πάρει πρόκριση στα πέναλτι (Αυστραλία) και ατυχώς έχασε την πρόκριση στον τελικό στα πέναλτι (Κροατία). Μεγάλες βραδιές, μεγάλες στιγμές. Απομένουν 32 λεπτά για ένα αναμνηστικό των κόπων τους.

Η Ελλάδα χει την ευκαιρία να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με έναν Έλληνα προπονητή σε ένα ανδρικό πόλο που οι περισσότερες επιτυχίες με εξαίρεση τη Βουλιαγμένη του Γιάννη Γιαννουρή και τον Πανιώνιο των Κώστα Λούδη και Μάκη Βολτυράκη, έχουν έρθει με ξένο στον πάγκο. Σε ευχαριστούμε Σάντρο, αλλά θέλουμε βάθρο με Έλληνα προπονητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ