ΠΟΛΟ

Γιόσιπ Πάβιτς: "Οι Έλληνες παίζουν ως ένας"

Γιόσιπ Πάβιτς: "Οι Έλληνες παίζουν ως ένας"

Ο Γιόζιπ Πάβιτς μιλά στο Sport24.gr για τον ημιτελικό της Ελλάδας με την Κροατία, αποκαλύπτει τι είπε στον Φουντούλη και στον Βλάχο, ενώ εξηγεί γιατί επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Η κλήση έγινε μέρα μεσημέρι. Και λογικά, η πρώτη ερώτηση ήταν αν είναι κακή η στιγμή που τον πετύχαμε. Ο Γιόζιπ Πάβιτς μας ζήτησε να τον καλέσουμε ξανά σε μία ώρα, που θα είχε χρόνο για εμάς. Εδώ, θα ήταν χρήσιμο να ανοίξουμε μια παρένθεση. Όταν ο εν δυνάμει συνεντευξιαζόμενος ζητά μια ώρα, υπάρχει πάντα μια, δυο, τρεις, έως και 100 πιθανότητες να μην ανταποκριθεί στο νέο κάλεσμα. Για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, προφανώς και ο 33χρονος Κροάτης ήταν συνεπής στη δέσμευση του, προς το Sport24.gr. Το πρώτο λοιπόν, που εισπράξαμε από την επικοινωνία μας με τον νέο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού είναι πως είναι επαγγελματίας.

Οι λόγοι που είχαμε να προσπαθήσουμε να τον εντοπίσουμε ήταν πολλοί. Πέραν του ότι είναι ο άνθρωπος που επέλεξαν οι "ερυθρόλευκοι", να καλύψει το κενό του Νίκου Δεληγιάννη(βασικού τερματοφύλακα των Πειραιωτών και της Εθνικής, για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας), ήταν εκείνος που μας κράτησε εκτός τελικού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν, όπου αντιμετώπισε 11 από τους νέους συμπαίκτες του και το νέο προπονητή του.

Επίσης, αναδείχθηκε " καλύτερος γκολίπερ της διοργάνωσης ", φόρεσε το αργυρό μετάλλιο στο στήθος, είδε την Κροατία να κάνει πέντε τα διαδοχικά μετάλλια σε Παγκόσμιο και να προκρίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Για να μη θυμίσουμε τι άλλο έχει κάνει στην καριέρα του. Ή μάλλον όχι. Θα θυμίσουμε. Το 2007 φόρεσε το χρυσό, στο Παγκόσμιο της Μελβούρνης -η φετινή, ήταν η δεύτερη συμμετοχή των Κροατών σε τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης, μετά την Αυστραλία-, το 2010 πάτησε στην κορυφή της Ευρώπης (στο Ζάγκρεμπ), το 2012 έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης (στο Λονδίνο), ενώ έχει ανέβει στο βάθρο άλλες τρεις φορές (στα World Championship του 2009, του 2011 και του 2013). Αυτά, σε εθνικό επίπεδο. Γιατί έχει πάρει το κάτι τις του και σε συλλογικό επίπεδο. Τόσα που τον έχουν κατατάξει μεταξύ των καλύτερων στη θέση του, σε όλον τον κόσμο -αν όχι το Νο1 της λίστας.

Ξεκινήσαμε... από το τέλος: το Παγκόσμιο του Καζάν και τη νέα επιτυχία των "μπαρακούντα", παρατσούκλι που 'χουν κολλήσει οι έχοντες γνώση στην εθνική Κροατίας -επειδή τρώει τους αντιπάλους της σαν το συγκεκριμένο αρπακτικό." Νιώθω υπερήφανος που φέραμε στη χώρα μας, άλλο ένα μετάλλιο. Ήταν το πέμπτο διαδοχικό σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Σερβία ήταν καλύτερη, όταν χρειάστηκε, στον τελικό. Αλλά δεν θα επικεντρωθώ σε αυτό που χάσαμε. Θα εστιάσω σε αυτό που κερδίσαμε: το ασημένιο μετάλλιο! Ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι για αυτό το τουρνουά και πιστεύω ότι το δείξαμε. Γιατί δεν πήραμε το χρυσό; Δεν ήμασταν μόνοι μας στην πισίνα. Αντιμετωπίσαμε τις καλύτερες ομάδες και την κρίσιμη ώρα, ο αντίπαλος μας ήταν καλύτερος. Παρ' όλα αυτά, παραμένουμε ευτυχισμένοι και υπερήφανοι για τα όσα καταφέραμε. Και με τον τρόπο που παίξαμε, έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι θα πλασαριστούμε ψηλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο".

Αν μη τι άλλο, η παρέα του δείχνει μια συνέπεια. Πού οφείλεται; Ποιο είναι το κατ' αρχάς στοιχείο που την κάνει τόσο επιτυχημένη; " Από το χρυσό της Μελβούρνης πέρασαν χρόνια για να ξαναβρεθούμε σε τελικό, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν, επιτύχαμε μεγάλα πράγματα. Με καλύτερο φυσικά, το χρυσό στο Λονδίνο (όπου επίσης, αναδείχθηκε "καλύτερος τερματοφύλακας", για να κλείσει τη χρονιά ως "καλύτερος πολίστας" από τη FINA ). Τότε ήταν που μπήκαν νέοι παίκτες στην ομάδα, οι οποίοι προσαρμόστηκαν αμέσως στις απαιτήσεις του υψηλότερου επιπέδου. Είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον να παίζεις για τη χώρα σου. Γιατί είναι τόσο επιτυχημένη αυτή η ομάδα; Διότι διαθέτει τεράστιο ομαδικό πνεύμα, είναι δυνατή πνευματικά και φυσικά έχει μεγάλη ποιότητα. Όλα αυτά μας κάνουν και την ομάδα με την καλύτερη επίθεση στον κόσμο. Αλλά για εμένα, το πιο σημαντικό είναι το ομαδικό πνεύμα που έχουμε".

"Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας παίζουν ως ένας"

Το ομαδικό πνεύμα, ήταν κατά τον Πάβιτς και ο λόγος που η Εθνική ανέβηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου, όπως επικύρωνε το εισιτήριο για το Ρίο . " Η Ελλάδα είχε ομαδικότητα, έδειξε ισχυρή προσωπικότητα, όλοι οι παίκτες ξέρουν πώς πρέπει να παίξουν. Παίζουν ως ένας! Επίσης, έχουν έναν πολύ καλό προπονητή και... εν κατακλείδι διαθέτουν όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο Ολυμπιακός, για να κάνει ξεχωριστή πορεία φέτος στο Champions League. Γιατί οι 11 από τους 13 παίκτες της Εθνικής σας, παίζουν στη νέα μου ομάδα". Πριν φτάσουμε στον Ολυμπιακό, θα ήθελε να μας μιλήσει για τον ημιτελικό με την Ελλάδα; " Ομολογώ ότι ήταν λίγο περίεργο να παίζω ως αντίπαλος της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων συμπαικτών μου. Αλλά επειδή μιλάμε για εθνικό επίπεδο, ήταν φυσιολογικό να θέλω εγώ να νικήσει η χώρα μου και τα παιδιά η Ελλάδα. Τελικά, το ματς τελείωσε όπως ήθελα εγώ. Αλλά όλοι πήραμε μετάλλια! Οπότε, είμαστε όλοι ευχαριστημένοι"!

Τι είπε στον Φουντούλη, μετά το τέλος του ημιτελικού; " Είχα βρεθεί στη θέση του στο παρελθόν. Έχω χάσει σε προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα από την Ελλάδα και θυμάμαι πως δεν ήθελα να ακούσω κανέναν. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης θέσης, σε αυτή τη διοργάνωση. Αυτό που του είπα, ήταν να σηκώσει το κεφάλι του και να παίξει για το μετάλλιο". Και τι του είπε ο Θοδωρής Βλάχος; "Μου έδωσε συγχαρητήρια για την πρόκριση και εγώ του είπα να πάρει το χάλκινο".

"Ο Ολυμπιακός μου καλύπτει όλα τα 'θέλω'"

Τώρα λοιπόν, ας πάμε και στον Ολυμπιακό που υπάρχει στη συνέχεια του προγράμματος. " Είναι μεγάλη τιμή που θα επελέγην για να καλύψω το κενό ενός πολύ μεγάλου τερματοφύλακα, όπως είναι ο Δεληγιάννης. Ξέρω πως πάντα ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλούς γκολκίπερ. Αν μίλησα μαζί του; Όχι ακόμα. Αλλά μου είπε ο Δημήτρης Μάζης όσα έπρεπε να ξέρω για την ομάδα. Για την ακρίβεια, μου είπε τα καλύτερα". Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που θα τον δούμε στη χώρα μας. Ένας άλλος είναι ότι " ο Ολυμπιακός μου δίνει το κίνητρο που θέλω για την ευρωπαϊκή επιτυχία. Από τα πρώτα πράγματα που είπαμε, ήταν ότι φέτος η ομάδα θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω, να επιτύχει κάτι καλό στην Ευρώπη. Όπως φάνηκε και από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, διαθέτουμε ένα γκρουπ νέων ταλαντούχων παικτών, που είναι ικανοί να φτάσουν στο Final 6, στην Ευρώπη. Όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω". Τι θα ήθελε να πει σε όσους τον περιμένουν στην Ελλάδα; "Ανυπομονώ να παίξω για τον Ολυμπιακό. Είχα προτάσεις και από την Ιταλία, αλλά ήθελα να παίξω στην Ελλάδα, στον Ολυμπιακό". Και όχι, η κρίση δεν τον προβλημάτισε -μηδέ τo capital control. " Ο Ολυμπιακός έχει έναν εκπληκτικό οργανισμό και εξαιρετικές ομάδες στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, σε όλα τα σπορ. Εφόσον μου καλύπτει όλα τα "θέλω", με πρώτο το κίνητρο που υπάρχει για ευρωπαϊκή διάκριση, δεν είχα να σκεφτώ πολλά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ